• Αρχική
  • Συνεντεύξεις
  • Λ. Αυγενάκης- Αποκλειστική Συνέντευξη: “Αναπτύσσουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και για τις επόμενες γενιές”
Ο Λευτέρης Αυγενάκης

⇒ Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μιλάει στο meallamatia.gr

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Αυγουλά


Β.Α.: Τον Ιούλιο του 2019 αναλάβατε καθήκοντα υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αν και, κάποιοι τότε σημείωναν πως, βάση βιογραφικού, δεν είχατε ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητισμό. Πώς συνέβη αυτό; Και γιατί θελήσατε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο; Τι καταγράφετε ως τώρα στα θετικά του απολογισμού της Υπουργικής σας θητείας;

Λ.Α.: Η αλήθεια είναι πως γράφηκαν πολλά όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού. Ωστόσο, δεν είναι αληθές ότι δεν είχα σχέση με τον αθλητισμό. Είχα και γνώση και άποψη για τα θέματα του αθλητισμού, ενώ είμαι από παλιά λάτρης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Αθλούμαι από νεαρή ηλικία, θεωρώ τον αθλητισμό ιδανικό μέσο διατήρησης τόσο της σωματικής, όσο και της πνευματικής ευεξίας και πιστεύω πως ο αθλητισμός διαμορφώνει ισχυρές και υγιείς προσωπικότητες.

Είναι τιμητική η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να με ορίσει Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αθλητισμός αποτελεί βασικό τομέα πολιτικής τόσο στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ όσο και στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι πολιτικές μας για τον αθλητισμό είναι σχεδιασμένες σε συνδυασμό με τις πολιτικές μας για τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την οικονομία ως πυλώνα ανάπτυξης. Αναπτύσσουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Είμαι υπερήφανος γιατί έχουμε κάνει σημαντικό έργο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα: θεσπίσαμε διατάξεις για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, της βίας και των προ-συνεννοημένων αγώνων, δώσαμε λύσεις στο ζήτημα του ντόπινγκ με τη σύσταση του ΕΟΚΑΝ και την ενίσχυση του Εργαστηρίου ντόπινγκ με τη μεταφορά του στο Δημόκριτο, δημιουργήσαμε ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης και χρηματοδότησης «ΧΙΛΩΝ» των Ομοσπονδιών, προχωράμε στην υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών μας υποδομών, εντάξαμε τον αθλητισμό σε προγάμματα κοινωνφελούς εργασίας, και ιδιαίτερα, αυτή την περίοδο της πανδημίας, μεριμνήσαμε για την ένταξη των αθλητών, των προπονητών και του προσωπικού, καθώς και των αθλητικών ενώσεων, σωματείων και οργανώσεων στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης.

{Δεν εξαρτώμαι από κανέναν, δεν χρωστώ σε κανέναν,

δεν κάνω διακρίσεις για κανέναν.

Δεν είμαι Υφυπουργός ποδοσφαίρου ή μπάσκετ.

Είμαι Υφυπουργός Αθλητισμού και με ενδιαφέρει μονάχα η ανάπτυξή του.}

Β.Α.: Στην πορεία άσκησης των καθηκόντων σας, σε μια κρίσιμη καμπή του Πρωταθλήματος, κατηγορηθήκατε από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ότι συμπορεύεστε με τον Ολυμπιακό και τον κ. Μαρινάκη. Από το σημείο αυτό και μετά, οι δραστηριότητές σας μειώθηκαν και σύμφωνα με αρκετούς, ο κ. Μητσοτάκης, που πιστεύει σ εσάς, σας «τράβηξε» λίγο πίσω ώστε να μην φθαρείτε από μια τέτοια «σύγκρουση». Πώς το σχολιάζετε; Είναι αρκετή τέτοιου είδους δημόσια κριτική για να «φρενάρει» τη δουλειά και το έργο σας;

Λ.Α.: Ένα ποδοσφαιρικό ζήτημα, η εξέταση και το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την καταγγελία του Ολυμπιακού περί «πολυϊδιοκτησίας», μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, ξέφυγε από τα αθλητικά όρια και πήρε συνολικότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, προκαλώντας κοινωνική αναστάτωση και δηλώσεις που απειλούσαν την κοινωνική συνοχή. Ορθότατα, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ότι ήταν ώρα να παρέμβει ο ίδιος προκειμένου, για να υπάρξει η αναγκαία καταλαγή, να διαμηνυθεί σε όλες τις πλευρές με τον πλέον αυστηρό τρόπο ότι στη χώρα μας δεν είναι ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Πώς ο αθλητισμός γενικά και το ποδόσφαιρο ειδικά, ακόμα κι αν είναι τομέας αντιπαλότητας διαφορετικών επιχειρηματικών συμφερόντων, αυτή η αντιπαλότητα οφείλουν άπαντες να αντιλαμβάνεται ότι περιορίζεται, ότι έχει όρια.

Συνεπώς, οι δραστηριότητές μου δεν μειώθηκαν, δεν με «τράβηξε» λίγο πίσω ο Πρωθυπουργός. Αντιθέτως, βγήκε εκείνος μπροστά σ’ αυτό το πολιτικό ζήτημα, πριν απειλήσει άλλα πολύ σπουδαιότερα θέματα της χώρας μας, άδραξε την ευκαιρία και διαβουλεύτηκε με τις διεθνείς Συνομοσπονδίες προκειμένου, μέσω αυτής της «κρίσης» να αξιοποιηθεί η προκύπτουσα ευκαιρία. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το να μπουν επιτέλους κανόνες στη λειτουργία του ποδοσφαίρου μας, εκείνοι που θα προταθούν από την UEFA και τη FIFA, τους καθ’ ύλην αρμοδίους, μέσω του «Μνημονίου Συνεργασίας» που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των διεθνών Συνομοσπονδιών.

Ούτε με τον Ολυμπιακό και τον κ. Μαρινάκη συμπορεύομαι ούτε με κάποιον άλλο παράγοντα ή ομάδα στη χώρα μας. Δεν εξαρτώμαι από κανέναν, δεν χρωστώ σε κανέναν, δεν κάνω διακρίσεις για κανέναν. Δεν είμαι Υφυπουργός ποδοσφαίρου ή μπάσκετ. Είμαι Υφυπουργός Αθλητισμού και με ενδιαφέρει μονάχα η ανάπτυξή του. Να ξαναβρούν οι αξίες του αθλητισμού τη θέση που τους αξίζει τόσο στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στη νέα γενιά, όσο και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Και γι’ αυτούς τους σκοπούς εργάζομαι μαζί με τους συνεργάτες μου καθημερινά.

Γι’ αυτό άλλωστε, μεταξύ πολλών άλλων πρωτοβουλιών ουσιαστικής ενίσχυσης του αθλητισμού που έχουμε πάρει, πρόσφατα δημιουργήσαμε το πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά». Μέσω αυτού, έστω και διαδικτυακά τώρα με την κρίση του κορωνοϊού, εξελίσσουμε καμπάνιες που στόχο έχουν να προωθηθούν βασικές αξίες του αθλητισμού προς όφελος της κοινωνίας, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός. Με βιντεομηνύματα Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, με χρήσιμες ασκήσεις γυμναστικής στο σπίτι, με διατροφικές συμβουλές, με διοργάνωση αιμοδοσιών και με δημοπρασίες αθλητικών ενθυμίων από σπουδαίες επιτυχίες τους, τα έσοδα των οποίων διατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Β.Α.: Τελικά σας έκανε κακό η ανάμιξή σας ως πολιτικού προϊσταμένου του αθλητισμού λόγω της έκρυθμης κατάστασης στις σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου; Μετανιώνετε που αναλάβατε ως Υπουργός την «καυτή πατάτα» της εξυγίανσης και μάλιστα σε συνεργασία και με τους διεθνείς θεσμούς; Ένα πράγματι δύσκολο εγχείρημα!

Καθόλου δεν μετανιώνω, το αντίθετο. Σας είπα και νωρίτερα ότι είμαι Υφυπουργός Αθλητισμού, όχι ποδοσφαίρου. Και είναι εξαιρετικό προνόμιο να ασχολείσαι με τον αθλητισμό και κυρίως με τους αθλητές. Όλους εκείνους που είτε συχνά πυκνά μας κάνουν να τους χειροκροτάμε, να νιώθουμε περηφάνια για τις επιτυχίες τους είτε τους θαυμάζουμε για τις προσπάθειές τους κι ας μην φτάνουν στην κορυφή. Στον αθλητισμό, άλλωστε, έχει σπουδαιότερη σημασία το «ταξίδι», η προσπάθεια, οι κόποι, το πείσμα ακόμα κι αν φτάνεις πάντα στον «προορισμό».

Επιπλέον, το να επιχειρείς να βάλεις κανόνες στο «τοπίο», στο ποδοσφαιρικό επί παραδείγματι, είναι υποχρέωση κάθε πολιτικού προϊσταμένου έναντι της εντολής που έχει πάρει από τον πρωθυπουργό για να υπηρετεί το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και έναντι, φυσικά, των πολιτών που γι’ αυτό εξέλεξαν την κυβέρνηση. Όταν, μάλιστα, για να συμβεί αυτό χρειάζεται να το κάνεις συζητώντας με τους διεθνείς θεσμούς, αισθάνεσαι ακόμα πιο άνετα, καθώς η επικοινωνία και η συνεργασία, σας βεβαιώ, είναι πολύ πιο εύκολη. Έχουν κι αυτοί τους ίδιους στόχους ακριβώς. Εσωτερικά, με κάποιους από τους εγχώριους φορείς είναι καμιά φορά δύσκολη η συνεργασία, όχι με την UEFA και τη FIFA. Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος πως το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας μαζί τους θα είναι αυτό ακριβώς που προσδοκά ο Έλληνας φίλαθλος.

{Tα τροχαία ατυχήματα αποτελούν τη σημαντικότερη πληγή στη χώρα μας.

Ο φόρος αίματος που πληρώνουμε στην άσφαλτο είναι

ο υψηλότερος και βαρύτερος που πληρώνουμε ως Έλληνες πολίτες.}

Β.Α.: Επί πολλά χρόνια, αναπτύξατε πλούσια δραστηριότητα σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια, κυρίως στην Κρήτη, η οποία μαστίζεται από τα τροχαία ατυχήματα. Ιδρύσατε μάλιστα το Forum “Οδηγούμε με ασφάλεια”. Και αναδείξατε 53 «σημεία – καρμανιόλα» του εθνικού, επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου όπου υπάρχουν επικίνδυνες κακοτεχνίες . Που οφείλεται αυτή η ευαισθητοποίησή σας;

Λ.Α.: Πράγματι κύριε Αυγουλά. Από τα πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής μου ως νέος τότε Βουλευτής δραστηριοποιήθηκα προκειμένου να ευαισθητοποιήσω για την ασφαλή οδηγική και οδική συμπεριφορά. Κι αυτό διότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν τη σημαντικότερη πληγή στη χώρα μας. Ο φόρος αίματος που πληρώνουμε στην άσφαλτο είναι ο υψηλότερος και βαρύτερος που πληρώνουμε ως Έλληνες πολίτες.

Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων των πολιτών, οδηγών, συνεπιβατών και πεζών! Η σωστή οδική συμπεριφορά και η τήρηση του ΚΟΚ αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή μας μετακίνηση και την αποφυγή τροχαίων.

Όπως γνωρίζετε, ήδη από το 2017 εκπονήσαμε στη Νέα Δημοκρατία, το σχέδιό μας για την οδική ασφάλεια «ΠΡΟΣΕΧΩ», το οποίο έχει ως πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, μέσω της εκπαίδευσης και της καλλιέργειας νοοτροπίας ασφαλούς οδήγησης.

Και βέβαια είμαι ικανοποιημένος διότι όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Υποδομών, επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την οδική ασφάλεια για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του. Βέβαια, απαιτείται αλλαγή της κυκλοφοριακής συνείδησης των Ελλήνων πολιτών κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο και θα συνοδεύεται από ένα αυστηρό και διαρκές πλαίσιο επιτήρησης της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου.

Β.Α: Ξέρουμε ότι έχετε παρακολουθήσει ως αρμόδιος Υπουργός, πολλές αθλητικές διοργανώσεις ΑμεΑ, έχετε αφιερώσει πολλές ώρες για να μάθετε και να διασταυρώσετε ο ίδιος προβλήματα και καταστάσεις στον αθλητισμό των ΑμεΑ και μάλιστα, ασχολείστε με το θέμα κυρίως πίσω από τις κάμερες! Που οφείλεται αυτή σας η ευαισθητοποίηση;

Πράγματι τα ζητήματα των ΑμεΑ με απασχολούν από την αρχή της ενασχόλησής μου με τα κοινά. Και φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στον αθλητισμό αλλά γενικότερα στην καθημερινότητα των ΑμεΑ και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Άλλωστε συνδέομαι φιλικά με αρκετούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικά και άλλα, ακόμη και διακεκριμένους αθλητές, παραολυμπιονίκες και έτσι γνωρίζω από πρώτο χέρι προβλήματα αλλά και ανάγκες που έχουν.

Με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, με κοινωνικές πρωτοβουλίες, με ενημερωτικές δράσεις τόσο από τη θέση του Βουλευτή, όσο και από τη θέση του Γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ, όσο και από την παρούσα θέση μου ασχολούμαι προσωπικά με το θέμα των ΑμεΑ γενικότερα και ειδικότερα στον αθλητισμό.

Για την Κυβέρνηση και κυρίως για τον Πρωθυπουργό ο οποίος το έχει επισημάνει σε κάθε τόνο και κάθε ευκαιρία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι προτεραιότητα. Στόχος μας οι πολίτες με αναπηρία να ζουν, πλέον, με αξιοπρέπεια την καθημερινότητα όλων μας: να μετακινούνται άνετα, να σπουδάζουν ανεμπόδιστα και να εργάζονται χωρίς διακρίσεις, μετέχοντας ισότιμα στην κοινωνική δράση.

{Προσπαθούμε να κάνουμε να γίνει ο αθλητισμός τρόπος ζωής και για τους ΑμεΑ,

να καταστήσουμε ισότιμη τη συμμετοχή των ΑμεΑ στον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι, δεν είναι πολυτέλεια για κανέναν άνθρωπο.}

Β.Α.: Οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές μας, αντιμετωπίζοντας τόσα χρόνια τόσα εμπόδια (οικονομικά, προσβασιμότητα κ.α.), νιώθαμε τον αθλητισμό των ΑμεΑ σαν πολυτέλεια. Με αφορμή και των διεθνών προδιαγραφών Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο που σχεδιάζετε, πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, θα διώξετε από τους αναπήρους αυτή την αίσθηση περιθωριοποίησης σε αυτόν τον τομέα;

ΛΑ.: Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Να γίνει ο αθλητισμός τρόπος ζωής και για τους ΑμεΑ, να καταστήσουμε ισότιμη τη συμμετοχή των ΑμεΑ στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι, δεν είναι πολυτέλεια για κανέναν άνθρωπο. Ναι το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο θα βοηθήσει σημαντικά υπό την έννοια της διευκόλυνσης των ΑμεΑ σε χώρους άθλησης και προπόνησης που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Φυσικά, βέβαια, δεν μένουμε μόνο σε αυτό, αλλά διαμορφώνουμε και μια σειρά άλλων πολιτικών, όπως πολιτικές στήριξης, δράσεις ευαισθητοποίησης, διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων ΑμεΑ, υλοποιώντας ένα ευρύτερο πλαίσιο δημοσίων πολιτικών για τον αθλητισμό των ΑμεΑ.

Β.Α.: Κορωναιός: Κάντε μου μια σύντομη σύνοψη της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της εικόνας που θα παρουσιάζει η Ελλάδα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η πανδημία και ο τρόπος αντιμετώπισής της σε διάφορες χώρες ανέδειξε προβλήματα ηγεσίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, από το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον, και από τη Ρώμη στο Λονδίνο, οι ηγέτες όχι μόνο δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά παρασύρθηκαν μέσα σε μια δίνη περισυλλογής, παρατήρησης και άρνησης της πραγματικότητας, δίνοντας χρόνο στην πανδημία και κοστίζοντας ζωές.

Ευτυχώς για τη χώρα μας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντέδρασε άμεσα, ψύχραιμα και υπεύθυνα βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την υγεία των πολιτών μας και την προστασία της δημόσιας υγείας. Και αυτό αποτυπώνεται και σε πρόσφατη δημοσκόπηση όπου το 85% των πολιτών κρίνουν θετικά τα μέτρα της Κυβέρνησης. Βέβαια τα δύσκολα είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στην κοινωνία.

Στον τομέα της αρμοδιότητάς μου, στον αθλητισμό, ήμασταν απολύτως προετοιμασμένοι και με άμεση ετοιμότητα εφαρμόσαμε, προληπτικά και πριν καν μας ζητηθεί, κάθε αναγκαίο βήμα στα αθλητικά πράγματα της χώρας, σ’ αυτή την πρωτόγνωρη μάχη με τον κορωνοϊό. Προχωρήσαμε σ’ ένα πλέγμα πρωτοβουλιών με γρήγορα αντανακλαστικά που αποδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι για πρώτη φορά στη χώρα η ελληνική Πολιτεία εμπράκτως στηρίζει όλο το αθλητικό οικοδόμημα. Αρχίζει, μάλιστα, δημιουργείται μια κουλτούρα πραγματικής οικογένειας και στην αθλητική κοινότητα της Ελλάδας:

  • Πολύ έγκαιρα, λοιπόν, έδωσα εντολή για απολυμάνσεις σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, και σε αυτές που ανήκουν στη ΓΓΑ, αλλά και σε εκείνες που διαχειρίζονται οι δήμοι. Κι αυτό βοήθησε πολύ στο να μην έχουμε περιστατικά.
  • Με το που σήμανε «συναγερμός» εντάχθηκαν, κατόπιν αιτήματός μου, στα Μέτρα Στήριξης της Κυβέρνησης όλα τα αθλητικά Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες με συνέπεια κανένα μέλος της αθλητικής οικογένειας της χώρας να μην μένει απροστάτευτο
  • Εξαιρέθηκαν οι αθλητές που προετοιμάζονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τα γενικά μέτρα «Μένουμε Σπίτι». Πριν καν το ζητήσει η ΔΟΕ από την ΕΟΕ, είχε ήδη συμβεί και οργανωθεί στην εντέλεια σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας. Είχε συνταχθεί ο κατάλογος των δικαιούχων σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, είχαν εκδοθεί οι ειδικές ατομικές βεβαιώσεις για αθλητές, προπονητές, γιατρούς κ.λπ.
  • Και, βέβαια μόλις ανακοινώθηκε η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, αμέσως ανακλήθηκαν οι σχετικές άδειες.

Β.Α.: Τι δεν ξέρει ο κόσμος για τον Άνθρωπο Λευτέρη Αυγενάκη; Πείτε μας ένα ελάττωμα και ένα προτέρημά σας; Και επίσης, μια κακή και μια καλή σας συνήθεια;

Λ.Α.: Το γεγονός πως δένομαι συναισθηματικά με ανθρώπους και πιστεύω σε ανθρώπους. Αυτό είναι προτέρημα ασφαλώς, αλλά δεν μπορώ να αποκρύψω και τη δυσάρεστη διάσταση όπου στεναχωριέμαι όταν διαψεύδομαι, όταν κάποιοι άνθρωποι δείχνουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα, ίσως όχι τόσο έντιμο, από την αρχική εκτίμηση και εντύπωση που είχα γι΄αυτούς.

Και βέβαια μια καλή συνήθεια είναι ότι παθιάζομαι με αυτό που κάνω και πολλές φορές ξεχνάω αργίες, κούραση ή οτιδήποτε άλλο, για την κατάκτηση του στόχου. Με διακρίνει από τη νεαρή ηλικία μια πολύ σταθερή στοχοπροσήλωση, όχι μόνο στις ατομικές επιλογές, αλλά κυρίως στις ομαδικές επιλογές.

Το έκανα και ως Γραμματέας της ΝΔ, το κάνουμε και σήμερα στον τομέα του αθλητισμού. Εργαζόμαστε ομαδικά, με όλη την αθλητική οικογένεια και ήδη αυτή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Η αθλητική οικογένεια στη χώρα μας είναι δεμένη και ενεργοποιημένη όσο ποτέ.

Στόχος μας, σήμερα, είναι να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο την κουλτούρα της κοινωνικής προσφοράς, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Η κρίση γέννησε ευκαιρίες τόσο στη χώρα μας ,αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ, να αναδείξουμε τις πραγματικές αξίες του. Από αυτές τις αξίες πρέπει να παραδειγματιστούμε και πάνω σε αυτές να εργαστούμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Β.Α.: Αναβολή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων: Μήπως άργησαν να παρθούν αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο;

Λ.Α.: Κοιτάξτε, ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση που δεν δοκιμάζει μόνο τις αντοχές των συστημάτων υγείας, αλλά του τρόπου ζωής και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μια κρίση πρωτόγνωρη που προσπαθούμε όλοι να διαχειριστούμε και που είμαστε ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά. Οπότε, όχι δεν θεωρώ ότι καθυστέρησαν να ληφθούν αποφάσεις σε αυτό το θέμα.

Φυσικά, ορθότατα αναβλήθηκε η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και πάνω από όλα σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή, η υγεία των αθλητών, των παραγόντων αλλά και των εκατομμυρίων θεατών. Να νικήσουμε σε αυτό τον πρωτοφανή πόλεμο και θα το γιορτάσουμε, όλη η ανθρωπότητα, μαζί με τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, το επόμενο καλοκαίρι στο Τόκιο.

{Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι η καρδιά του αθλητισμού

και το φυτώριο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Και τολμώ να πω δημόσια ότι είναι η μεγάλη μου αγάπη στον αθλητισμό.}

Β.Α.: Ποιος ο σχεδιασμός σας και ποιο το μήνυμά σας, για την ενίσχυση των νέων που κοσμούν τις κατά τόπους αθλητικές ακαδημίες των ομάδων σε όλα τα αθλήματα και κόντρα στις δυσκολίες, επιμένουν να αγαπούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό;

Λ.Α.: Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι η καρδιά του αθλητισμού και το φυτώριο του επαγγελματικού αθλητισμού. Και τολμώ να πω δημόσια ότι είναι η μεγάλη μου αγάπη στον αθλητισμό. Το μήνυμα μου το μεταφέρω με πράξεις, με έργα. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό: ενισχύουμε τις αθλητικές υποδομές με έργα συντήρησης και με νέα έργα μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», υλοποιούμε σειρά αθλητικών δράσεων και προγραμμάτων, θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε διατάξεις, οι οποίες έχουν στόχο να προσελκύσουν τις καταθέσεις χορηγιών προς όφελος των ερασιτεχνικών σωματείων, διεκδικούμε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή