Η Χρυσέλλα, ο Γιάννης και η δημοσιογράφος η οποία φοράει μάσκα και κρατάει Λευκό Μπαστούνι

Οι Blacklight  θέλουν να κάνουν τα εμπορικά καταστήματα φιλικότερα για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Γράφει η Κατερίνα Καμπόσου

Φωτογραφίες Χρυσούλα Πατσού

Δημοσιεύτηκε στην Athens Voice

Μπορεί να είμαστε τυφλοί, αλλά δεν έχουμε κινητικά προβλήματα, επομένως μπορούμε να ανέβουμε τη σκάλα ενός ορόφου. Επίσης χρειάζεται να μας διαβάζουν τα συστατικά των προϊόντων και τις υπάρχουσες προσφορές σε ό,τι υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά, ο υπάλληλος είναι σχεδόν πάντα αμήχανος, δεν ξέρει πώς να σου φερθεί και εν τέλει δεν σε εξυπηρετεί».

Με αφορμή αυτή την κοινή συνειδητοποίηση από ανθρώπους με προβλήματα όρασης, η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Γιάννης Καπνιάς αποφασίζουν να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να συμβάλουν οι ίδιοι αποτελεσματικά ώστε τα εμπορικά καταστήματα να γίνουν φιλικότερα για τους ανθρώπους αυτούς. Τότε έπεσαν οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία της Blacklight, μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που εκπαιδεύει καταστηματάρχες και υπαλλήλους για να τους εξυπηρετούν καλύτερα. Το ιδιαίτερο του εγχειρήματος είναι ότι τα προγράμματα που προτείνουν, σχεδιάζονται και υλοποιούνται από άτομα με οπτική αναπηρία.

Η  εμπειρία του «Dialogue in the dark»

Η εμπειρία της Χρυσέλλας και του Γιάννη μάλιστα πάνω σε τέτοιου είδους πρότζεκτ είναι μεγάλη, καθώς μέχρι πρότινος έτρεχαν το «Dialogue in the dark» του θεάτρου Badminton, όπου έστησαν μια προσομοίωση βόλτας στην πόλη, σε μια όμως ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και με βοηθό έναν τυφλό ξεναγό.

«Η επαφή μας με περισσότερους από 40.000 επισκέπτες από όλες τις ηλικίες ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη να δημιουργηθούν γέφυρες ανάμεσα σε ανθρώπους που βλέπουν και τυφλούς» μου λέει η Χρυσέλλα, για να συμπληρώσει ο Γιάννης: «Κάποιος που βλέπει δεν έχει ιδέα πώς είναι να κινείσαι στο σκοτάδι και αυτό έχει επίπτωση στον τρόπο που εξυπηρετούνται οι τυφλοί από τους υπαλλήλους στα εμπορικά καταστήματα».

Στο σημείο αυτό κάναμε ένα απλό πείραμα με τα παιδιά. Φόρεσα μάσκα και με το ειδικό μπαστούνι επιχείρησα να διανύσω μια απόσταση στην Πέτρου Ράλλη. Η εμπειρία αυτή μου επιβεβαίωσε πως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ιδέα πώς είναι να ζεις μέσα στην ανασφάλεια ακόμα και για το κάθε βήμα που κάνεις.

Η Blacklight αυτή τη στιγμή αποτελείται από 5 μέλη. Διοργανώνουν ένα τρίωρο σεμινάριο που θα πραγματοποιείται σε καταστήματα. Η ομάδα προτίθεται να ξεναγήσει τους υπαλλήλους με κλειστά μάτια στον χώρο του μαγαζιού και να τους δώσει πρακτικές συμβουλές.

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Γιάννης Καπινάς

Η συμβολή της Praksis

Το σχέδιό της όμως δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη βοήθεια της Praksis και συγκεκριμένα του PRAKSIS Business Coaching Center που προσφέρει, εντελώς δωρεάν, εξατομικευμένη επιχειρηματική συμβουλευτική, coaching και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν στην Ελλάδα με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Citi Foundation.

Όπως λέει η Χρυσέλλα στην Athens Voice, «Μπορεί να είμαστε φίλοι χρόνια με τα παιδιά, αλλά είναι διαφορετικό το πλαίσιο όταν ξεκινάς μια εταιρεία από το μηδέν. Από τη μια, δεν έχεις πόρους και ψάχνεις μέρα με τη μέρα να τους βρεις, από την άλλη, έχεις την αγωνία για το επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ παράλληλα δεν είναι εύκολο να αναθέσεις ρόλους και αρμοδιότητες μέσα στην ΚΟΙΝΣΕΠ. Χρειαζόμασταν κάποιον να μας συμβουλεύσει, ώσπου τυχαία μια γνωστή μου μου έστειλε την αίτηση του BCC».

Σύμφωνα με τον Γιάννη, τα μέλη της ομάδας πλέον είναι σαν να φοιτούν σε μια μίνι σχολή επιχειρηματικότητας. «Το ρίσκο είναι ρίσκο, αλλά έχει να κάνει και με το περιεχόμενο της ιδέας, κατά πόσο την έχεις δουλέψει στο μυαλό σου αλλά και ποιο κενό της αγοράς καλύπτει. Το BCC μας έδωσε το εξής μεγάλο μάθημα: αυτό που θες να πουλήσεις πρέπει να λύνει ένα πρόβλημα προκειμένου να πετύχει»!

Στα άμεσα πλάνα των παιδιών είναι και η οργάνωση μιας καμπάνιας crowdfunding για να υλοποιηθεί εκ νέου το Dialogue in the Dark.

Πηγή: www.athensvoice.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή