Πληκτρολόγιο υπολογιστή. Πάνω στο πληκτρολόγιο υπάρχει ένα κόκκινο κουμπί που γράφει "Prepaid Card" κι ένα δάχτυλο το πατάει.
Γράφει ο Αντώνης Βασιλόπουλος

Αναλογική ενίσχυση για απασχόληση μέχρι 12 ημέρες τον μήνα

Αλλάζουν όλα στα επιδόματα ανεργίας, που δεν θα διακόπτονται σε περίπτωση εργασίας 1-12 ημέρες τον μήνα, αλλά και δεν θα πριμοδοτούνται με μόρια στον ΑΣΕΠ οι άνεργοι με εισοδήματα έως 24.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα επιδόματα που καταβάλλονται από ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ, τα 13 (από συνολικά 26) θα χορηγούνται με προπληρωμένη κάρτα και θα μπορεί ο δικαιούχος να κάνει χρήση μετρητών μέχρι το 50% της επιδότησης. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 όλα τα επιδόματα θα καταβάλλονται αποκλειστικά με προπληρωμένη κάρτα. Σύμφωνα με τη διάταξη, το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών) ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής. Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ των επιδομάτων που έχει λάβει.

Εξαιρέσεις:

1. Επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που δεν καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας είναι από τον ΟΠΕΚΑ τα εξής:

• Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

• Τα αναπηρικά επιδόματα.

• Το επίδομα ομογενών προσφύγων.

• Το επίδομα στέγασης.

• Η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

• Τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα.

• Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

• Η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.

• Η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019.

• Η μηνιαία οικονομική ενίσχυση προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέλφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

2. Εξαιρέσεις από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης:

• Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη.

• Το επίδομα διαθεσιμότητας.

• Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.

• Τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% που έχουν πιστοποιηθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εισοδηματικά κριτήρια

Οι άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας αν επιθυμούν να απασχοληθούν με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, προσωρινής και περιστασιακής απασχόλησης, δεν θα χάνουν το επίδομα, απλώς θα λαμβάνουν μέρος αυτού. Επίσης, με εισοδηματικά κριτήρια θα μοριοδοτούνται οι άνεργοι που συμμετέχουν σε διαδικασίες διορισμού στο Δημόσιο. Η μοριοδότηση θα ισχύει μόνο εφόσον δηλώνουν εισοδήματα έως 16.000 ευρώ για άγαμους ή 24.000 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδιά, με το εισόδημα να προσαυΕάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί (π.χ. 39.000 ευρώ για οικογένεια με έναν άνεργο και τρία παιδιά). Με άλλη διάταξη επιτρέπεται σε ανέργους που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας να απασχολούνται περιστασιακά και με μερική απασχόληση χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα ημέρες μηνιαίως. Στην περίπτωση αυτή το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

Πηγή: Εφημερίδα “Απογευματινή”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή