Μία πρωτότυπη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης θέσεων εργασίας για τα άτομα με αναπηρία προσπαθεί να δώσει η ΚΟΙΝΣΕΠ «Loud» στη Θεσσαλονίκη.
Πως ξεκίνησε η ιδέα της ΚΟΙΝΣΕΠ
Η ιδέα της ΚΟΙΝΣΕΠ γεννήθηκε πριν χρόνια, όταν η Ελευθερία Καστρινάκη, η οποία είναι αρχιτέκτονας και κατασκευάζει αθλητικό εξοπλισμό για το παραολυμπιακό άθλημα μπότσια (boccia), ξεκίνησε να παρουσιάζει σε σχολεία της Θεσσαλονίκης μαζί με τον Αντώνη Παρισιάδη και τον Γιώργο Τοπούζη, οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία, τι ακριβώς είναι η μπότσια. Όπως εξηγεί η ίδια στη Voria.gr, σκοπός των δράσεων είναι τόσο να γνωρίσουν στα παιδιά το άθλημα, όσο και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από ζητήματα αναπηρίας. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να μάθουν από πρώτο χέρι πώς είναι να ζει κανείς με αναπηρία, τι προβλήματα αντιμετωπίζει αλλά και πώς διαφέρει η καθημερινή ζωή ενός ΑμεΑ.
Με το πέρασμα του χρόνου και με την επιτυχία τους στις παρουσιάσεις στα σχολεία, συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν αυτές οι εθελοντικές δράσεις να αποτελέσουν θέσεις εργασίας για τον Αντώνη και τον Γιώργο. Λόγω του προβλήματός τους τα δύο αγόρια δεν μπορούν να απορροφηθούν σε τυπικές θέσεις εργασίας, ωστόσο είχαν μεγάλη απήχηση με τη δουλειά που έκαναν στα σχολεία και την επαφή τους με τους μαθητές.
Σε συνεργασία λοιπόν με φίλους τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Loud» στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνεργασία μίας παρέας που στοχεύει στην κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η ΚΟΙΝΣΕΠ απαρτίζεται από εννέα άτομα, τέσσερα εκ των οποίων έχουν αναπηρία και πέντε είναι τυπικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους: Ελευθερία Καστρινάκη, Ροδούλα Γκουλιαμπέρη, Αντώνης Παρισιάδης, Χρήστος Κισσάς, Μάγδα Τριανταφυλλίδου, Ελευθερία Ζούνη, Γιώργος Τοπούζης, Ιωάννα Αμπατζίδου, Ναταλία Ζαχαρτζή.
Οι δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ
Οι δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ, εκτός από τις παρουσιάσεις τα σχολεία, περιλαμβάνουν τη συμπεριληπτική ομάδα χορού «Dance and the mind», η οποία είναι μια πειραματική χοροθεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2009, τη συμπεριληπτική γιόγκα για άτομα με και χωρίς αναπηρία, δημιουργικά εργαστήρια ραπτικής και την ίδρυση ενός e-shop με χειροποίητες κατασκευές. Τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ ως εργαζόμενοί της θα μπορούν να πληρώνονται μέσω των εσόδων του e-shop, των παραστάσεων και των αθλητικών προγραμμάτων, καθώς και μέσω χρηματοδοτήσεων από φορείς για τις παρουσιάσεις ή και άλλα project που μπορούν να δημιουργήσουν. «Σκοπός μας είναι να ανοίξει η ΚΟΙΝΣΕΠ και να εμπλακούν όσο περισσότεροι άνθρωποι θέλουν», υπογραμμίζει η κ. Καστρινάκη.
Ο Αντώνης Παρισιάδης, ο οποίος είναι απόφοιτος του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δηλώνει στη Voria.gr ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί επαγγελματικά και να αποκτήσει μία «επίσημη δουλειά». Σημειώνεται ότι αν και ο Αντώνης έχει δουλέψει παλαιότερα σε βιβλιοθήκη, οι ευκαιρίες εργασίας για τα άτομα με αναπηρία είναι περιορισμένες έως και ανύπαρκτες.
Ο τελικός στόχος της «Loud»
Ο τελικός στόχος της «Loud» είναι μέσα στα project της να απασχολούνται άτομα με αναπηρία, με σκοπό να πληρώνονται, να αποκαθίστανται επαγγελματικά και να εντάσσονται ουσιαστικά στην κοινωνία. «Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία, όποια αναπηρία και αν έχουν….υπάρχει στίγμα», υπογραμμίζει η κ. Καστρινάκη και προσθέτει πως στόχος είναι να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να διεκδικήσουν μέσω της εργασιακής τους αποκατάστασης την αυτόνομη διαβίωσή τους, δηλαδή να μπορέσουν κάποια στιγμή να ζήσουν μόνοι τους.
Πηγή: Voria.gr