• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • Μνημόνιο Συνεργασίας Ιονίου Πανεπιστημίου & Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Τα λογότυπα του σωματείου διερμηνέων ελληνικής νοηματικής γλώσσας και του Ιονίου Πανεπιστημίου και ανάμεσα τους δύο χέρια που κάνουν χειραψία

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΕΝΓ) συνήψαν Μνημόνιο Συνεργασίας.

Στόχος αυτού του Μνημονίου είναι, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, το επάγγελμα του Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας να ενταχθεί επιτέλους σε ακαδημαϊκό πλαίσιο, καθώς και στην ευρύτερη «οικογένεια» της διερμηνείας και μετάφρασης.

Με το εν λόγω Μνημόνιο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει τις εξετάσεις υποψηφίων διερμηνέων νοηματικής γλώσσας που διεξάγει το ΣΔΕΝΓ, ενώ από κοινού θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, που θα αποσκοπεί στη μετεκπαίδευση ως προς την εν λόγω ειδικότητα και στην ένταξή της στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Σωτήριος Λίβας δήλωσε:

«Η διερμηνεία της νοηματικής γλώσσας αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ακαδημαϊκά και ερευνητικά πεδίο, το οποίο αξίζει να γίνει μέρος των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η συνεργασία μας με τον ΣΔΕΝΓ ανοίγει μεγάλες δυνατότητες στα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας (διδάσκοντες και φοιτητές). Οι προοπτικές είναι πολλές και είμαστε σίγουροι ότι τα όσα σχεδιάζουμε με τον ΣΔΕΝΓ πολύ γρήγορα, και με την υποστήριξη της διοίκησης του Πανεπιστημίου, θα γίνουν πράξη».

Ο Πρόεδρος του ΣΔΕΝΓ, κ. Στάθης Γεώργιος, δήλωσε:

«Το επάγγελμα του Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι ενταγμένο σε πανεπιστημιακό τμήμα και οι Διερμηνείς Νοηματικής εργάζονται και αναγνωρίζονται σε ένα κοινό πλαίσιο με όλους τους Διερμηνείς προφορικών γλωσσών. Για εμάς ήταν πραγματικά δικαίωση το ότι ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το πλέον καταρτισμένο και ειδικευμένο στον τομέα της διερμηνείας και μετάφρασης, άνοιξε τις πύλες του και στη δική μας ειδικότητα. Εκπροσωπώντας όλα τα μέλη του ΣΔΕΝΓ, μπορώ με χαρά και περηφάνεια να πω ότι αισθανόμαστε πως σήμερα βρήκαμε την ακαδημαϊκή στέγη που ψάχναμε από την ίδρυση ακόμα αυτού του Σωματείου».

Οι δύο φορείς βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για τον σχεδιασμό της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και τη διαμόρφωση ενός προγράμματος σπουδών ειδικά διαμορφωμένου με βάση τις ανάγκες της ειδικότητας.

Συμμετέχοντες σε τηλεδιάσκεψη: Στάθης Γιώργος, Ανδρέας Φλώρος, Σωτήριος Λίβας, Βηλεμήνι Σοσσώνη και άλλος ένας συμμετέχοντας

Σχετικά με τον συντάκτη

Η εταιρία HandsUp είναι το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή