• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • Μία διαφορετική επίδειξη μόδας αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία που μας γέμισε λάμψη και ελπίδα
Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στην πασαρέλα με το αμαξίδιό της. Φοράει βραδινή τουαλέτα σε μπλε χρώμα.

Το Queen.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία βρέθηκε στην 6η Πανελλήνια επίδειξη μόδας ΑμεΑ.

Φωτογραφίες: Lefteris_Partsalis

Μία μοναδική εκδήλωση οργανώθηκε για έκτη φορά στο Δήμο Αλίμου την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Μία ξεχωριστή επίδειξη μόδας, αφιερωμένη σε όλους εκείνους τους ανθρώπους με κάθε μορφή αναπηρίας, οι οποίοι αξίζουν την προσοχή μας κάθε μέρα και όχι μόνο στις ειδικές «επετείους», όπου όλοι τους αποκαλούμε ήρωες.

Γιατί κανείς δεν θέλει να ζει σαν ήρωας αλλά σαν κανονικός και ισότιμος πολίτης.

Εξάλλου «δεν υπάρχουν άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες, ΜΟΝΟ άνθρωποι», όπως δήλωσε η επικεφαλής του ΔΥΑΜΕΑ Σύλβια Αντώναρου, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λ. Ιωνίας στον Άλιμο τις μέρες πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Και μιλάμε για μία καινοτόμα διοργάνωση, αν σκεφτούμε ότι ακόμη και ο οίκος Moschino έδωσε στην SS22 collection του τη δυνατότητα ορατότητας στα άτομα με αναπηρίες, παρουσιάζοντας στο catwalk ένα μοντέλο σε αναπηρικό αμαξίδιο. Είναι, λοιπόν, μεγάλη η χαρά μας να βλέπουμε και στη χώρα μας μια τόσο σημαντική διοργάνωση, η οποία είχε φυσικά και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αλίμου και η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Μια διαφορετική επίδειξη μόδας που μας θύμισε το αυτονόητο.

Η βραδιά ήταν ιδιαίτερα λαμπερή και στο catwalk είδαμε ανθρώπους με κάθε είδους αναπηρία να μας θυμίζουν ότι δεν υπάρχει ένα μόνο είδος ομορφιάς, δεν υπάρχει ένα τρόπος να είμαστε όμορφοι. Όλοι οι άνθρωποι λάμπουν και μπορούν να γίνουν μαγευτικοί, όταν αφήνουμε στην άκρη το στίγμα, τον αποκλεισμό, το ρατσισμό και τις συμπεριφορές απαξίωσης. Η ορατότητα των ΑμεΑ στη χώρα μας είναι δυστυχώς ελάχιστη, με τη ζωή τους να γίνεται καθημερινά πολύ δύσκολη λόγω των εμποδίων που συναντούν μεταφορικά -και κυριολεκτικά- στο δρόμο τους.

Τα υπέροχα ρούχα που είδαμε στην εκδήλωση πάνω στα ιδιαίτερα αυτά μοντέλα είχε αναλάβει η την κυρία Τρανούλη ,του γνωστού οίκου μόδας «Τρανούλη», που είχε φροντίσει να αναδείξει τα δυνατά χαρακτηριστικά του κάθε συμμετέχοντα, κάνοντας τη βραδιά μοναδική για όλους μας.

«Συμπερίληψη και ενσυναίσθηση, να μπαίνεις δηλαδή για λίγο στα παπούτσια του άλλου, είναι τα βασικά κλειδιά, για ν’ αποκατασταθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι περικλείονται και χωράνε μέσα σε κάθε γεγονός της καθημερινότητάς μας. Σε οτιδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Κάτι που για εμάς, τους αρτιμελείς, τους “φυσιολογικούς”, όπως ανόητα ίσως αυτοχαρακτηριζόμαστε, φαίνεται δεδομένο».

Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Ανδρεάς Κονδύλης έδωσε το στίγμα και τις βασικές αξίες της εκδήλωσης και μας έκανε να σκεφτούμε και πάλι το πόσο σημαντική είναι η ορατότητα. Μία ορατότητα αληθινή, τρυφερή, με διάθεση να προσφέρουμε βοήθεια και ορισμένες φορές τα αυτονόητα στους συμπολίτες μας. Όλους αυτούς που τόσο όμορφα περπάτησαν στο catwalk και απέδειξαν ότι η μόδα και η ομορφιά δεν έχουν όρια, αλλά μας χωράνε όλους.

Δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό από τον Λευτέρη Παρτσάλη ⇓

Πηγή: www.queen.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή