• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • Μήνυμα ελπίδας η Τελετή Αφής της Φλόγας των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics «Βερολίνο 2023», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας
Η Πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδη ανάβει την Φλόγα.

Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics

Με μεγάλη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου, η Τελετή Αφής της Φλόγας των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Βερολίνο 2023», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η τελετή τελούσε υπό την αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Φλόγα της Ελπίδας για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, ενός θεσμού που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, άναψε χθες από την Πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδη, μεταφέροντας βαθιά συναισθήματα, ξεκινώντας επίσημα το ταξίδι της από το Ζάππειο στη Γερμανική πρωτεύουσα.

Με την ολοκλήρωση της έπαρσης των Σημαιών της Ελλάδας, της Γερμανίας, των Special Olympics και των Παγκόσμιων Αγώνων «Βερολίνο 2023», ο πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, «οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics διεξάγονται κάθε 2 χρόνια και έχουν σκοπό να παρακινήσουν την κοινωνία, ώστε να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και τις αδικίες που -ακόμη και στις μέρες μας- παραμένουν και να φέρουν στο φως όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με νοητική αναπηρία, εντάσσοντάς τους, στους κόλπους της κοινωνίας σε συνθήκες σεβασμού και αξιοπρέπειας». Ο κ. Κοδέλλας επεσήμανε ότι «κάθε χρόνο έχουμε περισσότερους αθλητές και αυτό οφείλεται χάρη και στη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μέσω της οποίας, εντάξαμε στα προγράμματά μας 21 νέες πόλεις και κωμοπόλεις, στη Νησιωτική και στην Ηπειρωτική Ελλάδα και έχουμε πάρα πολλά νέα παιδιά, δίνοντας μία νέα ζωή, τόσο σε αυτά, όσο και στις οικογένειές τους». Ο κ. Κοδέλλας τόνισε επίσης το σπουδαίο έργο των προπονητών, «οι οποίοι συνιστούν για τους αθλητές μας κάτι πολύ πιο βαθύ, είναι οι αγαπημένοι και έμπιστοι φίλοι τους, δένονται μαζί τους και μεθοδικά ανιχνεύουν το χάρισμα και τη φυσική κλήση που ο κάθε αθλητής κρύβει μέσα του». Κλείνοντας, ο πρόεδρος μίλησε για το σπουδαίο ρόλο των εθελοντών, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας ανιδιοτελώς και με μεγάλη προθυμία και ενθουσιασμό, όταν προκύπτει ανάγκη.

ο πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας με τον Βαγγέλη Αυγουλά
ο πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας με τον Βαγγέλη Αυγουλά

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν:

Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί, Εξωτερικών, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Special Olympics Ευρώπης – Ευρασίας, κ. David Evangelista, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Βερολίνο 2023», κ. Sven Albrecht, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, κ. Mahmut Özdemir και ο Υφυπουργός Αθλητισμού του κρατιδίου του Βερολίνου Δρ. κα. Nicola Böcker-Giannini. Επίσης παρευρέθηκε η Ηγεσία των ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεώργιος Κουμεντάκης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «οι αγώνες αυτοί έχουν ξεχωριστή σημασία διότι επιβεβαιώνουν και αναδεικνύουν την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών, την ευγενή άμιλλα, την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του», ενώ εξέφρασε και τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό του για την συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες, που όπως τόνισε «θα μας χαρίσουν μεγάλες αθλητικές συγκινήσεις και θα μας διδάξουν με τη δύναμη της ψυχής τους».

Στον χαιρετισμό που ακολούθησε, ο κ. David Evangelista, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Special Olympics Ευρώπης – Ευρασίας, ανέφερε ότι ο κόσμος της συμπερίληψης είναι γεμάτος με ταξίδια και πλούσιες εμπειρίες, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Βερολίνο 2023», κ. Sven Albrecht τόνισε ότι «είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και ειρήνης. Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει η φλόγα της ελπίδας».

Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, κ. Mahmut Özdemir ανέφερε ότι «η Γερμανία ανυπομονεί να φιλοξενήσει αυτή την εκδήλωση για πρώτη φορά. Πρόκειται για μία διοργάνωση που συνιστά πολλά περισσότερα από μια αθλητική συνάντηση. Είναι έμπνευση, συμπερίληψη και υπέρβαση εμποδίων. Οι αθλητές, με τη συμμετοχή τους στους αγώνες δίνουν μήνυμα ελπίδας για αλλαγή».

Τέλος, στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Αθλητισμού του κρατιδίου του Βερολίνου, Δρ. κα. Nicola Böcker-Giannini, τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία μίας κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και η συνεχής ενδυνάμωση των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Ακολούθησε Χορόδραμα όπου οι Ιέρειες, αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Hellas μαζί με τις αθλήτριες της Ομάδας «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Θρακομακεδόνων», σε χορογραφία της Ολυμπίας Δραγούνη και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη κάλεσαν τον ήλιο να προσφέρει απλόχερα τις ακτίνες ώστε η να ανάψει Φλόγα της Ελπίδας στη δάδα των Παγκόσμιων που κρατούσε με συγκίνηση η Πρωθιέρεια.

Με τη λήξη της Τελετής Αφής στο Ζάππειο ακολούθησε λαμπαδηδρομία με τελική στάση τη Γερμανική Σχολή. Η φλόγα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, όπου θα παραδοθεί στους εκεί λαμπαδηδρόμους που θα μεταφέρουν το αιώνιο πανανθρώπινο μήνυμα των Αγώνων, σε διαφορετικά μέρη της Γερμανίας.

Την εκδήλωση παρουσίασαν, η δημοσιογράφος κυρία Ελένη Χρονά και η αθλήτρια Special Olympics Νάνσυ Διαπούλη.

Ομαδική φωτογραφία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μαζί με τον κ. Κοδέλλα και εκπρόσωπους ξένων κρατών, πίσω τους άτομα ντυμένα με παραδοσιακές στολές

Πηγή: www.liberal.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή