Πλακάτ διαμαρτυρίας που αναγράφει "Θέλουμε δασκάλους, θέλουμε σχολεία, δεν θέλουμε κοντέινερ και δανεική παιδεία"

O δήμος Αθηναίων και η διεύθυνση εκπαίδευσης Α’ Αθήνας επιλέγουν να στεγάσουν σε κοντέινερ γενικού νηπιαγωγίου, μαθητές/τριες που είναι εγγεγραμμένοι/ες στο 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αθηνών και υπερβαίνουν τον αριθμό των παιδιών που χωρά στις τάξεις της οδού Νικοπόλεως. Αυτό καταγγέλλουν σε επιστολή διαμαρτυρίας τους οι εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών, μέσω του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αριστοτέλη».

Η επιστολή:

«Εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού του 6ου ειδικού νηπιαγωγείου Αθηνών εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση της δημοτικής αρχής και της διεύθυνσης εκπαίδευσης Α’ Αθήνας να στεγάσει τους μαθητές/τριες που είναι εγγεγραμμένοι/ες στο ειδικό νηπιαγωγείο, και υπερβαίνουν τον αριθμό των παιδιών που χωρά στις τάξεις της οδού Νικοπόλεως, σε κοντέινερ γενικού νηπιαγωγείου στην οδό Ιακωβάτων. Αυτή η απόφαση πάρθηκε και εφαρμόστηκε σαν λύση «έκτακτης ανάγκης» για το έτος 2022-2023 αλλά ενημερωθήκαμε ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Με την επιστολή μας αυτή, καλούμε τις αρμόδιες αρχές (Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας και δημοτική αρχή) να αποκαταστήσουν την εκπαιδευτική κανονικότητα άμεσα, όπως ορίζουν η κείμενη νομοθεσία αλλά και οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών» αναφέρει το προσωπικό του σχολέιου και συνεχίζουν λέγοντας:

«Δηλώνουμε την έντονη αντίδρασή μας για την απόφαση το 6ο ειδικό νηπιαγωγείο Αθηνών να έχει παράρτημα σε κοντέινερ και ζητάμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για να χτιστεί νέο κτίριο που θα εξασφαλίζει την κατάλληλη στέγαση του σχολείου. Μεγάλη ευθύνη έχει ο αντιδήμαρχος παιδείας και συνολικά ο δήμος της Αθήνας που επιμένει να αδιαφορεί για τα κτιριακά προβλήματα των ειδικών σχολείων, να αρνείται να δεσμευτεί σε πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών κτιρίων, να μην διατυπώνει κανένα αντίστοιχο αίτημα προς το κράτος και τους αρμόδιους φορείς, να μην καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις απαιτήσεις για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών και προδιαγραφών που απαιτεί η ειδική αγωγή».

Απαριθμούν επίσης τα ζητήματα που έχει προκαλέσει η τοποθέτηση των νηπίων του ειδικού νηπιαγωγείου σε κοντέινερ:

δυσκολία στην μετακίνηση των σχολικών λεωφορείων που λόγω μη ύπαρξης ειδικής σήμανσης, αυτοκίνητα παρκάρουν στην οδό Ιακωβάτων και τα λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σχολείο για να αφήσουν με ασφάλεια τα παιδιά

δεν υπάρχει σχολικός φύλακας ενώ έχουν σημειωθεί ήδη δυο περιστατικά που έβαλαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών

οι τάξεις-τσίγκινα κουτιά παραλήφθηκαν άδεια από το ειδικό νηπιαγωγείο, με κανένα κατάλληλο για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση υλικό και οι εκπαιδευτικοί πλήρωσαν οι ίδιες/οι την αγορά τέτοιου υλικού ή δανείστηκαν από άλλες τάξεις

οι τάξεις του παραρτήματος του 6ου ειδικού νηπιαγωγείου δεν πληρούν καμία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τα σχολικά κτίρια της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (Οδηγός Μελετών για Διδακτήρια Όλων των Βαθμίδων, ΟΣΚ, 2008)

τα χρήματα που ζητήθηκαν για το ειδικό νηπιαγωγείο που από 4 αίθουσες αριθμεί πλέον 7, άργησαν να δοθούν και την ίδια στιγμή δεν έφταναν για να καλύψουν τις ανάγκες τόσων παιδιών. Το έκτακτο κονδύλι ήταν στην ουσία ψίχουλα.

στο παράρτημα της οδού Ιακωβάτων δεν υπάρχει κατάλληλη αίθουσα για τις ειδικότητες (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, νοσηλευτή, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό) ως χώρος για συνεδρίες. Είναι αδύνατον ο λογοθεραπευτής να κάνει συνεδρία λογοθεραπείας με ένα παιδί, μέσα στην ίδια τάξη όπου τα υπόλοιπα παιδιά φωνάζουν, μιλάνε, κάνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με άλλο εκπαιδευτικό ή και τρώνε.

«Την ίδια στιγμή, η Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας κρατά υποβαθμισμένο το σχολείο, αφού είναι καταγεγραμμένο σαν 2θεσιο, ενώ λειτουργεί σαν 4θεσιο από το 2018 και φέτος (2022-2023) σαν 7θεσιο» αναφέρεται επίσης στην επιστολή, με το προσωπικό του 6 Ειδικού Νηπιαγωγείο να καταλήγει:

«Θέλουμε σχολείο όχι τσίγκινα κουτιά για τάξεις! Δεν θέλουμε ψίχουλα ούτε απλώς ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα σχολείο με όλες τις προδιαγραφές. Αντιδρούμε γιατί θέλουμε ειδική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά! Η μεταφορά των μαθητών σε μια αίθουσα κοντέινερ 36 τμ, μακριά από το ειδικό νηπιαγωγείο, χωρίς τις αίθουσες για τις θεραπείες, τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την χαλάρωση και αποφόρτισή και όλα τα υπόλοιπα καθημερινά ζητήματα που έχει, δεν αποτελεί «σωτηρία» αλλά καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων εκπαίδευσης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εμείς ως εκπαιδευτικοί του 6ου ειδικού νηπιαγωγείου Αθηνών απαιτούμε να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να έχουν οι μαθητ(ρι)ές μας σχολεία και όχι πάρκινγκ, κατάλληλο εξοπλισμό, αίθουσες και προσωπικό! Για να μην πάει χαμένη μια τόσο σημαντική χρονιά από τη ζωή τους, όπως είναι το νηπιαγωγείο. Καλούμε τους γονείς των μαθητ(ρι)ών μας σε κοινό αγώνα για να καλυφθούν όπως πρέπει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, για τη δημόσια εκπαίδευση ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των παιδιών, διεκδικώντας ό,τι τους ανήκει πραγματικά.

Εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών»

Πηγή: www.thepressproject.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή