κινητό που δείχνει την εφαρμογή KNFB reader

KNFB Reader

Η εφαρμογή KNFB Reader για κινητά, επιτρέπει σε τυφλούς να φωτογραφίζουν οποιοδήποτε κείμενο και κατόπιν
να ακούν το περιεχόμενό του σε ηχητική μορφή ή να το “μεταφράζουν” σε σύστημα Μπράιγ  διευκολύνοντάς τους σε αμέτρητες περιπτώσεις: Από το να διαβάζουν το μενού στο εστιατόριο, μέχρι να αναγνωρίζουν τις ταμπέλες διαφορετικών προϊόντων στο σούπερ μάρκετ. Μπορεί μία εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο να αλλάξει τη ζωή μας; Κι όμως, κάποιες εφαρμογές δε μας βοηθούν απλά στην επικοινωνία, ούτε είναι απλώς για διασκέδαση, αλλά πραγματικά προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να τις φανταστούν.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί η εφαρμογή KNFB Reader για κινητά, η οποία επιτρέπει σε τυφλούς να φωτογραφίζουν οποιοδήποτε κείμενο και κατόπιν να ακούν το περιεχόμενό του σε ηχητική μορφή ή να το “μεταφράζουν” σε σύστημα Μπράιγ, διευκολύνοντάς τους σε αμέτρητες περιπτώσεις: Από το να διαβάζουν το μενού στο εστιατόριο, μέχρι να αναγνωρίζουν τις ταμπέλες διαφορετικών προϊόντων στο σούπερ μάρκετ.

Το πόσο χρήσιμος είναι ο KNFB Reader το περιγράφει στο πρακτορείο Reuters ο Μπράιαν Μπάσιν, εκτελεστικός διευθυντής μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης για άτομα με προβλήματα όρασης:

“Υπάρχουν αμέτρητες φορές στη ζωή που θα υπάρχει κάποια επιγραφή και δε θα υπάρχει κανείς γύρω που θα μπορεί να με βοηθήσει, και απλά θα θέλω να μάθω κάτι απλό, όπως “είναι αυτό το πακέτο καφέ ντεκαφεϊνέ ή με καφεΐνη;”. Η ικανότητα να το κάνω αυτό πολύ γρήγορα και εύκολα με κάτι που χωράει στην τσέπη σίγουρα θα αλλάξει τα δεδομένα”.

Η εφαρμογή, που κοστίζει 99,99 δολάρια και είναι διαθέσιμη για τους χρήστες κινητών της Apple, αποτελεί τον καρπό της μακράς συνεργασίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών των ΗΠΑ με τον Ρέι Κούρτσβαϊλ, έναν γνωστό επιστήμονα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εφαρμογή θα κυκλοφορήσει και για κινητά με λογισμικό Android τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο Κούρτσβαϊλ στο πρακτορείο Reuters, ενώ δεν αποκλείεται να μεταφερθεί και στο Google Glass, που θα ήταν ακόμα πιο πρακτικό για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αφού θα μπορούν να κατευθύνουν την κάμερα με το κεφάλι τους.

Πηγή: www.news.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή