Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Κεφαλονιά με τις εθελόντριες Joyce Broekman και Marina Machado.

ARK σημαίνει κιβωτός στα Αγγλικά, και παράλληλα αυτά είναι και τα αρχικά ενός μεγάλου καταφυγίου ζώων στην Κεφαλλονιά, που πραγματοποιεί σπουδαίο φιλοζωικό έργο στην περιοχή. Ο λόγος για το «Doris» Animal Rescue Kefallonia, που ιδρύθηκε το 2011 από ομάδα φιλόζωων με επικεφαλής τη Marina Machado, και που σήμερα έχει αγκαλιαστεί από τους λάτρεις των ζώων εκεί.

Πίσω από το καταφύγιο βρίσκονται 2 γυναίκες που το στηρίζουν καθημερινά με την ολόψυχη αφοσίωσή τους: η Ολλανδή Joyce Broekman και η Κολομβιανή Marina Machado. Δεν είναι όμως τελείως μόνες τους στην προσπάθεια για φιλοξενία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων: την τελευταία δεκαετία, έχουν καταφέρει να χτίσουν μια μικρή κοινότητα, αποτελούμενη κυρίως από τουρίστες που επισκέπτονται την Κεφαλλονιά και προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους στο καταφύγιο.

(Joyce και Marina)

Με την υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου, ο οποίος παραχώρησε μια μεγάλη έκταση για τη στέγαση του σκοπού, και την καθοριστική συμβολή μελών της βρετανικής κοινότητας του δήμου, το καταφύγιο Animal Rescue Kefallonia βρίσκεται σήμερα να στεγάζει πάνω από 300 ζώα. Αν και ο πληθυσμός των σκυλιών υπερτερεί όλων των υπολοίπων ειδών (230), οι εθελόντριες δεν περιορίζονται στα αγαπημένα μας τετράποδα. Αντίθετα, στεγάζουν στον χώρο του ΑRK επίσης 70 γάτες, 3 περιστέρια αλλά κι ένα άλογο!

Σήμερα οι φίλοι/ες και υποστηρικτές/ριες του καταφυγίου πλησιάζουν τα 6.000 άτομα, κυρίως από το εξωτερικό. Όλα αυτά τα χρόνια, ζωάκια έχουν υιοθετηθεί και βρει το παντοτινό τους σπίτι σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία κ.α. Παράλληλα, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για προσέλκυση φιλόζωου τουρισμού από ομάδα εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι/ες τρέχουν μια πλήρως ενημερωμένη σελίδα για τα αγγλόφωνα άτομα που επιθυμούν να συνεισφέρουν, είτε υιοθετώντας κάποιο ζωάκι είτε παρέχοντας εθελοντισμό.

Έκκληση για στήριξη του καταφυγίου

Παρά τη μεγάλη δικτύωση του ARK, το 2021 η ομάδα του απηύθυνε έκκληση για στήριξη του καταφυγίου, που βρέθηκε σε κίνδυνο να κλείσει υπό την επίδραση της πανδημίας, μετά από απόφαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μια σημαντική κίνηση υποστήριξης ήρθε μεταξύ άλλων από την τοπική κοινωνία της Κεφαλλονιάς και τον Γιάννη Βαρούχα, συγγραφέα του πρόσφατα εκδοθέντος παραμυθιού «Άγγελοι Επί Γης». Ο Γιάννης Βαρούχας ανήκει στην ομάδα του kefaloniastatus.gr, μιας τοπικής ιστοσελίδας ενημερωτικού περιεχομένου, που πριν 2 χρόνια ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του καταφυγίου. Τότε έκαναν ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ARK, δεσμευόμενοι ότι θα υποστηρίξουν τη δράση του και τις 2 φιλόζωες ηρωίδες με κάθε τρόπο.

Η δέσμευση αυτή ενσαρκώθηκε στο παραμύθι του κ. Βαρούχα, το οποίο περιγράφει την αληθινή και συγκλονιστική ιστορία ενός χρόνια κακοποιημένου σκύλου στο Ληξούρι. Ο εν λόγω σκύλος εντοπίστηκε πριν ενάμιση χρόνο σε άθλια κατάσταση σε μια ταράτσα, και διασώθηκε εντέλει με τη συμβολή και του ARK. Το βιβλίο του κ. Βαρούχα, απευθυνόμενο σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους, σε δίγλωσση μάλιστα έκδοση για διάχυσή του και στο εξωτερικό, αποτελεί έναν φόρο τιμής στο σπουδαίο έργο του καταφυγίου, αλλά κι ένα μέσο οικονομικής ενίσχυσης αυτού: με την αγορά του, τα ενδιαφερόμενα άτομα υποστηρίζουν οικονομικά και το ARK.

Τη δική του υποστήριξη στο Animal Rescue Kefallonia εξέφρασε και η ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια, με την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της, Βαγγέλη Αυγουλά, στους χώρους του καταφυγίου. Καλούμε όλους, όλες και όλα να ενισχύσουν την προσπάθεια της Joyce και της Marina, και να δείξουν έμπρακτα τη φιλοζωία τους, με μια επίσκεψη στους χώρους του ARK (δέχονται κόσμο κάθε μέρα, από τις 11 μέχρι τη δύση του ηλίου), με κάποια δωρεά και, γιατί όχι, ανοίγοντας το σπίτι τους σε ένα αδεσποτάκι Κεφαλλονίτικης ρίζας!

Στηρίξτε το ARK:

Μέσω τραπεζικού λογαριασμού:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: 1382 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΝΤΟΡΙΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 6382-110096-781  EUR
ΙΒΑΝ: GR59 0171 3820 0063 8211 0096 781
BIC: PIRBGRAA

Μέσω PayPal εδώ.

Βρείτε το «Doris» Animal Rescue Kefallonia:

Ενισχύστε το έργο του καταφυγίου μέσω της αγοράς του «Άγγελοι Επί Γης» εδώ.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τις εθελόντριες του καταφυγίου Marina Machado και η Joyce Broekman

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή