Ηλικιωμένη γυναίκα στον καναπέ του σπιτιού της δίπλα της νοσηλεύτρια που της δίνει φαρμακευτική αγωγή

Κατ’ οίκον νοσηλεία: Ξεκινάει εντός Ιανουαρίου – Οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν και οι παροχές που εξασφαλίζουν (Οι δικαιούχοι)

Τι αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που παρουσιάζουν τα «Παραπολιτικά»

του Βασίλη Βενιζέλου

Στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, προς άμεση υπογραφή βρίσκεται ήδη η υπουργική απόφαση µε την οποία θα εκκινήσει ένας από τους πιο σύγχρονους όσο και απαραίτητους για τα μοντέρνα συστήματα Υγείας θεσμός, αυτός της κατ’ οίκον νοσηλείας (ΚΟΝ). H εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο έχει καταρτίσει ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου από το αντικαρκινικό-ογκολογικό νοσοκομείο της Αθήνας «Άγιος Σάββας».

Σύμφωνα µε την εν λόγω υπουργική απόφαση, την οποία παρουσιάζουν κατ’ αποκλειστικότητα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ως κατ’ οίκον νοσηλεία «ορίζεται η παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης και οι ενδεδειγμένες για τους σκοπούς της Κατ’ οίκον Νοσηλείας ιατρικές πράξεις που εκτελούνται στην οικία του ασθενούς, αφορά δε ενήλικες, εφήβους και παιδιά µε σοβαρά σύνθετα προβλήματα υγείας ή/ και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο και δύνανται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους στο σπίτι».

Οι δικαιούχοι

α) Ασθενείς, παιδιά και ενήλικες µε διαφορετική υποκείμενη κύρια νόσο (χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόµενες, όπως νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ογκολογικοί ασθενείς µε επιπλοκές από άλλα οργανικά συστήματα, χρόνια νοσήματα άλλων συστημάτων) που χρειάζονται εξειδικευμένη μακροχρόνια φροντίδα σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

β) Ογκολογικοί ασθενείς για την υπό προϋποθέσεις χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον.

Επιλογή

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η εφαρμογή του έργου στους ενηλίκους θα πρέπει να ισχύουν όλες οι προϋποθέσεις που αναλύονται στη συνέχεια:

◊ Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ

Εξασφαλίζει τη συνεχή ιατρονοσηλευτική υποστήριξη, τη συνεχή παρακολούθηση και τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής όλο το 24ωρο και όλο τον χρόνο στο Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ. Ειδικότερα για τη χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον, αυτή θα αφορά ασθενείς που παρακολουθούνται από οργανωμένες ογκολογικές κλινικές νοσοκομείων, που μπορούν να υποστηρίξουν την 24ωρη παρακολούθησή τους.

◊ ∆ιεπιστημονική ομάδα ΚΟΝ

Αποτελείται από τον θεράποντα ιατρό, έναν ιατρό ΚΟΝ και µία νοσηλεύτρια ΚΟΝ. Δύναται να συνεπικουρείται από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, έναν/µία κοινωνικό/ή λειτουργό, έναν/µία φυσιοθεραπευτή/τρια και έναν/µία ψυχολόγο. Η ομάδα εξασφαλίζει την απόλυτη συνεργασία και την καλή σχέση των φροντιστών/ γονέων και ασθενών µε τους ιατρούς και το προσωπικό ΚΟΝ.

◊ Εκπαίδευση φροντιστή

O φροντιστής εκπαιδεύεται από τους θεράποντες ιατρούς, τη νοσηλεύτρια και τη φυσικοθεραπεύτρια ΚΟΝ κατά την παραμονή του ασθενούς στο Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ. Κατά την έξοδο του ασθενούς από το Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ υπογράφεται πιστοποιητικό επάρκειας του φροντιστή, µε ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Η επάρκεια αυτή συνεχίζεται να ελέγχεται και μετά τη μεταφορά του ασθενούς στο σπίτι και σε όλη τη διάρκεια της κατ’ οίκον νοσηλείας.

◊ Κατάλληλο περιβάλλον στο σπίτι

Η καταλληλότητα ελέγχεται και πιστοποιείται από τη διεπιστημονική ομάδα κατ’ οίκον νοσηλείας πριν από την τελική επιλογή του ασθενούς.

◊ Επιλογή ασθενούς – κριτήρια ένταξης

Η επιλογή γίνεται από τη διεπιστημονική ομάδα ΚON. Ο θεράπων ιατρός προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα συνέχισης της νοσηλείας του ασθενούς στο σπίτι, ο/η νοσηλευτής/τρια ΚΟΝ µε (ή/ και) τον/την ψυχολόγο επιβεβαιώνουν την καλή συνεργασία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια του φροντιστή στη διαχείριση του ασθενούς και ο/η κοινωνικός/ή λειτουργός επιβεβαιώνει την καταλληλότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος (συνθήκες και υποδομές σπιτιού).

Πηγή: www.parapolitika.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή