Η τζουλιάννα Μπούση και η Άννα Μπαλάν με τους σκύλους οδηγούς τους

Οι αδέσποτοι τετράποδοι φίλοι μας, η ανάγκη ευαισθητοποίησης… και η σημασία του σκύλου οδηγού στη ζωή ενός τυφλού

του Κώστα Πελεκάνου

Το Φιλοζωικό και Πολιτιστικό Σωματείο Κηφισιάς «Α.Γ.Α.Π.Η,», υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσε στο Ζάππειο γιορτή υιοθεσίας σκύλων, με την υποστήριξη γνωστών καλλιτεχνών, και σχεδιαστών μόδας.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ας φιλοζωικές ευαισθησίες του κόσμου για την καλύτερη ποιότητα ζωής των αδέσποτων τετράποδων φίλων μας, αλλά και να μάθουν για τους σκύλους οδηγούς και πόσο αυτά τα εκπαιδευμένα σκυλιά βοηθούν άτομα με απώλεια όρασης». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην κα Κυβέλη Λάσκαρη , την πρόεδρο του Φιλολαϊκού και Πολιτιστικού Σωματείου Κηφισιάς «Α.Γ.Α.Π.Η.», που το Σάββατο το απόγευμα υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και τη συνεργασία της Αστικής Πανίδας, διοργάνωσαν στο Ζάππειο γιορτή υιοθεσίας σκύλων, με την υποστήριξη γνωστών καλλιτεχνών, και σχεδιαστών μόδας.

Η κα Κυβέλη Λάσκαρη στο μήνυμα της μίλησε για την ανάγκη όλοι μας να αγκαλιάσουμε τους αδέσποτους τετράποδους φίλους μας, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του σκύλου οδηγού στη ζωή ενός τυφλού ατόμου.

Η Νίκης Κεραμέως μιλώντας στην εκδήλωση δίπλα της ο Κώστας Σόμμερ και η Αννίτα Ναθαναήλ

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, που μάλιστα απηύθυνε και ένα σύντομο χαιρετισμό. Στο μήνυμα της η κα. Κεραμέως υπογράμμισε:

«Έχουμε ένα τεράστιο χρέος ως Υπουργείο Παιδείας. Ένα μεγάλο χρέος να περάσουμε στα παιδιά μας από πάρα πολύ μικρή ηλικία αρχές και αξίες και γι’ αυτό από φέτος θα εισαχθούν στα σχολεία μας νέες θεματικές που αφορούν την προστασία των ζώων, στη φιλοζωία, στο πως μεριμνούμε για τα ζώα μας. Αυτό ξεκινάει και από το σχολείο και από την οικογένεια, αλλά τα σχολεία πιστεύω ότι οφείλουν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο σε αυτό».

Ο «Κ.Π.» ήταν παρών στην γιορτή υιοθεσίας σκύλων, όπου γνωστοί καλλιτέχνες ανέβηκαν στην πασαρέλα στο «Catwalk» φορώντας δημιουργίες των σχεδιαστών των οίκων Vassilis Emmanouel Zoulias, Δημήτρης Στρέπκος (Celebrity Skin) , Μαρί Γυπαράκη Art Myconian Stories, Μαρία Τάγκαλου, Αθηνά Τρανούλη, Daphne Valente και Ειρήνη Γεράσοβιτς.

Ο Κώστας Σόμμερ και η Αννίτα Ναθαναήλ στην παρουσίαση

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι Αννίτα Ναθαναήλ και Κώστας Σόμμερ, τραγούδησε ο Δήμος Αναστασιάδης ενώ μουσική έπαιξε η Μάγκυ Χαραλαμπίδου. Συμμετείχε και ο σχεδιαστής κοσμημάτων Περικλής Κονδυλάτος, Πρέσβης του Οράματος του Σωματείου «ΑΓΑΠΗ», καθώς και η Art σχεδιάστρια Κατερίνα Σταυρίδη. Στην πασαρέλα ανέβηκαν οι : Ναταλία Δραγούμη, Ερρίκος Πετιλόν, Σπύρος Πώρος, Έλενα Ψωμά, Δημήτρης Στρέπκος, Γιώργος Καβακάκης, Αθηνά Τρανούλη, Περικλής Κονδυλάτος, Κατερίνα Αλεξανδράκη, Κωνσταντίνος Φραντζίς, Ελένη Φιλίνη, Σάρα Σιαμπλή, Τόνια Κούμπα, Ανέσιης Τζουτζουράκος, Βανέσσα Αδαμοπούλου, Κατερίνα ΤσάΒαλου. Το κοινό περίμενε και μία ευχάριστη όσο και συγκινητική έκπληξη, καθώς στην πασαρέλα ανέβηκαν μαζί με τους σκύλους οδηγούς τους και δύο κορίτσια με ολική απώλεια όρασης, η Τζουλιάννα Μπούση και η Άννα Μπάλάν. Τα δύο κορίτσια «έκλεψαν» την παράσταση, απέσπασαν το δυνατό και «ζεστό» χειροκρότημα των παρευρισκομένων και έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα προς όλους.

Η Τζουλιάννα Μπούση, φιλόλογος, έχει χάσει το φως της όταν ήταν μόλις 7 μηνών, μίλησε στον «Π » για την εμπειρία της στην πασαρέλα, για τον σκύλο οδηγό της, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του ένα άτομο με ολική απώλεια όρασης, στέλνοντας παράλληλα το δικό της μήνυμα σε άτομα με αναπηρίες.

Πως ήταν η εμπειρία της πασαρέλας; Έχεις κάνει ξανά κάτι παρόμοιο; Με τη συμμετοχή σου έστειλες δυνατά μηνύματα… 

«Έχω κάνει φωτογραφήσεις, αλλά μέχρι τώρα δεν είχα περπατήσει στην πασαρέλα. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία έχοντας δίπλα μου τον καλύτερο μου φίλο, τον σκύλο οδηγό μου . Έλαβα αρκετά θετικά σχόλια και αυτό μου έδωσε μεγάλη δύναμη και ευχαρίστηση.

Πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα στην πόλη για ένα άτομο με απώλεια όρασης;

«Στην αρχή είχα μόνο το λευκό μπαστούνι. Πλέον, εδώ και έξι χρόνια έχω σκύλο οδηγό κινούμε πολύ πιο άνετα, ελεύθερα και πιο ανεξάρτητα. Με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια. Δυσκολίες στην πόλη υπάρχουν για όλους. Υπάρχουν μη προσβάσιμες πόλεις, σχεδόν όλες είναι έτσι, αλλά ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο».

Σε έχουν καλέσει σε σχολεία να μιλήσεις στα παιδιά για το ρόλο του σκύλου οδηγού στη ζωή ενός τυφλού;

«Με το εγκεκριμένο πρόγραμμα «αγαπάμε σκύλους οδηγούς» , που είναι δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας, πηγαίνω αφιλοκερδώς σε σχολεία με τον σκύλο οδηγό μου και ενημερώνω τα παιδιά για το πόσο βοηθάει να έχεις δίπλα σου έναν σκύλο οδηγό. Είναι σημαντικό να μαθαίνουν τα παιδιά σχετικά με τους κανόνες συμπεριφοράς απέναντι στους σκύλους οδηγούς».

Πως το αντιμετωπίζουν όλο αυτό τα παιδιά;

«Τα παιδιά το αντιμετωπίζουν πολύ θετικά. Μερικά έχουν κάποιες γνώσεις και άλλα δεν έχουν καθόλου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που μου λένε συνέχεια είναι ότι πηγάζουν πράγματα από μέσα μου τα οποία αντιλαμβάνονται αμέσως. Αυτό με κάνει να θέλω να συνεχίσω…».

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα σε άτομα που αντιμετωπίζουν οπτική αναπηρία ή άλλες αναπηρίες;

«Αυτό που θέλω να πω είναι να είναι εξωστρεφείς, κοινωνικοί και να μην μένουν στο σπίτι. Το μήνημα μου αφορά όλο τον κόσμο, να κυνηγούν τα όνειρα τους, να προσηλώνονται στους στόχους τους και να μην τα παρατάνε».

Πηγή: Εφημερίδα “Πρωταθλητής”

Δείτε Σχετικό Βίντεο της εκδήλωσης από το “Με Άλλα Μάτια”

Φωτογραφίες από την ομάδα του www.meallamatia.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή