Ξύλινες μακέτες κατοικιών που κινούνται στον αέρα

Το Δημόσιο καλύπτει το κόστος ενοικίου και δαπάνες μετακόμισης έως 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό

από τη Ρούλα Σαλούρου

Πρόσβαση σε 1.000 δωρεάν σπίτια για 3 χρόνια, με το Δημόσιο να καλύπτει το κόστος ενοικίου, θα έχουν έως και 3.000 ωφελούμενοι, νέοι ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία. Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά τη στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ήδη υπεγράφη, με στόχο οι διαδικασίες να ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου.

Οι κατοικίες που θα μισθωθούν για τη στέγαση των νέων, σε 57 δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλουν σχετική αίτηση. Ήδη περισσότεροι από 600 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κατ’ αρχήν ανταποκριθεί θετικά, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι νέοι θα πρέπει να κατοικούν σε έναν από τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι εν λόγω δήμοι άλλωστε είναι αυτοί που θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

Κριτήρια

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση και κριτήρια όπως ο αριθμός των τέκνων, εάν είναι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, ΑμεΑ άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση, άνεργοι, άτομα που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας καθώς και νοικοκυριά δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους / τρίτεκνους / οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).

Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας, οι δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών έως 3 διαθέσιμα ακίνητα. Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.

Η δαπάνη για την κάλυψη ενοικίου από το Δημόσιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022. Καλύπτονται επίσης δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα, έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών. Τέλος, καλύπτονται οι δαπάνες μετακόμισης, έως 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή