ο Γάλλος Guillaume Feral και ο Νοτιοαφρικανός Mike Lomberg,

« Πέταξαν» στην Ελλάδα πιλοτάροντας μόνοι τους τα ειδικά τους μονοκινητήρια.

Δυο πιλότοι με ειδικές ικανότητες , ένας Γάλλος και ένας Νοτιοαφρικανός, απογειώθηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2018 από τη Γενεύη της Ελβετίας για να πραγματοποιήσουν τον γύρο του κόσμου πιλοτάροντας μόνοι τους δύο ειδικά διασκευασμένα υπερ-ελαφρά μονοκινητήρια αεροπλάνα! Τους συνοδεύουν δυο Ελβετοί πιλότοι με ένα τρίτο αεροσκάφος τύπου Piper. Η πρωτοποριακή αυτή ομάδα θα πετάξει πάνω από έξι ηπείρους, θα επισκεφτεί 40 χώρες και θα καλύψει πάνω από 80.000 χιλιόμετρα! Και το ταξίδι τους που προβλέπεται να διαρκέσει περίπου 10 μήνες , ξεκίνησε από τη Γαλλία και συνεχίστηκε στην Ελλάδα.

Οι δυο παραπληγικοί, ο Γάλλος Guillaume Feral και ο Νοτιοαφρικανός Mike Lomberg, με τους δυο Ελβετούς «συνοδούς» τους, θα διερευνήσουν νέους ορίζοντες, θα αναζητήσουν νέες προκλήσεις, θα καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και θα προωθήσουν την ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες στην αεραθλητική οικογένεια.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Handiflight», του οποίου είναι μέλη οι δύο τολμηροί πιλότοι, ιδρύθηκε το 2007 στην Ελβετία και από τότε έδινε στους παραπληγικούς πιλότους με ειδικές ικανότητες από όλο τον κόσμο τη μοναδική ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες και να απολαύσουν την ομορφιά των Ελβετικών Άλπεων. Τώρα, προχώρησε ένα ακόμη βήμα : Μια μεγάλη, μακρά και άλλου «μεγέθους» πτήση πάνω από 6 ηπείρους, με δύο υπερ-ελαφρά αεροσκάφη, με τα οποία οι δύο πιλότοι θα επιχειρήσουν να κάνουν τον γύρο της γης, να είναι εφοδιασμένα με ειδικά χειριστήρια, ώστε να μη χρειάζονται τα πόδια στη διακυβέρνησή τους, ενώ πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου έχουν τοποθετηθεί στα φτερά και στο πιλοτήριο ώστε να τους δώσουν μεγαλύτερη αυτονομία στα μεγάλα περάσματα.

Ο Γάλλος πιλότος Guillaume Feral γεννήθηκε στη Μαδαγασκάρη το 1960, έχει πάνω από 2000 ώρες πτήσης και έμεινε ανάπηρος στα κάτω άκρα του εξ αιτίας ενός ατυχήματος στη δεύτερη solo πτήση του με glider.

Ο Mike Lomberg γεννήθηκε στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής. Το 1990, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, εγχειρίστηκε στη σπονδυλική του στήλη και παρέλυσαν τα κάτω του άκρα. Έχει συνολικά στο ενεργητικό του 3.850 ώρες πτήσης.

Τους δύο παραπληγικούς πιλότους θα συνοδεύσουν, με ένα σκάφος ασφαλείας, οι Ελβετοί πιλότοι Joseph Rais και Daniel Ramseier. Ο πρώτος εξ αυτών έχει 7.200 ώρες πτήσης και έχει διασχίσει 3 φορές τον Ατλαντικό ωκεανό με μονοκινητήρια αεροπλάνα, ενώ ο δεύτερος είναι συνιδρυτής της “Handiflight”, έχει 600 ώρες πτήσης και είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση χρημάτων και την οικονομική εν γένει διαχείριση του εγχειρήματος.

Χάρη στον επίσης παραπληγικό και εξαιρετικό φίλο και πιλότο της Αεραθλητικής Λέσχης Θηβών Απόστολο Μαυροθαλασσίτη, η “Handiflight” επέλεξε σαν πρώτο σταθμό της ιπτάμενης Οδύσσειάς της στην Ελλάδα το αεροδρόμιο της Θήβας. Η ομάδα των τεσσάρων πιλότων έφυγε την περασμένη Παρασκευή 23/11 με επόμενους σταθμούς την Καλαμάτα και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Συγκινητικό το μήνυμα των φίλων της Αεραθλητικής Λέσχης Θηβών :

«Οι δύο πιλότοι, σαν σύγχρονοι Ερμήδες, ήρθαν στη Θήβα, για να μας δώσουν το μήνυμα του θάρρους, της υπέρβασης των ορίων και του μη αποκλεισμού των ΑΜΕΑ. Τους περιμέναμε με όλους τους φίλους Θηβαίους, Βοιωτούς και όχι μόνο, για να εμπνευστούμε από την παρουσία τους, και να τους δώσουμε και εμείς με την σειρά μας το μήνυμα της φιλοξενίας».

Τα αεροπλάνα των δυο «Ερμήδων» που έχουν ως χορηγό του εγχειρήματος την “Lions International” έκαναν ήδη στάση στην Καλαμάτα και επισκέφθηκαν το Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση».

Αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Παναγιώτα Ντίντα τους καλωσόρισε στην Καλαμάτα, ανέφερε ότι η πόλη είναι φιλική προς τα άτομα με αναπηρία και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα και τοπικά προϊόντα. Οι δυο πιλότοι και οι δυο «συνοδοί» τους έφυγαν για το Ηράκλειο και τη συνέχιση του ταξιδιού τους. Εκεί, συνάντησαν μέλη του συλλόγου ΑΜΕΑ Μεγαλόνησος.

Και κάτι τελευταίο : Ο ένας από τους δυο πιλότους που τους συνοδεύουν με το δικό τους αεροπλάνο είναι κι αυτός παραπληγικός.

Καλό τους ταξίδι και τους ευχαριστούμε για το τεράστιο «μάθημα ζωής» που δίνουν σ΄όλο τον κόσμο!

(Από δημοσιεύματα του τύπου)

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο