• Αρχική
  • Η Ζωή Με Άλλα Μάτια
  • Kύπρος Νικολαΐδης: Η σημαντική πορεία του «πατέρα» της αυχενικής διαφάνειας που η ζωή του έγινε ταινία
Ο Κύπρος Νικολαΐδης εξηγεί δείχνοντας σε πίνακα

Μεγάλη πλατφόρμα παραγωγής ταινιών γύρισε ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ελληνοκύπριου εμβρυολόγου με πρωταγωνιστή τον ίδιο

Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολοψάκη (ΕΡΤ)

Ο Κύπρος Νικολαϊδης ή αλλιώς ο πατέρας της αυχενικής διαφάνειας όπως τον αποκαλούν, είναι ο εμβρυολόγος που χάρη στη διαγνωστική τεχνική που ανακάλυψε, είναι πλέον εφικτό στην 12η εβδομάδα της κύησης να εντοπιστούν τυχόν γενετικές μεταλλάξεις του εμβρύου μεταξύ των οποίων και αυτές που σχετίζονται με το σύνδρομο Down.

«Είχαμε κάνει πάρα πολλές έρευνες την δεκαετία του ’90 για να αποδείξουμε πόσο κρίσιμη ήταν η αυχενική διαφάνεια. Σε πρώτο στάδιο η άλλο γιατροί οι μαιευτήρες που ασχολούνταν με την ιατρική του εμβρύου ήταν πολύ αρνητικοί και είχα αντιμετωπίσει μεγάλο πόλεμο αλλά οι ίδιες οι γυναίκες οι έγκυες επέμεναν ότι πρέπει να έχουν αυτή την ιατρική υπηρεσία» δήλωσε ο καθηγητής Εμβρυϊκής ιατρικής στο King’s College.

Η αυχενική διαφάνεια γίνεται στην πιο ιδιαίτερη και πολλές φορές δύσκολη περίοδο των γονέων, την στιγμή που μετά την διάγνωση καλούνται οι γονείς να αποφασίσουν την διακοπή ή μη της εγκυμοσύνης.

«Ο ρόλος που έχει να παίξει ο γιατρός είναι να δώσει ακριβείς πληροφορίες στους γονείς για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έμβρυο και να το στηρίξει ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η δίκη τους απόφαση», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Ταινία η ζωή του κορυφαίου εμβρυολόγου

Μεγάλη πλατφόρμα παραγωγής ταινιών αποφάσισε να κάνει το έργο του εμβληματικού εμβρυολόγου ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Εκείνη την περίοδο έμελλε να έρθει αντιμέτωπος με την ζωή και τον θάνατο καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο.

«Δέχθηκα για να μάθει όσο δυνατόν περισσότερος κόσμος το τι είναι σήμερα δυνατόν στην ιατρική. Ένα μήνα μετά είχα διαγνωστεί με ένα είδος καρκίνου του αίματος, πολλαπλούν μυέλωμα ονομάζεται, τους κάλεσα και τους είπα να ξέρετε υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος πριν τελειώσετε καν το φιλμ πριν το δείξετε να έχω πεθάνει», δήλωσε.

Τον περασμένο μήνα τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος από το Νίκο Δένδια.

Πηγή: ΕΡΤ news

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή