υπουργείο παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί αλλαγές σε Ιστορία, Μαθηματικά, Γλώσσα και Φυσικές Επιστήμες . Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών ενώ ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου προαναγγέλλει ότι το αργότερο μετά το καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για το νέο λύκειο. Και εμείς – ΚΑΙ οι μαθητές φυσικά- περιμένουμε. Πάντως, στα θρανία θα πρέπει, έτσι κι αλλιώς, να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί, αφού οι αλλαγές τους αφορούν δεδομένου ότι αυτοί θα πρέπει να διδάξουν επί τη βάσει των ριζικών αλλαγών σε Ιστορία, Μαθηματικά, Γλώσσα και Φυσικές Επιστήμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει ήδη ετοιμάσει προγράμματα σπουδών για τα συγκεκριμένα μαθήματα. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών παραμένει άγνωστο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής βρίσκονται σε τελικό στάδιο και το επόμενο βήμα είναι η αποδοχή τους από το υπουργείο Παιδείας ώστε να ολοκληρωθεί και θεσμικά η αλλαγή.

– Στα Μαθηματικά, υπάρχουν αλλαγές τόσο στο μάθημα Προσανατολισμού όσο και Γενικής Παιδείας που αφορούν κυρίως σε κεφάλαια. Μία ακόμα αλλαγή, η οποία όμως θα αφορά στο δημοτικό, θα είναι το νέο βιβλίο Μαθηματικών που θα δοθεί από τη νέα σχολική χρονιά στην Ε’ τάξη.

– Στην Ιστορία έχει παρουσιαστεί ένα προσχέδιο αλλαγών που καλύπτει από τη Γ’ Δημοτικού μέχρι τη Γ’ Λυκείου, με τη σημαντικότερη αλλαγή να αφορά στο Λύκειο με διδασκαλία της σύγχρονης Ιστορίας αντί του Αρχαίου Κόσμου.

– Για τις Φυσικές Επιστήμες έχουν διαρρεύσει πολλά σενάρια, χωρίς κανένα να επιβεβαιώνεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ένα από αυτά αφορούσε στη σύμπτυξη των μαθημάτων Χημείας και Βιολογίας, ενώ για το μάθημα Γενικής Παιδείας έχει προταθεί ακόμα και η σύμπτυξη τεσσάρων μαθημάτων (Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Γεωλογία) σε ένα τετράωρο μάθημα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, προωθείται ήδη η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην αξιολόγηση των μαθητών του λυκείου (Π.Δ. 46/2016), μια τροποποίηση που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξέταση σε τέσσερα μόνο μαθήματα στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ λυκείου.

Οι τροποποιήσεις αυτές, έρχονται μετά από σχετική πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με στόχο οι μαθητές να έχουν σαφώς μικρότερο «εξεταστικό βάρος» στις πλάτες τους πριν δώσουν Πανελλαδικές, αλλά και για να μπορέσει να αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος. Στην τροποποίηση του ΠΔ θα περιλαμβάνεται και η καθιέρωση των Δημιουργικών Εργασιών ως υποχρεωτικές για το λύκειο, καθώς επίσης και αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης στο μάθημα των Αρχαίων της Γενικής Παιδείας στη Β’ λυκείου.

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου είχε πει σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία»: «Από φέτος οι μαθητές της Γ΄Λυκείου θα εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς μόνο σε τέσσερα μαθήματα, ώστε να πηγαίνουν στις πανελλαδικές περισσότερο ξεκούραστοι και λιγότερο αγχωμένοι».

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή