Το εξωτερικό του κτιρίου υποστηριζόμενης διαβίωσης "Αριάδνη"

Εγκαινιάστηκε η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αριάδνη».

Γράφει η Ιωάννα Φωτιάδου

«Όταν δίνει κάποιος σε ένα παιδί μια λευκή κόλλα χαρτί και του προτείνει να ζωγραφίσει αυθόρμητα ό,τι θέλει, εκείνο πάντα θα κάνει ένα σπίτι – κάτι που αναδεικνύει την αρχέγονη ανάγκη όλων για στέγαση».

Με αυτά τα λόγια προλόγισε τα εγκαίνια της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αριάδνη» η κ. Δάφνη Οικονόμου, πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών – Πόρτα Ανοιχτή. Στο νεόδμητο κτίριο, που κατασκεύασε έτσι ο αρχιτέκτονας Στέλιος Βαφέας ώστε να μην έχει κανένα ιδρυματικό στοιχείο, θα μένουν στο εξής εννέα ενήλικες με σοβαρή κινητική αναπηρία.

Σε καλαίσθητα μονόκλινα δωμάτια με δικό τους μπάνιο, σε έναν φωτεινό χώρο που επιτρέπει απόλυτη κινητικότητα σε ανθρώπους που κινούνται με αμαξίδιο, οι ένοικοι, ηλικίας από 35 έως 50 ετών, ξεκινούν κυριολεκτικά μια νέα ζωή. Το εξειδικευμένο προσωπικό της Στέγης θα τους υποστηρίζει διακριτικά, αλλά αδιάκοπα σε κάθε τους δραστηριότητα, ενώ οι γονείς τους, ηλικιωμένοι πια, θα απελευθερωθούν από την ευθύνη της φροντίδας τους. «Νιώθω σαν να μένω σε ένα καλό ξενοδοχείο», έτσι σχολίασε περιχαρής ένας ένοικος το νέο του σπίτι στον διευθυντή της Στέγης, Δημήτρη Παππά. «Ζούμε όπως σε όλες τις οικογένειες – έχουμε τα γέλια και τις εντάσεις μας, τις προτιμήσεις μας στο φαγητό και την ψυχαγωγία», περιέγραψε ο ίδιος τις πρώτες μέρες κοινής διαβίωσης. Η Στέγη ολοκληρώθηκε ως κατασκευή χάρη σε πλήθος δωρητών, σε δεκατέσσερις μήνες, υπήρχε ωστόσο ως ιδέα εδώ και πολλά χρόνια. Έχει, άλλωστε, προηγηθεί από το 2012 η πρώτη Στέγη του ίδιου οργανισμού, η «Φωτεινή».

«Ανάπηρος δεν σημαίνει και ανήμπορος», υπενθύμισε η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων.

«Το συμπεριληπτικό μοντέλο για το οποίο εμείς εργαζόμαστε θέλει όλους τους πολίτες ισότιμα μέλη της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας», επεσήμανε. «Εντός Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα του προσωπικού βοηθού». Η υφυπουργός δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, που αγκάλιασε εξαρχής την πρωτοβουλία. «Έχω δεχθεί στο γραφείο μου δήμαρχο άλλης περιοχής που ζητούσε την παρέμβασή μου για να μην ανεγερθεί ανάλογη στέγη στα όρια του δήμου του». Η Μαρία Ανδρούτσου, δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, τόνισε ότι προ 20ετίας ήταν ο πρώτος δήμος, που παρά τις αντιδράσεις γονέων φιλοξένησε ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή