• Αρχική
  • Συνεντεύξεις
  • Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: “Τα πιο πολύτιμα βραβεία που κρατώ είναι τα παιδικά χαμόγελα”
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αγκαλιά με ένα παιδί που πάσχει από καρκίνο

Αποκλειστική Συνέντευξη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στον Βαγγέλη Αυγουλά και το www.meallamatia.gr

Β.Α.: Έχετε πει ότι ο σύζυγός σας υπήρξε ο παιδαγωγός σας. Πως το εννοείτε και σε τι δρόμο σας οδήγησε; Πόσο και πως διαμόρφωσαν τη στάση ζωής σας η εξορία στην Αμοργό και η ζωή σας στο πλευρό του Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη;

Μ.Β.Β.: Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο γυμνάσιο, γνώρισα τον Βαρδή, έναν νεαρό αξιωματικό του Ναυτικού από το νησί της Κρήτης. Παντρευτήκαμε και ξεκινήσαμε τη ζωή μας μαζί σε πολύ νεαρή ηλικία. Η γνωριμία και η κοινή μας πορεία όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν καθοριστικές για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της στάσης μου απέναντι στη ζωή. Ο σύζυγός μου βάζει πάνω από όλα την προσφορά στην πατρίδα και στην κοινωνία. Το παράδειγμά του υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας φωτεινός φάρος για εμένα.

Τα πρώτα χρόνια της κοινής μας ζωής ήταν πολύ δύσκολα λόγω της δικτατορίας στην Ελλάδα. Ο σύζυγός μου ήταν αντίθετος σε αυτό το καθεστώς και εκδιώχθηκε από το Ναυτικό, φυλακίστηκε και στη συνέχεια στάλθηκε στην εξορία. Αν και είχα ένα νεογέννητο μωρό και δύο μικρά παιδιά, ένιωσα την ανάγκη να τον στηρίξω κι έτσι τον ακολούθησα στην εξορία, στην Αμοργό. Εκεί μείναμε σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση. Τα βγάλαμε πέρα χάρη στη γενναιοδωρία των ντόπιων που μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, και πρέπει να σας πω πως ακόμα και σήμερα έχουμε στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους αυτούς.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν γεμάτα από όλες τις εμπειρίες της ζωής, εύκολες και δύσκολες. Αυτή η πορεία με δίδαξε πως η ζωή είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές σκληρή. Δεν πρέπει ποτέ να το βάζουμε κάτω. Θα ανατρέξω στα σοφά λόγια του Nelson Mandela: “..Rising every time we fall”. Να πέφτεις και να ξανασηκώνεσαι. Αυτό είναι η ζωή.

Β.Α.: Σε ποιο σημείο της ζωής σας αφιερωθήκατε στην Κοινωνική Προσφορά , γιατί και ποιες από τις αναρίθμητες δραστηριότητές σας σ αυτόν τον τομέα ξεχωρίζετε;

Μ.Β.Β.: Θεωρώ αυτονόητο να μοιράζεσαι με τους συνανθρώπους σου τις ευλογίες που σου έχει χαρίσει ο Θεός, να επιστρέφεις από τα δώρα της ζωής. Είχα την τύχη να μεγαλώσω με μια μητέρα δοτική που μου δίδαξε από πολύ νωρίς πως ο μοναδικός δρόμος για να πορευθεί κανείς στη ζωή περνά μέσα από την αγάπη και την προσφορά στον διπλανό. Γιατί είναι μεγάλο δώρο να παίρνεις, αλλά ακόμα μεγαλύτερο να προσφέρεις. Έτσι μεγάλωσα. Δεν θα έλεγα λοιπόν πως υπήρξε ένα συγκεκριμένο σημείο της ζωής μου που αφιερώθηκα στην κοινωνική προσφορά.

Σίγουρα όμως μια από τις καθοριστικές στιγμές της ζωής μου ήταν η μητρότητα, η στιγμή που κράτησα στην αγκαλιά μου το πρώτο μου παιδί και που με έκανε να νιώσω τον πόνο και την αγωνία κάθε μάνας για το παιδί της.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχω αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της δράσης μου στα παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας και του κόσμου μας. Μόνο αν τα προστατεύσουμε μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Β.Α.: Έχετε γράψει το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Πως πιστεύετε ότι σήμερα, το 2021, πρέπει να προσεγγίζει κανείς τη γυναικεία ταυτότητα; Πόσο έχει αλλάξει το μοντέλο της γυναικείας ταυτότητας από τα πρώτα σας , νεανικά χρόνια;

Μ.Β.Β.: Πιστεύω πολύ στις γυναίκες. Πάντοτε πίστευα και αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις έτσι ώστε οι γυναίκες να μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες.  Φοβάμαι πως η πρόοδος που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια απειλείται λόγω της πρόσφατης πανδημίας που έχει καταστήσει τις γυναίκες πολύ περισσότερο ευάλωτες. Τα ποσοστά βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως έχουν εκτοξευθεί λόγω του lockdown σε τέτοιο βαθμό που το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο «σκιώδη πανδημία». Παράλληλα, η γυναικεία απασχόληση έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα καθώς σημαντικός αριθμός γυναικών έχει απωλέσει την θέση εργασίας του ή έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εργασία του προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών που είναι εκτός σχολείου. Οι τάσεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές και είναι επείγον να ληφθούν άμεσα μέτρα από την παγκόσμια κοινότητα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βρούμε λύσεις. Να στηρίξουμε τις γυναίκες που αποτελούν στήριγμα κάθε κοινωνίας: ως μητέρες, ως σύζυγοι, ως επαγγελματίες.

Β.Α.: Και κάτι που μας αφορά ιδιαίτερα εμάς στο meallamatia.gr αλλά και στην ευρύτατη Κοινωνία των Αναπήρων. Με δεδομένο πως μεγάλο μέρος της δράσης σας είναι αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα, πως θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των ατόμων με αναπηρία;

Μ.Β.Β.: Αγωνίζομαι εδώ και πολλά χρόνια, τόσο μέσα από το Ίδρυμά μας όσο και μέσα από τη δράση μου ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και για την αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας απέναντι τους.

Θεωρώ πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει ο τρόπος που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τη διαφορετικότητα είναι μέσα από την παιδεία. Πρέπει να καλλιεργήσουμε στην νέα γενιά την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό στο διαφορετικό. Μόνο αν πετύχουμε σε αυτό, θεωρώ πως θα μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία ίση απέναντι σε όλους, όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία, αλλά για όλους.

Και νιώθω πραγματικά υπερήφανη για το γεγονός πως το Ίδρυμά μας έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή: Στηρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια την έκδοση της Παγκόσμια Έκθεσης Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στη συμπερίληψη μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς και για το Πρόγραμμα Speak Truth to Power για τα ανθρώπινα δικαιώματα το οποίο υλοποιούμε στα ελληνικά σχολεία.

Στηρίζουμε επίσης την προσπάθεια αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως είναι οι Παραολυμπιακοί, και συγκεκριμένα έχουμε «υιοθετήσει» τους αθλητές: Στέφανο Διαμαντή (αθλητής αντισφαίρισης με αμαξίδιο), Στυλιανό Μαλακόπουλο (αθλητή στίβου), Ευαγγελία Νίκου (αθλήτριας αλπικού σκι) και Αλεξάνδρα-Άλκηστη Σταματοπούλου Γκιάτη (αθλήτρια κολύμβησης). Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για όσα έχουν καταφέρει τα παιδιά αυτά που με το παράδειγμά τους καθημερινά αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη θέληση.

Και βέβαια θα ήθελα να αναφερθώ στη σημαντική και γόνιμη συνεργασία μας με τον Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Αθηνάς Κρητικού, μια συνεργασία που πραγματικά μας κάνει υπερήφανους.

Β.Α.: Από τις τόσες βραβεύσεις και διακρίσεις σας, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ξεχωρίζετε κάποια είτε επειδή είχε ιδιαίτερη σημασία για εσάς ή κάποια για την οποία αισθάνεστε τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια;

Μ.Β.Β.: Οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις δεν υπήρξαν ποτέ για εμένα αυτοσκοπός. Σίγουρα η πρόσφατη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη με το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 υπήρξε μια κορυφαία στιγμή της ζωής μου, όχι ως προσωπική αναγνώριση, αλλά ως μια αναγνώριση της Ελλάδας και της γενναιοδωρίας της ελληνικής κοινωνίας, που υπήρξε πάντοτε συνοδοιπόρος στο έργο μου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το βραβείο αυτό το αφιέρωσα στον ελληνικό λαό. Νιώθω πραγματικά ευγνώμων.

Τα πιο πολύτιμα «βραβεία» που κρατώ σαν ανεκτιμήτους θησαυρούς στην καρδιά και την ψυχή μου είναι όμως τα παιδικά χαμόγελα. Υπάρχει κάτι πολυτιμότερο από τη στιγμή που μια μητέρα κρατά από το χέρι το υγιές πια παιδί της και χαμογελαστοί φεύγουν από το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο;

Β.Α.: Τελευταία ερώτηση: Επειδή δίνετε συνέντευξη στο meallamatia.gr, τι θέλετε εσείς να βλέπετε «Με Άλλα Μάτια» και ποια η ευχή σας για τη νέα χρονιά, το 2021;

Μ.Β.Β.: Επιτρέψτε μου να δανειστώ τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κυρίου Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ευχήθηκε το 2021 να είναι «ένα έτος θεραπείας για ολόκληρη την ανθρωπότητα». Να μπορέσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να κλείσουμε τις πληγές της πανδημίας σε κάθε τομέα: την υγεία, τον ανθρωπισμό, την παγκόσμια οικονομία. Να κρατήσουμε τα σπουδαία μαθήματα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ότι δηλαδή μόνο με αλληλεγγύη και παγκόσμια συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις. Και να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα πιο φωτεινό αύριο.

Η Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη βραβεύει τον Βαγγέλη Αυγουλά για το Κοινωνικό του έργο Φεβρουάριος 2015
Η Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη βραβεύει τον Βαγγέλη Αυγουλά για το Κοινωνικό του έργο -17 Φεβρουαρίου 2015

Βραβείο “Νέλσον Μαντέλα 2020” Ηνωμένων Εθνών

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσα από τη μακροχρόνια δράση της έχει υλοποιήσει ένα ευρύ ανθρωπιστικό έργο, εμπνευσμένο από τη μητρότητα, που έχει στο επίκεντρό του τα παιδιά και εστιάζεται σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, η υγεία, η παιδεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο διάλογος ανάμεσα στους λαούς.

Είναι Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 1999 και Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ (έτος ιδρ. 1990), του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (έτος ιδρ. 1997 με Συμβουλευτικό Καθεστώς στο ECOSOC από το 2004), και του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» (έτος ιδρ. 2013).

Το έργο της είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. To 2020 της απενεμήθη το Βραβείο «Nelson Rolihlahla Mandela» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε αναγνώριση του σημαντικού ανθρωπιστικού της έργου και της δράσης της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγεία, την παιδεία και την ευημερία των παιδιών.

Είναι μέλος Συμβουλίων πολλών σημαντικών διεθνών φορέων όπως:

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Ίδρυμα Μentor κατά των Ναρκωτικών, Nizami Ganjavi International Center, The Hellenic Initiative, Concordia, Ίδρυμα «Φως της Αφρικής» και άλλων. Είναι Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Για περισσότερο από 30 χρόνια αγωνίζεται ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας προωθώντας ταυτόχρονα την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» δημιούργησε α) την πρώτη αμιγώς παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 1000 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί με μεταμόσχευση μυελού, β) τον Ξενώνα “ΕΛΠΙΔΑ”, γ) το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο οποίο έχουν θεραπευτεί χιλιάδες παιδιά και έχει εξελιχθεί σε «Κέντρο Αριστείας», δ) την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» η οποία από το 2014 έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 110.000 εθελοντές δότες και από αυτούς βρέθηκαν 103 συμβατοί που πρόσφεραν μόσχευμα σε ασθενείς και ε) το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα που δίνει ελπίδα εκεί όπου οι άλλες θεραπείες κατά του καρκίνου έχουν αποτύχει, σε μια προσπάθεια ώστε 4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά. Επίσης ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους και μετά τη θεραπεία τους.

Παράλληλα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσα από το Ίδρυμά της στηρίζει εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διεθνή προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση, την πολιτιστική κληρονομιά, τους πρόσφυγες, την κλιματική αλλαγή, στηρίζοντας παράλληλα τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ. Μέσα από το Ίδρυμά της στοχεύει μεταξύ άλλων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την διδασκαλία τους στα σχολεία, στον διάλογο των πολιτισμών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων ζητημάτων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Παράλληλα στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πρόσφυγες και σχολεία σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια καθώς και περιοχές και ανθρώπους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές όπως το χωριό Μάκιστος που αναβίωσε ενώ είχε καταστραφεί από πυρκαγιές.

Είναι υπέρμαχος της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα καθώς και της προστασίας του οικουμενικού χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Έχει λάβει πολλούς τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως:

τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, τους τίτλους του Ιππότη και του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το Παράσημο «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Παράσημο της Τιμής της Δημοκρατίας της Γεωργίας το Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, το Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», το Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Αλβανικής Δημοκρατίας, το Παράσημο Διεθνούς Φιλίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, το Βραβείο Hellenic American Leadership του “The Hellenic Initiative”, το Βραβείο «Malala» του European Student Council.

Είναι κάτοχος πτυχίου στην Ιστορία Τέχνης και στα Οικονομικά, έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αρχαιολογία και είναι Επίτιμη Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019), του Tbilisi State Medical University (2016), του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011), στις Aνθρωπιστικές Σπουδές του DEREE– The American College of Greece (2010), Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan (2008) και Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield (1997).

Συγγραφέας των βιβλίων “Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία” (2010) και “Από μητέρα σε μητέρα” (1998).

Προσωπικά Στοιχεία

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα με καταγωγή από την Ερμιόνη Αργολίδας. Είναι παντρεμένη με τον Ναύαρχο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη. Είναι μητέρα πέντε παιδιών.

Ιδιότητες

◊ Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO (1999-σήμερα)

(http://www.unesco.org/new/en/unesco/about-us/who-we-are/goodwill-ambassadors/marianna-vardinoyannis/)

◊ Iδρύτρια / Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

(www.mvvfoundation.gr) (1997-σήμερα)

◊ Ιδρύτρια / Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»

(www.elpida.org) (1990-σήμερα)

◊ Ιδρύτρια/ Πρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» και της ομώνυμης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. (2014-σήμερα) (http://www.oramaelpidas.gr)

Συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια-οργανισμούς-προγράμματα

◊ Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020»

◊  Μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (2002-2008), μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (2008-σήμερα) (http://www.bibalex.org/AdvisoryBoard/Default_EN.aspx?Dir=6)

◊  Iδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

(http://www.bibalex.org/hellenisticstudies/aboutus/)

◊  Μέλος του Δ.Σ. του Mentor Foundation

(http://www.mentorfoundation.org/people.php?nav=3-26-88&id=31&pg=2)

◊  Μέλος του Δ.Σ. του “Nizami Ganjavi International Center“

(www.nizamiganjavi.org)

◊ Mέλος του Leadership Council του Ιδρύματος “Robert F. Kennedy Human Rights”

(http://rfkcenter.org/leadership-council-4?lang=en)

◊ Mέλος του Leadership Council του Οργανισμού Concordia

https://www.concordia.net/community/marianna-vardinoyannis/

◊ Μέλος του Δ.Σ. The Hellenic Initiative (https://www.thehellenicinitiative.org/leadership/)

◊ Μέλος της Διεθνούς  Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Πολιτισμό Ειρήνης (Ισπανία)

(http://www.fund-culturadepaz.org/comite_eng.html)

Μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Επιτροπής των PRIX GALLIEN

(http://www.prixgallien.com/en/)

◊ Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia»

◊ Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas

◊ Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

◊ Μέλος του Women Leaders’ Council της UN Global Initiative to fight Human Trafficking (Συμβουλίου των Γυναικών -Ηγετών των Η.Ε. ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων (http://www.ungift.org/ungift/wlc/participants.html)

Σπουδές

  • Mphil στην Αρχαιολογία (University of Sheffield-Hν. Βασίλειο)
  • Πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στην Iστορία της Τέχνης (Deree-The American College of Greece)
  • Πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στα Οικονομικά  (University of Denver-ΗΠΑ)

Ακαδημαϊκές Διακρίσεις

  • Επίτιμη Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019)
  • Επίτιμη Διδάκτωρ του Tbilisi State Medical University (2016)
  • Τιμητικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011)
  • Επίτιμη Διδάκτωρ στις Aνθρωπιστικές Σπουδές (DEREE- The American College of Greece, 2010)
  • Επίτιμη Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan (2008)
  • Επίτιμη Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield (1997)

Γλώσσα

Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά.

 

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή