Οι Μαθητές με την καθηγήτρια σε περίπτερο της επιχείρησης "lets go" σε εμπορικό κέντρο. Έχουν όλοι τα χέρια ψηλά σαν και σηματοδοτούν τα παλαμάκια στη νοηματική γλώσσα.

Με όραμα ενός δίκαιου κόσμου χωρίς αποκλεισμούς

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου, Ιωάννα Φωτιάδου: «Η Let’s go επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του γραμμικού και κυκλικού μοντέλου παραγωγής, και να διευκολύνει τη μετάβαση από τη γραμμική (take make dispose) στην κυκλική οικονομία. Στην επιδίωξη ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς, το όραμά μας επεκτείνεται πέρα από τη βιώσιμη μόδα και την κυκλική οικονομία»

To TriGO απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, φέροντας οδηγίες στα ελληνικά, καθώς και στη γραφή Braille

Σε μια συγκινητική πράξη συμπερίληψης και ισότητας προχώρησαν οι μαθητές ενός σχολείου στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με προβλήματα όρασης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμπνευστές και δημιουργοί του παιχνιδιού είναι οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των καθηγητών τους κατάφεραν να δημιουργήσουν το παιχνίδι που αποτελείται από επαναχρησιμοποιημένα τουβλάκια.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου Ιωάννα Φωτιάδου, «το TriGO είναι προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα όρασης, φέροντας οδηγίες στα ελληνικά και στη γραφή Braille. Το όνομά του έχει διπλή σημασία. Όχι μόνο αποτίει φόρο τιμής στο κλασικό παιχνίδι Triliza, αλλά ενσωματώνει τη λέξη “go”, προτρέποντας τον κόσμο να εκμηδενίζει τους αποκλεισμούς και να γίνει συμμετοχικός», συμπληρώνοντας ότι η ιδέα άρχισε όταν μια καθηγήτρια έφερε στο σχολείο ένα μεγάλο κουτί με επώνυμα τουβλάκια.

Τότε, εκείνη την περίοδο, οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου οργάνωναν το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ και προσπαθούσαν να φτιάξουν προϊόντα για να πουλήσουν, με τους μαθητές να σκέφτονται να αξιοποιήσουν τα τουβλάκια δημιουργώντας κοσμήματα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα, η οποία εξελίχθηκε στο δημιουργικό παιχνίδι TriGO, αφορμή για τη δημιουργία του οποίου στάθηκε η διάγνωση ενός συμμαθητή των παιδιών με τυφλοκώφωση. «Το σχολείο μας ευαισθητοποιήθηκε πάνω σε θέματα τυφλότητας κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε κάτι που θα είναι προσβάσιμο για όλους. Το πάθος των παιδιών για έναν καλύτερο και πιο συμπεριληπτικό κόσμο οδήγησε σε αυτές τις δύο ιδέες», όπως δήλωσε η κυρία Φωτιάδου.

Χέρια αγγίζουν τα τουβλάκια και ψάχνουν ποιο τουβλάκι θα κουνήσει την επόμενη κίνηση

Κανόνες παιχνιδιού

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το TriGo έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει ότι τα άτομα όλων των ηλικιών και ικανοτήτων μπορούν να το απολαύσουν, ενισχύοντας τις γνωστικές δεξιότητες και τη δημιουργικότητά τους. Όσον αφορά τις οδηγίες, σημειώνουν ότι είναι απλές, καθώς για να παιχτεί χρειάζονται δύο παίκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν από τρία πιόνια (τετράγωνα και στρογγυλά τουβλάκια) παίζοντας εναλλάξ και προσπαθώντας να κάνουν TriGo, δηλαδή να βάλουν τρία σύμβολα στη σειρά προς κάθε κατεύθυνση (οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια), εμποδίζοντας ταυτόχρονα τον αντίπαλό τους. Μάλιστα, όποιος καταφέρει να τοποθετήσει πρώτος και τα τρία πιόνια στη σειρά, αυτός είναι και ο νικητής του παιχνιδιού.

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για ένα παιχνίδι χωρίς αποκλεισμούς, με τους παίκτες να μπορούν να διακρίνουν τα τουβλάκια με την αφή, υποβοηθούμενοι από δείκτες αφής, ενώ οι δίγλωσσες οδηγίες διευκολύνουν περαιτέρω την κατανόηση, καθιστώντας το παιχνίδι προσιτό σε μια διαφορετική βάση παικτών. Έτσι, οι παίκτες του TriGo αναπτύσσουν την κινητική λειτουργία των χεριών τους και την ικανότητά τους να χειρίζονται αντικείμενα με ακρίβεια, και ιδιαίτερα χρήσιμο για τυφλούς παίκτες.

«Το TriGO προσφέρει διασκέδαση, κοινωνική διάδραση, ψυχομετρική άσκηση, ανάπτυξη λειτουργιών και ευκαιρίες εκπαίδευσης. Οι παίκτες πρέπει να σκεφτούν ης κινήσεις τους, να επιλέξουν τις κατάλληλες στρατηγικές και να λύσουν προβλήματα. Αυτό μπορεί να βελτιώσει ης γνωστικές λειτουργίες τους και να παρέχει άσκηση της μνήμης, της λογικής και της συγκέντρωσης» είπε η κυρία Φωτιάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, είναι το μοναδικό εξειδικευμένο σχολείο στην ευρύτερη Περιφέρεια της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας το οποίο παρέχει ισότιμη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε κωφούς και βαρήκοους μαθητές.

Τέλος, εκτός από τη δημιουργία πρωτοποριακών παιχνιδιών που ως σκοπό έχουν τη συμπερίληψη, το σχολείο κάθε χρόνο συμμετέχει σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την απόκτηση περαιτέρω γνώσεων κι εμπειριών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης. Έτσι, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, δημιούργησαν την εικονική μαθητική επιχείρηση Let’s Go, με την οποία δημιούργησαν και το TriGo, που διατίθεται προς πώληση προς 22 ευρώ.

Let’s go circular living

«Το όνομα Let’s go προέκυψε από την παρότρυνση που θέλουμε να δώσουμε στους καταναλωτές να είναι σκεπτόμενοι σχετικά με το περιβάλλον. Το μότο μας είναι το “Let’s go circular living”. Έτσι, αυτό που άρχισε ως ένα κοινό πάθος για τη βιωσιμότητα και η επιθυμία να υπάρξει θετικός αντίκτυπος στη ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης μετατράπηκαν στο Let’s go, ένα εγχείρημα που τροφοδοτείται από τη δημιουργικότητα, τη συμπερίληψη και την ενότητα» ανέφερε σε δηλώσεις της η κυρία Φωτιάδου.

Πηγή: Εφημερίδα “Δημοκρατία”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή