Σύριγγα μέσα σε φιαλίδιο με αίμα και ακουμπάει σε χαρτί που γράφει τι είναι η Αναιμία στα αγγλικά.
Γράφουν: Άρτεμις Τσίτσικα- Νίκη Δαλιανά

Βλέποντας τo παιδί να είναι κουρασμένο, να κοιμάται περισσότερο ή να είναι κάπως χλωμό, το μυαλό μας συνήθως θα πάει σε κάποια πιθανή αναιμία και συνήθως στην έλλειψη σιδήρου.

Τι είναι όμως η αναιμία;

Η αιμοσφαιρίνη υπάρχει στο αίμα βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα του σώματος και στους μυς, αλλά και διοξειδίου του άνθρακα από τα όργανα στους πνεύμονες με σκοπό να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Αν τώρα ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή η ποσότητα αιμοσφαιρίνης μέσα στα κύτταρα μειωθεί τότε έχουμε τη γνωστή αναιμία.

➢ Συγκεκριμένα, κάνουμε λόγο για αναιμία όταν το επίπεδο αιματοκρίτη ή αιμοσφαιρίνης είναι μικρότερο από την 5η εκατοστιαία θέση που είναι ανάλογη με το φύλο και την ηλικία του παιδιού.

Και πως προκαλείται;

➢ Βασικός λόγος αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία που συμμετέχουν στη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και στην άμυνα του οργανισμού.

Υπάρχουν και άλλα αίτια;

➢ Τα σημαντικότερα αίτια της αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου και άλλων ουσιών που είναι υπεύθυνες για την αιμοσφαιρίνη (σιδηροπαινική αναιμία) δυσαπορρόφηση σιδήρου, οι υποθερμιδικές δίαιτες, η απώλεια αίματος, το οικογενειακό ιστορικό αναιμίας (Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία) ή κάποιας αιμορραγικής διαταραχής, κάποια χρόνια νόσος, η μακροχρόνια έντονη σωματική άσκηση. Ένας άλλος λόγος είναι και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις υποανάπτυκτες χώρες η αναιμία υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά λόγω του υποσιτισμού. Το παιδί μου αθλείται, έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθει αναιμία;

➢ Όταν ένα παιδί αθλείται έχει συνήθως αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση σιδηροπενικής αναιμίας, λόγω της έντονης σωματικής δραστηριότητας καθώς και της μεγαλύτερης μυϊκής μάζας. Επίσης με τον ιδρώτα που προκαλείται από την άσκηση, η απώλεια σιδήρου είναι μεγαλύτερη. Αν τώρα το παιδί βρίσκεται στην εφηβεία, οι ανάγκες του οργανισμού για σίδηρο είναι αυξημένες λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης, αλλά και της έμμηνου ρύσης στα κορίτσια, όπου εξαιτίας της απώλειας αίματος, υπάρχει και απώλεια σιδήρου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

➢ Το πρώτο σύμπτωμα της αναιμίας είναι η ωχρότητα. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα χείλη του παιδιού και η επιφάνεια κάτω από τα βλέφαρα του παιδιού σας. Άλλα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, κεφαλαλγίες, ζαλάδες και πιθανά λιποθυμικά επεισόδια.

Πως θα δω αν όντως το παιδί έχει αναιμία;

➢ Η διάγνωση της αναιμίας γίνεται με γενική εξέταση αίματος και κυρίως κατά για περιόδους γρήγορης ανάπτυξης του παιδιού, όπως είναι η ηλικίες από 0-2 ετών και η εφηβεία. παραμένει ο βασικός δείκτης για τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

➢ Η εκδήλωση αναιμίας, ιδιαίτερα της σιδηροπενικής, είναι συχνή τόσο στην παιδική, όσο και στην εφηβική ηλικία. Είναι όμως κάτι που μπορεί τις περισσότερες φορές να αντιμετωπιστεί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Ας έχουμε υπόψη μας ότι:

  • Απαραίτητο είναι η διατροφή του παιδιού να περιέχει πηγές σιδήρου και φυλλικού οξέος.
  • Καλές πηγές σιδήρου θεωρούνται το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα αυγά.
  • Τα δημητριακά, οι φακές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές σιδήρου, όμως ο σίδηρος από ζωικές τροφές φαίνεται ότι έχει καλύτερη απορρόφηση.
  • Βοηθητική σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να είναι και η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος σιδήρου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχει κληρονομικότητα, ίσως χρειαστεί χορήγηση σιδήρου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τον συντάκτη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή