Πάνω σε μαύρο πίνακα σχολείου υπάρχει στη δεξιά πλευρά ένα αγόρι που δείχνει αυτό που είναι γραμμένο "Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα εξοικείωσης με την αναπηρία| Δες τη ζωή Με Άλλα Μάτια"

Στην ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι: ανανεώθηκε η άδεια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» που υλοποιούμε στα σχολεία, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τη διαφορετικότητα.

Ανάπηρα άτομα συντονίζουν έναν ελεύθερο διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Μαζί, προσεγγίζουν βιωματικά την πραγματικότητα της αναπηρίας, της προσβασιμότητας και της μοναδικότητας του κάθε ατόμου. Τα παιδιά, ως οι ενεργοί αυριανοί πολίτες, αφυπνίζονται και συνειδητοποιούν την αξία της αλληλοαποδοχής και της αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα ξεκινάει με τον ομιλητή/ρια να περιγράφει την καθημερινότητά του. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες καλούνται να συζητήσουν τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των εμποδιζόμενων ατόμων και πώς μπορούμε συλλογικά να κάνουμε τη διαφορά! Επιχειρείται έτσι να καλυφθεί η σύγχρονη ανάγκη δημιουργίας μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας ήδη από το σχολείο.

Τα άτομα που συντονίζουν τη δράση είναι ευέλικτα ως προς το κοινό τους και καλούνται κάθε φορά να ανταποκριθούν ανάλογα με τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά εκφράζονται λεκτικά, συναισθηματικά και με τη συμπεριφορά τους. Έτσι, το πρόγραμμα δεν είναι μονοδιάστατο αλλά αντικατοπτρίζει κάθε φορά το εκάστοτε κοινό, εξυψώνοντας τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου. Παράλληλα, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα αμιγώς παιδοκεντρικό, δίνεται η ευκαιρία στα συμμετέχοντα άτομα να ορίσουν το πεδίο της συζήτησης, να τοποθετηθούν με σκέψεις, να καταθέσουν συναισθήματα και εμπειρίες και να συμμετάσχουν ενεργητικά στον συντονισμό. Οι ομιλητές/ριες ουσιαστικά αλληλεπιδρούν με ένα κοινό-μικρογραφία της κοινωνικής ποικιλομορφίας, φροντίζοντας να αναδείξουν τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου αλλά και την χρησιμότητά του.

Αυτή η αλληλεπίδραση και η αλληλοκατανόηση είναι βασικές προϋποθέσεις για την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας σχετικά με τη διαφορετικότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη σχολική χρονιά, σχεδόν 12.000 μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Αν και το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται διά ζώσης, η πανδημία και η ανάγκη για προστασία της δημόσιας υγείας μάς ώθησε στο να το πραγματοποιούμε πλέον και εξ αποστάσεως, ανάλογα τις επιτρέπουσες συνθήκες. Την τελευταία πενταετία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουμε μιλήσει συνολικά σε πάνω από 34.000 παιδιά και 3.000 εκπαιδευτικούς σε 430 προγράμματα! Και όπως κάθε χρονιά, οι ομιλίες μας πραγματοποιούνται για μια διδακτική ώρα εντός του σχολικού ωραρίου, δωρεάν.

⇒ Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δες Τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γενικών, επαγγελματικών ή ειδικών σχολείων πανελλαδικά.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση στο edu-gate.mindeu.gr (Α.Π. Άδειας για το σχολικό έτος 2022-23: Φ.2.1/ΜΓ/57752/108499/Δ7/07-09-2022 και Α.Π. επέκτασης άδειας και για έτος 2023-24 Φ.2.1/ΕΧ/57752/129093/Δ7).

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

💡 Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@meallamatia.gr για να υλοποιήσουμε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στο σχολείο σας!

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή