Γιώργος Σολάρης

Μηνύματα συναισθηματικής και πνευματικής αφύπνισης, εθελοντισμού και ενσυναίσθησης αλλά και συναισθήματα αγάπης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, εξέπεμψε από τη Σύρο, η “ΑΡΩΓΗ”, το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων.

Από τη Σύρο, την πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων και μέσα από τις κεντρικές εκδηλώσεις αλλά και επιμέρους δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου, από την Παρασκευή 30 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, η ΑΡΩΓΗ άγγιξε τις καρδιές των ανθρώπων, δημιουργώντας τους ταυτόχρονα και αξέχαστες αναμνήσεις.

Μουσική Βραδιά κάτω από τα αστέρια

Η “Μουσική Βραδιά κάτω από τα αστέρια”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Ιουλίου, στο μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, του Πολιτιστικού Χώρου Συλλόγου Χρούσσων, όπως επίσης και η εξαιρετική παρουσίαση-ομιλία με τίτλο “Ο Ήχος των Αστεριών” ,από την προσκεκλημένη ομιλήτρια, αστροφυσικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κα. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Αυγούστου στην “Αίθουσα Χατζηκωνσταντή” στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, αποτέλεσαν το βασικό κορμό των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΑΡΩΓΗ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το φετινό καλοκαίρι.

Των εκδηλώσεων, είχε προηγηθεί την Παρασκευή 30 Ιουλίου, η άφιξη εικοσιενός επισκεπτών- συνανθρώπων μας με οπτική αναπηρία, προερχομένων από διαφορετικά σημεία της χώρας, όπως την Τήνο, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Ρόδο και την Αθήνα, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τους τέσσερις εθελοντές – συνοδούς τους, επισκέφθηκαν, ξεναγήθηκαν και γνώρισαν καλύτερα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αφήνοντας έντονα αποτυπωμένη στις καρδιές και στις εντυπώσεις όλων, την ιδιαίτερα ευγενική παρουσία τους στο νησί και της ευχάριστης συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις της ΑΡΩΓΗΣ.

Η Ορχήστρα της Μουσικής Βραδιάς

“Η ΑΡΩΓΗ αφορά όλες τις Κυκλάδες και ο προσβάσιμος τουρισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αρωγής. Η Αρωγή θα είναι κοντά σε όλους. Έχουμε πολλά πράγματα να προσφέρουμε ακόμα και εδώ στα νησιά μας και γενικότερα στην Ελλάδα”, επεσήμανε η πρόεδρος της ΑΡΩΓΗΣ, κα Άννα- Μαρία Φωσκόλου, στο καλωσόρισμα της προς όλους στη μουσική βραδιά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ομάδα των επισκεπτών”.

Αναφερόμενη ιδιαιτέρως στο δίκτυο Discover by Cane, που αποτελεί το δίκτυο εθελοντών –συνοδών που δημιουργήθηκε προς υποστήριξη των ατόμων με οπτική αναπηρία, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, τονίζοντας πως “η Αρωγή είναι ένα κομμάτι των Κυκλάδων που θέλει να ενώσει τα νησιά. Μέσω των δράσεων που σχεδιάζουμε και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούμε, προσπαθούμε μεταξύ άλλων, να ενδυναμώνουμε την παρουσία και το έργο μας, πρωτίστως στο Νομό Κυκλάδων, να ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε την κοινωνικοποίηση των ατόμων με οπτική αναπηρία, να προσελκύουμε το ενδιαφέρον υποστηρικτών και χορηγών των δράσεων μας, αλλά ταυτόχρονα και να απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους Κυκλαδίτες & τις Κυκλαδίτισες κάθε ηλικίας, για ενεργό εθελοντική συμμετοχή και υποστήριξη του έργου και των ανθρώπων της “ΑΡΩΓΗΣ”.

Εκ μέρους του Δημάρχου Σύρου- Ερμούπολης κ. Νίκου Λειβαδάρα, στη μουσική εκδήλωση της ΑΡΩΓΗΣ, σύντομο χαιρετισμό απήυθυνε η κα. Ειρήνη Δράκου, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος επί θεμάτων Παιδείας και αρωγό μέλος του σωματείου, δηλώνοντας:

“Να σας καλωσορίσω στο νησί μας και στα νησιά μας, διότι η προσπάθεια γίνεται σε κυκλαδικό επίπεδο. Σας είδα να ερχόσαστε γεμάτοι χαρά, γέλιο και κουβέντα και μου θυμήσατε τα νιάτα μου, όταν πήγαινα κατασκηνώσεις υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς. Ήμουνα υπεύθυνη ομάδας τυφλών της Θεσσαλονίκης. Έμαθα πάρα- πάρα πολλά πράγματα από εκείνους. Το κέφι τους και η διάθεσή τους πολλές φορές με οδηγεί να σκέφτομαι, ότι μπορούμε να δούμε το ίδιο πράγμα με διαφορετικά μάτια, κάθε φορά. Να είσαστε όλοι καλά!”

Ο Λιμενάρχης Σύρου κ. Ιωάννης Βαμβακούσης σε γραπτό μήνυμα που απέστειλε στην ΑΡΩΓΗ, δήλωσε πως “ Η Λιμενική Αρχή της Σύρου, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες και το έργο της ΑΡΩΓΗΣ και πως η πόρτα της, θα είναι πάντοτε ορθάνοιχτη για τα μέλη και τους ανθρώπους της”.

Κατά τη διάρκεια της μουσικής εκδήλωσης, μια έκπληξη περίμενε δυο εξαιρετικά δραστήρια αρωγά μέλη του Σωματείου της ΑΡΩΓΗΣ. Η εντεταλμένη σύμβουλος επικοινωνίας της ΑΡΩΓΗΣ, επικοινωνιολόγος κα. Δήμητρα Δονδώρου, συντονίζοντας την εκδήλωση, κάλεσε στη σκηνή “αιφνιδιαστικά” προκειμένου να συστήσει ευρύτερα στο κοινό της εκδήλωσης, τις δυο ηρωίδες, όπως τις χαρακτήρισε, της ΑΡΩΓΗΣ, οι οποίες τρέχουν ασταμάτητα και ίσως ελάχιστοι το γνωρίζουν.

Την κα. Άννα Πρίντεζη και την κα. Αγνή Βαρθαλίτου. Μετά από την αρχικά δικαιολογημένη μεγάλη έκπληξη που ένιωσαν οι δύο κυρίες, είπαν:

“Να σας καλωσορίσω σε αυτόν τον υπέροχο χώρο. Να σας ευχαριστήσω που είσαστε εδώ , διότι με την παρουσία σας, δίνετε ζωντάνια. Εμείς πιστεύω ότι θα είμαστε όσο μπορούμε δίπλα στην ΑΡΩΓΗ, να φροντίζουμε τα πάντα και να είμαστε τα μάτια σας, διότι σας αγαπάμε πολύ”, ανέφερε η κα. Πρίντεζη ενώ η κα. Βαρθαλίτου συμπλήρωσε:  ” Από τη μεριά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία σας. Μας δίνετε μεγάλη δύναμη να μπορούμε να συνεχίζουμε. Εδώ θα είμαστε όσο μπορούμε”.

Οι κυρίες Άννα Πρίντεζη και Αγνή Βαρθαλίτου στη σκηνή με την κυρία Δήμητρα Δανδώρου

Η κα. Αγγελική Πρίντεζη, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, εκπροσωπώντας το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

” Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι απόψε κοντά σας εκ μέρους του Δήμου και σας καλωσορίζω στο νησί μας που πολύ πρόσφατα έχει βραβευθεί ως προσβάσιμος προορισμός. Θα σας περιμένουμε και του χρόνου όπου θα έχουν τοποθετηθεί οι οπτικές ίνες οδηγοί για τη θάλασσα, ώστε να μπορείτε να κολυμπάτε άνετα, μόνοι σας. Χαιρόμαστε που έχουμε ανθρώπους που περπατάνε στην πόλη μας με το λευκό μπαστούνι. Σας ζητούμε συγνώμη για τα όποια εμπόδια συναντάτε στην καθημερινότητά σας και σας υποσχόμαστε πως με κοινωνική παιδεία θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε. Σας θέλουμε στην πόλη μας, στο νησί μας, να περπατάτε, να κολυμπάτε, να κάνετε υποβρύχιες καταδύσεις, να κάνετε τα πάντα και να συμβάλλετε, εσείς ειδικά, για μια κοινωνία που όλοι είναι ίσοι βάσει των ικανοτήτων τους. Συγχαρητήρια για ό,τι κάνετε. Σας ευχαριστούμε”.

Η Αγγελική Πρίντεζη απευθύνει χαιρετισμό

“Όταν οι άνθρωποι, οι σκέψεις, η ενέργεια και η καλή διάθεση ενώνονται, τότε τα πάντα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, να φθάσουμε στο διάστημα και ακόμη παραπέρα” επεσήμανε η πρόεδρος της Αρωγής κα.’Αννα – Μαρία Φωσκόλου. “Η ταυτότητα της Σύρου, ως ενός φιλόξενου αλλά πρωτίστως προσβάσιμου τουριστικού προορισμού για άτομα με οπτική αναπηρία, ενισχύθηκε σημαντικά. Φιλοδοξούμε το παράδειγμα αυτό, να ακολουθηθεί και από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων μας, γεγονός που αποτελεί βασικό και διαρκή στόχο της ΑΡΩΓΗΣ, ενώ επεσήμανε πως οι οδηγοί ταξί στις Κυκλάδες θα πρέπει να δέχονται πλέον ανεμπόδιστα στα ταξί τους, βάσει Νόμου, τους σκύλους-οδηγούς”.

“Η οπτική αναπηρία, μπορεί να συμβεί σε κάθε συνάνθρωπό μας, ασφαλώς και σε εμάς τους ίδιους, ανά πάσα στιγμή! Όταν συνειδητοποιήσουμε πως κανένα αγαθό της ζωής δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, μπορούμε όλοι μας να επιλέξουμε μια διαφορετική στάση ζωής. Άλλωστε, το να διοχετεύουμε και να προσφέρουμε ένα μέρος της ενέργειας, των γνώσεων αλλά και των συναισθημάτων μας, όπου υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη, είναι ένας όμορφος τρόπος για να δικαιολογούμε την ύπαρξη μας στο σύμπαν” επισημαίνει η εντεταλμένη σύμβουλος επικοινωνίας της ΑΡΩΓΗΣ, επικοινωνιολόγος κα. Δήμητρα Δονδώρου.

Θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη συνεργασία και υποστήριξή τους, εκφράστηκαν προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου -Ερμούπολης, το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου, όπως επίσης και τις εταιρείες Onex Neorion Shipyards, Τυποκυκλαδική και Francy’s Catering.

Ιδιαίτερη ευχαριστήρια αναφορά, έγινε και προς όλους τους εκπροσώπους των Χορηγών Επικοινωνίας, ηλεκτρονικές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως επίσης και τον τηλεοπτικό σταθμό SyrosTV1 καθώς συνέβαλαν ουσιαστικά στην προβολή και επικοινωνία των εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις φωτογραφικά, καλύφθηκαν εθελοντικά από τους φωτογράφους κ. Βενέδικτο Βουτσίνο – Φωτογραφείο “ Εστίαση” και κ. Σταύρο Μαυράκη GSM Studio, τους οποίους η ΑΡΩΓΗ, ευχαρίστησε θερμά για την υποστήριξή τους.

Τη βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων, ανέλαβε και προσέφερε επίσης εθελοντικά, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της Σύρου κ. Μπάμπης Κουλούρας, ο οποίος και ανήρτησε τα βίντεο των δυο εκδηλώσεων στο κανάλι που διατηρεί στο YouTube Babis Koulouras, όπου και υπάρχει καταγραφή της καλλιτεχνικής κυρίως -και όχι μόνο- ιστορίας της Σύρου των τελευταίων 25 ετών.

Το Δ. Σ. Και τα Μέλη της ΑΡΩΓΗΣ, ευχαρίστησαν επίσης θερμά και ειλικρινά:

-Τον πρόεδρο κ. Νίκο Κοντιζά και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων για την εξαιρετική συνεργασία και ευγενική φιλοξενία στον υπέροχο χώρο που στεγάζεται.

-Τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την παραχώρηση της “Αίθουσας Χατζηκωνσταντή” του Δημοτικού Σχολείου ‘Ανω Σύρου.

-Την κα. Στέλλα Τσιροπινά, καθηγήτρια φιλόλογο που ζει και εργάζεται στη Χίο για το “Πέλαγος της αφήγησης” που μας προσέφερε στο θεατράκι του Anassa Cycladic Village ως καλωσόρισμα προς τους επισκέπτες μας, το βράδυ της Παρασκευής, 30 Ιουλίου.

-Τον κ. Πέτρο Φρέρη (Αιγαίο FM) και κ. Γιώργο Ρούσσο, για την ευγενική τους διάθεση να δημιουργήσουν τα δυο ραδιοφωνικά σποτάκια των εκδηλώσεων της ΑΡΩΓΗΣ.

-Τον κ. Αντώνη Πρίντεζη και το Greek Scuba Diving Center -το πλέον οργανωμένο καταδυτικό κέντρο για ΑΜΕΑ στην Ελλάδα και πιστοποιημένο από τον ευρωπαϊκό φορέα πιστοποίησης του Ομίλου Bureau Veritas – για την ασφαλή συνοδεία που προσέφερε στην ομάδα επισκεπτών μας με οπτική αναπηρία, στα water sports που οργάνωσαν σε συνεργασία με το Syros Water Sports Club στην παραλία Κόμητο της Σύρου.

-Την κα. Σοφία Εμμανουήλ και τους συνεργάτες του Anassa Cycladic Village στο Γαλησσά για την ευχάριστη διαμονή και εξυπηρέτηση που προσέφεραν στους επισκέπτες του νησιού και φίλους της ΑΡΩΓΗΣ.

Επίσης, τα ενεργά Αρωγά Μέλη του Σωματείου, κα. Πέγκυ Στεργίου- Καθηγήτρια Γαλλικών, κ. Βαγγέλη Νομικό, τεχνικό επιμελητή των εκδηλώσεων της Αρωγής, κ. Μιχάλη Γεδεών για την κατασκευή αναμνηστικών μπρελόκ και κ. Σπύρο Ρουσσουνέλο για την προσφορά του catering και την υποστηρικτική συνεργασία με την ΑΡΩΓΗ.

Πηγή: ww.cyclades24.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή