Παλαιά εξωτερική μονάδα κλιματιστικού

Στις 20 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» ύψους 1 50 εκατ. ευρώ, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα αγοραστούν περίπου 350.000-400.000 συσκευές, ενώ η πλατφόρμα υπολογίζεται να μείνει στον αέρα για περίπου 15 ημέρες.

«Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία. Τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή. Ακόμα, θα συμπληρώνουν τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν.

Αντικατάσταση

Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα. Θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους.

Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή, θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση ότι η συσκευή είναι παλιά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega.

Το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, με νέες καλύτερες και ενεργειακά αποδοτικότερες.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές. Δικαίωμα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών θα έχουν όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, ωστόσο οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Προτεραιότητα θα δοθεί συγκεκριμένα σε ευάλωτες ομάδες, δηλαδή σε ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το εισόδημα θα εξαρτάται το ύψος της επιδότησης, το οποίο θα ξεκινά από το 30% και θα φτάνει έως και 50% του κόστους των νέων συσκευών. Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov.gr. Ο χρήστης θα μπαίνει με τα διαπιστευτήρια του TAXISnet και θα δηλώνει ποιες συσκευές επιθυμεί να αποσύρει. Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών και η επιδότηση θα δίνεται στους δικαιούχους με ειδικό voucher (επιταγή), το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν στα καταστήματα κατά την αγορά της νέας, πιο «πράσινης» ηλεκτρικής συσκευής και την ανακύκλωση της παλιάς.

Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή