Μαρίνα Καρποζήλου

Γνωρίστηκα – και εν πολλοίς συνεργάστηκα- με τη Μαρίνα Καρποζήλου το 2012 όταν κι οι δυο μας είμασταν σε μιαν ομάδα 11 νέων που αποτέλεσαν τη βασική «ενδεκάδα» που ανέλαβε να μετουσιώσει σε πράξη μια «τρελή» ιδέα του Δημήτρη Κωνσταντάρα : Την αναβίωση του «συνεργατικού μυθιστορήματος», στα πρότυπα του «Μυθιστορήματος των 4» . Η πρωτότυπη ιδέα ήταν ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1958 από τέσσερις εκπροσώπους της Γενιάς του ’30, τους Άγγελο Τερζάκη, Στρατή Μυριβήλη, Ηλία Βενέζη και Μ. Καραγάτση. Εμπνευστής του μυθιστορήματος ήταν ο Γιάννης Μαρής και σύμφωνα με μαρτυρίες οι συγγραφείς πείσθηκαν να συμμετάσχουν στην απόπειρα μετά από αρκετές αμφιβολίες. Όρος της συμφωνίας ήταν να μην υπάρχει καμία συνεννόηση των συγγραφέων σχετικά με την εξέλιξη της πλοκής: ο κάθε συγγραφέας θα συνέχιζε την αφήγηση από εκεί που την άφησε ο προηγούμενος εκμεταλλευόμενος με όποιον τρόπο ήθελε το υλικό των προηγουμένων ενοτήτων. Η δημοσίευση του έργου θα γινόταν στην εφημερίδα Ακρόπολις σε οκτώ εβδομαδιαίες συνέχειες και η σειρά θα καθοριζόταν με κλήρωση, ενώ ο τίτλος δόθηκε κατόπιν προτάσεων των αναγνωστών της εφημερίδας.

Στο δικό μας μυθιστόρημα, της «Γενιάς του 2000» που ονομάστηκε «12», εκδόθηκε από την «Εμπειρία Εκδοτική» και το ρόλο του Γιάννη Μαρή έπαιξε ο Δημήτρης Κωνσταντάρας (με τη συνεργασία του Μίλτου Γήττα από τα Ιωάννινα που κι οι δυό τους έγραψαν από ένα κεφάλαιο). Το δικό μας μυθιστόρημα δεν δημοσιεύτηκε σε συνέχειες σε εφημερίδα αλλά…. στο Internet. Για την ιστορία , το « Μυθιστόρημα των 12- Μια ιστορία για την αλήθεια που κρύβουμε μέσα μας» έγραψαν οι Ράνια Αηδώνη, Βαγγέλης, Αυγουλάς, Ελένη Βασιλοπούλου, Μίλτος Γήτας, Εύη Γνωστοπούλου, Μιλτιάδης Δημητρίου, Μαρίνα Καρπόζηλου, Μαρία Κατούφα, Χριστίνα Κόλλια, Παυλίνα Κωνσταντάρα, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Ελίνα Οικονόμου.

Γιατί τα θυμίζω όλα αυτά; Γιατί διαβάζω, χαίρομαι και εντυπωσιάζομαι για το θέμα Η WIND για 4η χρονιά στο TEDx University of Aegean στη Σύρο :

«Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι άτυποι κανόνες που έχουν θεσπίσει οι άνθρωποι για να συμβιώνουν δεν αρκούν για να διατηρούν τις ισορροπίες; Ποια απόφαση πρέπει να πάρουμε όταν βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο; Με αφετηρία αυτά τα ερωτήματα και θέμα #Norma, το τέταρτο TEDx University of Aegean κάλεσε 9 ομιλητές να εξερευνήσουν τη λεπτή γραμμή μεταξύ σωστού και λάθους.

Μεταξύ όσων βρέθηκαν στην Ερμούπολη της Σύρου και ανέβηκαν στη σκηνή του κατάμεστου θεάτρου «Απόλλων» τη Κυριακή 11 Μαρτίου, ήταν και η πολυτάλαντη δημοσιογράφος Μαρίνα Καρπόζηλου για να περιγράψει πως οι νόρμες στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο διαμορφώνουν την αίσθηση του ‘’ανήκειν’’. Καθώς το δημοσιογραφικό δαιμόνιο δεν την εγκαταλείπει ακόμα και όταν βρίσκεται σε ένα συνέδριο ως ομιλήτρια, η Μαρίνα αιφνιδίασε με την κάμερα όσους ξεκουράζονταν στο networking corner powered by WIND F2G στο Αρχοντικό Βελισσαρόπουλου.»

Δεν μπορώ να σας τα γράψω όλα. Μπείτε στο facebook, στη σελίδα TEDx UniversityoftheAegean. Συγχαρητήρια Μαρίνα που πρόπερσι έγραψες και το πρώτο σου – ατομικό βέβαια- μυθιστόρημα, τον «Ροζ γάτο» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μωραίτη. Νοιώθω πολύ καλύτερα σήμερα. Η γενιά μας προχωρεί και εξελίσσεται. Ο καθένας βρίσκει ντο δρόμο του και το παλεύει όσο μπορεί μέσα σ αυτή την κακή συγκυρία. Ξέρω ότι η Ελένη Βασιλοπούλου δουλεύει καλά στην Πάτρα και ο Μίλτος Γήτας εκδίδει τη μια ποιητική συλλογή μετά την άλλη στα Γιάννινα. Αλλά και η Παυλίνα Κωνσταντάρα, ανατρέφοντας τον γιό της, το Στέφανο, ήδη ξανασυνεργάστηκε με τον πατέρα της στο τελευταίο βιβλίο του , τα «Ημερολόγια», που θα εκδοθεί σύντομα.

Καλό κουράγιο και καλή δουλειά σε όλους. Ανήκουμε σε μια ταλαιπωρημένη γενιά που δεν βοηθήθηκε και ψιλοπροδόθηκε. Αλλά αντιστεκόμαστε. Και θα την κερδίσουμε την παρτίδα.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή