ράγες τρένου

Μα, προλαβαίνουμε…

«Είχες κάποιον δικό σου στο τρένο;».

Πόσοι κάναμε ή δεχτήκαμε αυτήν την ερώτηση. «Δικό μου» δεν είχα. Τέτοιες ώρες όμως τα επίθετα δεν έχουν σημασία. Τέτοιες ώρες όλοι γινόμαστε αδέρφια. Οπότε, ναι, τελικά είχα…. Μέρες τώρα γράφω και σβήνω. Σβήνω και γράφω. Ποιες λέξεις άραγε θα μπορούσαν να ταξιδέψουν ψηλά; Να πουν ένα αντίο ή ένα καλημέρα. Γιατί μας ακούν. Πάντα μας ακούν αυτοί που φεύγουν. Και ξέρω πως θα εύχονταν η «θυσία» αυτή, κάτι να μας πει.

«Θέλω κάτι να σου πω». Πολλές φορές το σκεφτόμαστε, λίγες το ξεστομίζουμε και ελάχιστες το πραγματοποιούμε. Ένα τηλέφωνο που δε σήκωσες, ένα μήνυμα που δεν έστειλες, μια αγκαλιά που δεν τόλμησες, ένα «συγγνώμη» που ξέχασες, ένα «μου λείπεις» που έπνιξες. Η κάθε μέρα έχει αρχή και τέλος. Όλοι το ξέρουμε αλλά πόσο πραγματικά το καταλαβαίνουμε; «Θα το κάνω αύριο». «Θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή». «Σήμερα δεν μπορώ». «Το 24ωρο δε μου φτάνει»…

Με τι έχουμε γεμίσει τις μέρες μας τελικά;

«Γράψε ποια πράγματα έχουν αξία για σένα. Έπειτα γράψε σε ποια πράγματα αφιερώνεις την ημέρα σου. Τέλος, κάνε τη σύγκριση», διάβασα κάπου… Μπορεί να σε ταρακουνήσει. Αλλά αυτό το τράνταγμα στις γραμμές του τρένου τα ξεπέρασε όλα. Όσοι ήμασταν σε λήθαργο, ξυπνήσαμε. Μέσα από τις στάχτες της φωτιάς που ξέσπασε, είδαμε καθαρά.

Άλλαξε τη ζωή σου για χάρη τους. Εις μνήμην τους. Κάνε το αύριο, τώρα. Κάνε το μέλλον, παρόν. Κάνε το όνειρο, πραγματικότητα. Βγάλε τη μάσκα, συστήσου ξανά. Δώσε τα χέρια. Πάρε τα χέρια. Αυτό το κράτημα των χεριών το μαγικό. Πάμε μαζί, δε σε αφήνω. Ποια περηφάνια και ποια ντροπή; Στο τώρα είναι η ζωή.

Θυμάσαι το παράθυρο που κοίταγες απ΄ έξω; Όλοι κάποια στιγμή κοντοσταθήκαμε σε ένα παράθυρο και για λίγο χαθήκαμε στις σκέψεις μας. Τι κοίταγες; Τι ευχόσουν; Τι αναπολούσες; Ήρθε η ώρα να του δώσεις σάρκα και οστά. Θυμάμαι έντονα το παράθυρο στο τρένο. Ταξίδευα χρόνια σε αυτή τη γραμμή. Πόσο γρήγορα άλλαζαν οι παραστάσεις. Μου άρεσε να χάνομαι στο πράσινο. Κι έτσι όπως άδειαζε το μυαλό μου εκείνη την ώρα, έπαιρνα τις πιο σωστές αποφάσεις. Όποιος και να είναι ο προορισμός σου, με όποιον και να ταξιδεύεις στη ζωή, έχε πάντα ένα παράθυρο να κοιτάς. Άδειαζε το μυαλό σου και γέμιζε την καρδιά σου.

«Μια αστραπή η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε»,

Νίκος Καζαντζάκης.

Σχετικά με τον συντάκτη

Εκπαιδευτικός, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

6 comments on “Μα, προλαβαίνουμε…

 • Νάσος λέει:

  Αν γεμίζαμε την καρδιά το μυαλό και την ψυχή μας , ελάχιστα , ίσα που να πέσει κάτι μέσα στο ρεζερβουάρ των συναισθημάτων , ακόμα και όταν άναβε το λαμπάκι θα φτάναμε στον προορισμό μας ως Άνθρωποι.

  Απάντηση
 • Απόστολος Γ. Εμμανουηλίδης λέει:

  ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!! Άραγε μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, θα αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο; Δεν εννοώ μόνο την ασφάλεια μετακινήσεων με ΜΜΜ, αλλά ποιούς επιλέγουμε ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ να μας εκροσωπούν και να διαχειρίζονται τις ζωές μας!!! Η Ηλεία, το Μάτι, τα Τέμπη και ίσως και άλλα συμβάντα, μας καλούν να αποκτήσουμε ωριμότητα στις αποφάσεις μας. Να ΜΗ περάσουν στη λήθη τα γεγονότα αυτά, αλλά να είναι ΠΑΝΤΑ μπροστά μας στις επιλογές μας. Αφύπνηση συνειδήσεων είναι το κείμενό σου Μαράκι μου. Νάσαι καλά. Φιλιά πολλά.

  Απάντηση
 • ΕΙΡΗΝΗ λέει:

  ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!
  ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  ΝΑ ΜΟΝΤΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

  Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή