Όλη η ομάδα μαγειρικής στην κουζίνα. Φοράνε ποδιές και μάσκες προστασίας. Στημένη φωτογραφία.
Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Κέικ βανίλιας με κομματάκια σοκολάτας, ομελέτα με μπέικον και ποπ κορν, πεντανόστιμη πίτσα και πιτάκια, φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι, πένες με τόνο, τουρσί, μαρμελάδες και τηγανίτες με μέλι. Μοσχομυριστές αλμυρές και γλυκές συνταγές φτιαγμένες στην κουζίνα του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας από την ομάδα Μαγειρικής που στηρίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας “Η Υπομονή”.

Η πρόεδρος του συλλόγου Καίτη Κεράνη μας τονίζει ότι η ομάδα Μαγειρικής υλοποιείται αποκλειστικά “από τον εθελοντισμό των γονέων και κηδεμόνων του συλλόγου μας, μαζί με 6 από τα παιδιά μας: τη Διονυσία, την Σταυρούλα, το Βασίλη, τον Σπύρο, τον Αντώνη και την Αθανασία”.

Άλλωστε, όλοι είναι αποδεκτοί στην ομάδα, ό,τι ηλικία ή είδος αναπηρίας κι αν έχουν: κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή. Κι όπως λέει η κ. Κεράνη “η επιμονή είναι δύναμη· σε συνδυασμό με την υπομονή είναι υπερδύναμη!”. Και η ενασχόληση με την κουζίνα ένας τρόπος να μαθαίνουν οι ωφελούμενοι της δράσης να επιμένουν για το επιθυμητό αποτέλεσμα, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να συνεργάζονται με αγάπη και υπομονή, δημιουργώντας νόστιμες συνταγές.

Αναπτύσσοντας δεξιότητες στην κουζίνα

Η κ. Κεράνη εξηγεί πως η ομάδα Μαγειρικής “έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, με στόχο να βοηθάει ο σύλλογος εθελοντικά στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Εξυπακούεται ότι αγοράζει όλα τα υλικά…”. Όπως εξηγεί η ίδια, κατά την προετοιμασία και υλοποίηση της συνταγής “βλέπουμε τις ελλείψεις, και εάν δεν μπορεί κάποιος να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες επιμένουμε”. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δυσκολεύεται “στο καθάρισμα ενός φρούτου ή στο κόψιμο ενός πορτοκαλιού”, τότε οι υπεύθυνοι της ομάδας θα επιμείνουν, ώστε οι ωφελούμενοι να αποκτούν σταδιακά μικρές δεξιότητες, που “βοηθούν τα παιδιά και στην καθημερινότητά τους στο σπίτι”. Αλλά και υπευθυνότητα καθώς, υπό την επιτήρηση και ενθάρρυνση ενός εθελοντή, χειρίζονται το φούρνο της κουζίνας ή ψήνουν στο τηγάνι και παράλληλα “μαθαίνουν διατροφικούς κανόνες, αλλά και την προέλευση του κάθε υλικού και πώς αυτό χρησιμοποιείται στην κουζίνα”.

Και μπορεί η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η υπομονή και η υπευθυνότητα, να καλλιεργούνται και να… ζυμώνονται στην κουζίνα του ΚΕΦΙΑΠ, όμως αυτό που μετράει περισσότερο για την κ. Κεράνη είναι ότι “κάνει τα παιδιά χαρούμενα”, και κάθε χρόνο, “όλο και πιο λειτουργικά, δίνοντάς μας τη δύναμη να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες”.

Με ζητούμενο την Κοινωνική Ενσωμάτωση

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία “Η Υπομονή” δεν παύει από την ίδρυσή του να οραματίζεται και να δουλεύει πάνω στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία. Ήδη, πέρα των άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών, έχει συμμετάσχει στον 5ο κύκλο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” της Κοινωνίας των Πολιτών, που συντόνισε το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Η εν λόγω δράση ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσε στην εκμάθηση συντήρησης τροφίμων μέσα από την κονσερβοποίηση και την αποξήρανση, με σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία. Η πρόεδρος της “Υπομονής” Καίτη Κεράνη, με τη συνδρομή των μελών, των γονέων και των εθελοντών του συλλόγου, προσδοκά ότι μέσω του ΟΑΕΔ και τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας οι 15 ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορέσουν να αποκτήσουν μία θέση εργασίας σε τοπικές επιχειρήσεις.

Μια προεπαγγελματική πρόσκληση για ΑμεΑ

Το πρόγραμμα εκμάθησης κονσερβοποίησης, αποξήρανσης και συσκευασίας τροφίμων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία “Η Υπομονή” παρακολούθησαν 15 ωφελούμενοι. Οι συμμετέχοντες συγκρότησαν 3 διαφορετικές ομάδες και από πέρυσι το Νοέμβριο, οπότε και ξεκίνησε, μέχρι και φέτος τον Ιανουάριο εκπαιδεύτηκαν στη συντήρηση τροφίμων. Η κ. Κεράνη τόσο κατά την παρουσίαση του προγράμματος όσο και στη συνάντησή μας, έχει τονίσει πως σκοπεύει να αποτελέσει μια προεπαγγελματική πρόκληση για τα άτομα με αναπηρία.

Έτσι, μέσα από την εκπαίδευσή τους, οι ωφελούμενοι απέκτησαν δεξιότητες επαγγελματικής κατάρτισης, με σκοπό να αποτελέσουν εφόδια για τη μετέπειτα κοινωνική τους ένταξη.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο ΚΕΦΙΑΠ, στην αίθουσα Μαγειρικής που παραχώρησε το Κέντρο για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στη συντήρηση των τροφίμων. Τα χρήματα έλαβε ο σύλλογος “Η Υπομονή” από το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία στήριξης-Points of Support”, το οποίο στηρίζουν 8 κοινωφελή ιδρύματα.

Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή