Σκίτσα ατόμων με αναπηρία

Στο άκουσμα της λέξης παιχνίδι μόνο κάτι χαρούμενο μπορούμε να φανταστούμε. Παιχνίδι, μια από τις λίγες λέξεις που δε θα μπορούσε να συνοδεύεται από αρνητικό πρόσημο διότι ακόμα κι αν πρόκειται σε ένα παιχνίδι να χάσεις πρέπει πρώτα να προσπαθήσεις να παίξεις.

Είναι όμως όλα τα παιχνίδια για όλους; Μπορούν όλοι να έχουν ίδια και ίση πρόσβαση σε αυτά;

Κάποιοι από μας, που ίσως να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι, που ίσως να έχουμε σχετιστεί με κάποια αναπηρία ή που απλώς τυχαίνει να είμαστε ενημερωμένη και πιο εξοικειωμένοι στην προσπάθεια να φανούν όλες οι μορφές αυτού του κόσμου θα έχουμε αναρωτηθεί πολλά…

Υπάρχουν παιχνίδια που όχι μόνο να μπορούν να τα παίζουν οι ανάπηροι αλλά οι ίδιοι να έχουν ρόλο σε αυτά;

Σε αυτό το ερώτημα απαντά έμπρακτα το legends of disability.

Τι είναι το legends of disability; Ποιοι είναι οι στόχοι και τα αποτελέσματα;

Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Η Challedu- inclusion games | education είναι ο κύριος φορέας υλοποίησης και εταίροι οι Περπατώ, Best Buddies και Φροντίζω.

Τι καλύτερο από συμπεριληπτικά παιχνίδια; Να μοιράζεται η χαρά και να την αισθάνεται και το κάθε άτομο με αναπηρία την ίδια στιγμή που η κοινωνία μας μιλάει για αποκλεισμό, φτώχεια και κυρίως δεν είναι συμπεριληπτική;

Για τέτοιους λόγους λοιπόν οι στόχοι του προγράμματος είναι συγκεκριμένοι και θα λέγαμε ήδη πετυχημένοι καθώς αποτελεί πρωτοποριακό έργο στη χώρα μας.

Κύριο στόχο αποτελεί η έμπνευση ατόμων με αναπηρία μέσα από role models να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα παρέχεται ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση για τα δικαιώματα τους στο κοινό.

Έτσι:

– η Ανάδειξη και προβολή role-models διαφόρων ηλικιών και αναπηριών,

– η Ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης, των δεξιοτήτων και επαγγελματικού προσανατολισμού ανθρώπων με αναπηρίες

– η Δημιουργία εργαλείων και δράσεων αυτό-συνηγορίας

– η Ενίσχυση δεξιοτήτων επαγγελματιών σε Role-model game-based μεθόδους

– και η Άρση προκαταλήψεων και ευαισθητοποίηση του κοινού, είναι οι στόχοι που φέρνουν τα παρακάτω αξιόλογα αποτελέσματα.

Εργαλεία- Δράσεις του έργου – Αποτελέσματα

• Δημιουργία εκπαιδευτικού πακέτου-παιχνιδιού Legends of Disability που αναδεικνύει το έργο 100 ανθρώπων με αναπηρίες (περιλαμβάνει προσβάσιμο υλικό παιχνιδιού για διαφορετικού τύπου αναπηρίες). Κατεβάστε όλο το εκπαιδευτικό πακέτο από εδώ . Παίξτε το επιτραπέζιο παιχνίδι διαδικτυακά εδώ καθώς και την πρόσβαση μορφή του σε ανθρώπους με νοητική αναπηρία εδώ.

• 3 Φεστιβάλ συνδημιουργίας παιχνιδιών με διοργανωτές τον οργανισμό Best Buddies Ελλάδας, το σύλλογο Περπατώ και το σωματείο Φροντίζω.

• Επιλογή και βελτιστοποίηση 4 παιχνιδιών μέσα από 12 εργαστήρια playtesting . Tα 4 παιχνίδια είναι η Βουτιά στην Περιπέτεια, Ο Λαβύρινθος του Μινώταυρου, το Μετ’ εμποδίων και το Quiz Legends of Disability

• Δημιουργία 2 οδηγών για εκπαιδευτές-φροντιστές ανθρώπων με αναπηρίες και εκπαιδευτικούς σχολείων (παιχνίδια, role-models, δραστηριότητες για επαγγελματικό προσανατολισμό και για αυτό-συνηγορία σε δικαιώματα εκπαίδευσης, εργασίας, κοινωνικοποίησης)

• Capacity building εργαστήριο για επαγγελματίες, φροντιστές, εκπαιδευτικούς και εθελοντές και βίντεο για το πως παίζονται τα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν στο έργο (παρακολουθήστε τα στο κανάλι του κύριου φορέα υλοποίησης στο youtube)

• Εκδήλωση αυτό- συνηγορίας και καμπάνια στα social media

👉 https://www.facebook.com/challedu/

👉 https://www.instagram.com/challedu/

👉 https://www.youtube.com/channel/UCqRnPTAqXd_mmMWbnqCoc7g

Κι αν τα παιχνίδια είναι για όλους τότε όλοι έχουμε και ζητάμε το δικαίωμα να παίξουμε.

Το meallamatia.gr είναι δίπλα σε κάθε τέτοιο εγχείρημα και στηρίζει κάθε είδους συμπεριληπτική προσπάθεια.

Μάθετε περισσότερα για το φορέα υλοποίησης εδώ. 

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Μουσικός

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή