Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Πείτε μου τι θέλετε να κάνω στο νησί σας και θα το κάνω, αρκεί να είναι λογικό»

είπε- σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη, 27/2 – στους 4 δημάρχους των “επίμαχων» νησιών και τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης, κάτι που «είδε» το φως της δημοσιότητας σε κάποια ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. την Παρασκευή αλλά η ανάρτηση αυτή, πολύ σύντομα, «εξαφανίστηκε», πρώτα από το site που το πρωτοδημοσίευσε . Παρέμεινε απλώς ως εντύπωση. Αν είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα ήταν αδιανόητο. Κι αν ΔΕΝ το είχε πει αυτό ο πρωθυπουργός η ανάρτηση αυτή ή θα ήταν ένα πολύ χοντρό λάθος του Μ.Μ.Ε. που ορθώς «μαζεύτηκε» ή θα ήταν – το λιγότερο-μια απόπειρα δημιουργίας fake news που κακώς δεν διαψεύστηκε ΑΜΕΣΩΣ και επισήμως αλλά αφέθηκε να ίπταται στο διαδίκτυο κι όποιος τη διάβασε, τη διάβασε.

Υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο: να ειπώθηκε στη συζήτηση αλλά όχι ακριβώς έτσι, να μεταφέρθηκε από κάποιον παρόντα έτσι όπως δεν ειπώθηκε και μετά να «μαζεύτηκε» με τις όποιες επιπτώσεις. Το τραγικό θα ήταν να είχε ειπωθεί έτσι ακριβώς, να είχε μεταφερθεί έτσι ακριβώς όπως ειπώθηκε , να είχε αναρτηθεί και μετά, να «μαζεύτηκε» όταν κάποιος συνειδητοποίησε ότι μια τέτοια φράση δεν θα ήταν δυνατόν – ακόμα και αν είχε ειπωθεί «εν τη ρύμη» του λόγου του πρωθυπουργού- να αφεθεί στον αέρα του διαδικτύου.

Αυτά όσον αφορά την περίφημη φράση η οποία ωστόσο μπορεί να είχε εξαφανιστεί από το site που πρωτο- αναρτήθηκε αλλά παρέμενε ανηρτημένη στις «μηχανές αναζήτησης» ως το απόγευμα της 28/2.

Προσωπικά αρνούμαι να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει πει κάτι τέτοιο , έτσι ακριβώς όπως αναρτήθηκε, σε τέσσερις δημάρχους και έναν αντιπεριφερειάρχη παρά μόνο αν το είπε «εν τη ρύμη» του λόγου του ή αν το είπε με άλλα λόγια, ζητώντας δηλαδή από τους δημάρχους προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα. Αποκλείω πάντως το να το είπε και να μην συνειδητοποίησε αμέσως τι είχε πει και να το μην το διόρθωσε. Και γιατί δίνω τόσο μεγάλη σημασία σε «τρεις κουβέντες» που ελέχθησαν ή δεν ελέχθησαν σε μια σύσκεψη; Μα διότι αυτές οι «τρεις κουβέντες» είδαν το φως της δημοσιότητας. Και όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει». Δεν είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός να λέει σε τέσσερις δημάρχους να του πουν τι θέλουν και θα τους το κάνει αν είναι λογικό. Ο πρωθυπουργός ή ζητεί προτάσεις ή λέει στους δημάρχους τι αποφάσισε ΕΚΕΙΝΟΣ να κάνει και ακούει τις αντιδράσεις τους, σκέπτεται, συσκέπτεται, αλλάζει ή δεν αλλάζει τις αποφάσεις του και μετά τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.

Και τη «διαρροή»; Ποιος την έκανε; Και γιατί; Ποιος από τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη θα «διέρρεε» στον τύπο μια τέτοια ένδειξη αδυναμίας και αναποφασιστικότητας ενός πρωθυπουργού ο οποίος ζητεί από τους δημάρχους να του πουν τι θέλουν εκείνοι και, διαβεβαιώνοντάς τους μάλιστα, ότι «θα τους το κάνει, αν είναι λογικό»;

Βεβαίως, όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα του πιθανού γιατί όλοι ξέρουμε πια το πώς είναι δυνατόν να διαστραφούν κάποια λεγόμενα και να παρουσιαστούν έτσι όπως ο διαρρέων επιθυμεί. Αλλά σε μια σύσκεψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, στο πρωθυπουργικό γραφείο παρουσία του πρωθυπουργού, δεν κρατούνται πρακτικά; Δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες; Δεν υπάρχει σοβαρότητα; Και ποιος απ΄ όλους τους παριστάμενους θα διανοείτο να «διαρρεύσει» μια δήλωση του πρωθυπουργού στο…. περίπου; Και μάλιστα μια δήλωση «κατ’ αποκλειστικότητα» που λίγο μετά θα αποδεικνυόταν φανταστική και θα αποσυρόταν;

«Παιχνίδια ευάλωτων ισορροπιών» τα λέω εγώ αυτά. Και μακάρι εγώ να έχω άδικο σε όλα όσα προείπα. Και όλα να είναι μια χαρά.

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή