Στις 29 Μαΐου η σειρά των διαδικτυακών εκπομπών “Live … Με Αλλά Μάτια” εμπλουτίστηκε με την εκπομπή: “ΛΟΑΤΚΙ+ ανάπηρα άτομα: Ζώντας με πολλαπλές διακρίσεις”.
Ο τυφλός συντονιστής και παρουσιαστής της εκπομπής, Βαγγέλης Αυγουλάς, μαζί με τον δημοσιογράφο Άρη Δημοκίδη σε ρόλο συμπαρουσιαστή, διερεύνησαν τις παρακάτω θεματικές στο κομμάτι της διπλής, αυτής, ταυτότητας:
➥ Πόσο προσβάσιμη είναι η καθημερινότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;
➥ Πόσο δεκτικό είναι το αναπηρικό κίνημα στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες;
➥ Τι γίνεται όταν η ορολογία πληγώνει ένα άτομο που ήδη περιθωριοποιείται;
➥ Πώς διεκδικούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους αόρατους των αοράτων;
Με αφόρμηση τον Ιούνιο, ο οποίος είναι ο κατ’ εξοχής μήνας Υπερηφάνειας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, η εκπομπή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Athens Pride 2023.
Στη ζωντανή εκπομπή τοποθετήθηκαν η Μελίνα Μεταξά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Περπατώ και ο Λευτέρης Λιάκος, φοιτητής ψυχολογίας και αθλητής Goalball. Οι δυο τους μοιράζονται τόσο την αναπηρική ταυτότητα, η Μελίνα έχει κινητική βλάβη και ο Λευτέρης οπτική, αλλά και την ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα. Μέσα από αυτή τη διασταύρωση ταυτοτήτων, τα δύο άτομα μοιράστηκαν το βίωμά τους στην ελληνική καθημερινότητα.
Η βιωματική συζήτηση κινήθηκε στους εξής άξονες:
💠 Για την στερεοτυπική ασεξουαλικότητα των ανάπηρων ατόμων
💠 Coming out στο στενό περιβάλλον και σε μία κλειστή κοινωνία
💠 Στο αναπηρικό κίνημα κυριαρχεί το στερεότυπο ότι ένα ανάπηρο άτομο, οδηγείται σε διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από την απελπισία του να βρει σύντροφο, αντιμετώπισες αυτή την αντίληψη και πώς τη διαχειρίστηκες;
💠 Η ταυτόχρονη υπεράσπιση δύο ταυτοτήτων που επιδέχονται ρατσιστικής αντιμετώπισης
💠 Safe space για ΛΟΑΤΚΙ+ ανάπηρα άτομα
💠 Ομοφοβικά σχόλια στους κύκλους του αναπηρικού αθλητισμού
Στην εκπομπή παρενέβησε η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, κ. Ματίνα Δρίτσα, για να παρουσιάσει το ΛΟΑΤΚΙ+ λεξικό στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ένα έργο που υλοποίησε ο οργανισμός ΛΟΑΤ ΑμεΑ και η οποία ήταν μέρος της επιστημονικής επιτροπής. Το λεξικό αυτό βοήθησε την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα να εμπλουτιστεί με σύγχρονα νοήματα που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Μπορείτε να μελετήσετε ολόκληρο το λεξικό εδώ ⇓
Παρέμβαση έκανε και η κ. Θάλεια Κιούση, εκ μέρους του Athens Pride, για να παρουσιάσει την πολύχρονη προσπάθεια του Φεστιβάλ να είναι συμπεριληπτικό και σε επισκεπτόμενα άτομα με βλάβη ή κινητικούς περιορισμούς. Ανέδειξε τη διερμηνεία στην ΕΝΓ, η οποία πραγματοποιείται από το 2015 στο πρόγραμμα της σκηνής, την ακουστική περιγραφή στις εκθέσεις και το τηλεοπτικό σποτ, αλλά κυρίως την εκπαίδευση που περνάει ο εθελοντισμός για να μπορεί να υποστηρίζει καλύτερα άτομα με βλάβες. Είναι μεγάλη τιμή της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” που υλοποιεί αυτές τις εκπαιδεύσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και παρέχει συμβουλευτική προσβασιμότητας στο Φεστιβάλ.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την προσβασιμότητα του Φεστιβάλ εδώ: https://athenspride.eu/prosvasimotita/
Τέλος, ο Βασίλης Θανόπουλος, αρχισυντάκτης του μοναδικού ΛΟΑΤΚΙ+ έντυπου περιοδικού ANTIVIRUS, υποστήριξε τη συζήτηση με τη δημοσιογραφική του οπτική αλλά και ως άτομο με ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα. Λίγες μέρες μόλις μετά τις εκλογές σχολίασε τα αποτελέσματα και την επίδραση που θα έχουν αυτά στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού πέτυχε να πάρει συνεντεύξεις από 5 προέδρους κομμάτων, τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα με θέμα τη ΛΟΑΤΚΙ πολιτική τους, οπότε μπόρεσε να προσφέρει μία συνολική εκτίμηση για την ελληνική πολιτική σκηνή.
🤘 Όπως πάντα, η εκπομπή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development), ο οποίος παρείχε την ζωντανή διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, από το πρακτορείο διερμηνέων HandsUp και τους υποτίτλους SDH για κωφά και βαρήκοα άτομα από την Atlas E.P.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ ⇓
♿️Η ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή «Με Άλλα Μάτια Live» είναι η μόνη εκπομπή στην Ελλάδα που προέρχεται από και απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία, προσεγγίζοντας μια τεράστια γκάμα θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα, στις ανάγκες αλλά και στις εξελίξεις γύρω από την αναπηρία.