• Αρχική
  • Συνεντεύξεις
  • Κώστας Τσιμπίδας: «Ευχή μου είναι να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε και να τραγουδήσουμε όπως παλιά»
Ο Κώστας Τσιμπίδας παίζει κιθάρα στο χώρο του στούντιο

Ο Κώστας Τσιμπίδας είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, πτυχιούχος κλασικής κιθάρας και διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής. Είναι επίσης άτομο με ολική απώλεια όρασης. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να ακολουθήσει αυτό που αγαπά, εμφυσώντας αυτή την αγάπη και στα παιδιά με τα οποία εργάζεται εδώ και 20 χρόνια σε γενικά και ειδικά σχολεία. Τελευταίος του εκπαιδευτικός σταθμός ήταν το Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου, όπου βρίσκεται ως καθηγητής μουσικής την τελευταία δεκαετία.

Από το 1996 έως σήμερα εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές ως τραγουδιστής και κιθαρίστας, έχοντας συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Μαρίζα Κωχ και πολλοί άλλοι. Οι καλλιτεχνικές εμφανίσεις του, όμως, δεν είναι μόνο σόλο, αλλά ενίοτε περιλαμβάνουν και το μουσικό σχήμα «Δασκαλαϊκή Μούσα», του οποίου είναι συνιδρυτής.

Συνδυάζοντας την κοινωνική δράση με την αγάπη του για τη μουσική, ο Κωνσταντίνος από το 2017 επιμελείται και παρουσιάζει μαζί με τον Ματθαίο Χριστοδούλου τη ραδιοφωνική εκπομπή «Η μουσική είναι μία», στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΟΙΝΣΕΠ Κλίμαξ Plus. Παράλληλα, παραμένει κοντά με τη βυζαντινή μουσική, από τη θέση του πρωτοψάλτη στον ιερό ναό Παναγίας Γρηγορούσης Μοναστηρακίου.

Τον Οκτώβριο του 2005 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά  με τίτλο «Μη με  ξεχάσεις» σε μουσική Γιάννη Δενδρινού και στίχους Σώτιας Τσώτου. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του τραγουδιού «Οι Δικές Μας Νύχτες» προ ημερών, ο Κωνσταντίνος Τσιμπίδας παραχώρησε συνέντευξη στο meallamatia.gr.

Ο Κώστας Τσιμπίδας στο στούντιο με την κιθάρα του

Είναι δύσκολο για κάποιον με ολική απώλεια όρασης να σπουδάσει μουσική; Ποιες ήταν οι τεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπισες;

Κ.Τ.: Στη σημερινή εποχή, αν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα, δεν είναι δύσκολο. Στα δικά μου φοιτητικά χρόνια δεν είχε εξελιχθεί τόσο η τεχνολογία και η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από άτομα με πρόβλημα όρασης δεν ήταν τόσο διαδεδομένη. Η μελέτη της μουσικής γινόταν από ηχογραφημένα βιβλία, που στα πρακτικά μαθήματα μερικές φορές ήταν δυσχερής. Συχνά αναγκαζόμουν να πληρώνω γνώστες του αντικειμένου για να με βοηθήσουν στη μελέτη. Να σημειώσω ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός μουσικών βιβλίων στη γραφή braille. Τέλος, δεν υπήρχε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

Εδώ και χρόνια διδάσκεις μουσική σε ανάπηρα παιδιά στα σχολεία. Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κάποιες όμορφες στιγμές;

Κ.Τ.: Πολλές στιγμές, πολλές οι χαρές, πολλές οι συγκινήσεις… Μία από αυτές θα σας αναφέρω. Στο Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας, είχα έναν μαθητή ο οποίος, εκτός από πρόβλημα όρασης, είχε νοητική στέρηση και αυτισμό. Δε μιλούσε καθόλου ελληνικά γιατί είχε έρθει από την Αλβανία. Διαπίστωσα ότι όταν τραγουδούσε στη γλώσσα του, είχε μια πολύ μελωδική φωνή, αρνιόταν όμως αρχικά να συμμετέχει στα μαθήματα. Με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε μετά από λίγο καιρό να τραγουδάει ελληνικά τραγούδια και να ενταχθεί στη χορωδία του σχολείου. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν τραγούδησε μονωδία στη σχολική γιορτή λήξης του έτους. Τι άλλο θέλει ένας δάσκαλος;

Το 2022 υπάρχουν ακόμα στερεότυπα στον καλλιτεχνικό χώρο ως προς τους ανάπηρους καλλιτέχνες;

Κ.Τ.: Η κοινωνία μας δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχθεί πλήρως τη διαφορετικότητα. Αυτό οφείλεται στην άγνοια των ανθρώπων, σχετικά με τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Στη δική μου περίπτωση, δε θα έλεγα ότι η απώλεια όρασης υπήρξε εμπόδιο για την επαγγελματική μου εξέλιξη, όμως η αποδοχή κερδήθηκε σταδιακά μετά από σκληρή δουλειά, μέσα από την οποία καλούμουν κάθε φορά να αποδείξω τις μουσικές μου δυνατότητες.

Τι θέλεις να κρατήσει ο κόσμος ακούγοντας τα τραγούδια σου;

Κ.Τ.: Θέλω αρχικά να τα αγαπήσει. Επειδή ο κόσμος είναι διψασμένος για τραγούδι και επικοινωνία, έχει ανάγκη από γνήσια τραγούδια που να μιλούν κατευθείαν στην ψυχή του. Αυτός είναι ο στόχος μου, να ακούν τα τραγούδια μου και να επικοινωνούμε μέσα απ’ αυτά.

Πώς περνάς ως καλλιτέχνης τα 2 τελευταία χρόνια της πανδημίας;

Κ.Τ.: Η περίοδος της καραντίνας επηρέασε αρνητικά τις μουσικές εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, μου δόθηκε ο χρόνος να ασχοληθώ περισσότερο με τη σύνθεση, κάτι που ως τώρα έκανα περιστασιακά. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν ψηφιακά δύο τραγούδια. Το Μάιο του 2020 κυκλοφόρησε ψηφιακά από το Ogdoo Music Group το τραγούδι «Χρόνος Δίχως Φως», σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους της Αγγελικής Κοτσά. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε από την FM records το τραγούδι που έχει τίτλο «Οι Δικές Μας Νύχτες», το οποίο ερμηνεύω με τον Λάμπρο Καρελά, σε μουσική πάλι των προαναφερθέντων.

Τι σε οδήγησε στην ίδρυση του μουσικού συγκροτήματος «Δασκαλαϊκή Μούσα»;

Κ.Τ.: Η «Δασκαλαϊκή Μούσα» είναι ένα μουσικό σχήμα που αποτελείται από καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τη μουσική. Στην αρχή ήμασταν μια παρέα καθηγητών που υπηρετούσαμε στο ίδιο σχολείο. Τα πρώτα μας live ήταν οι σχολικές γιορτές. Έτσι, είπαμε να το συνεχίσουμε. Έχουμε κυκλοφορήσει δύο δισκογραφικές δουλειές και μάλιστα η δεύτερη κυκλοφόρησε μέσα στην καραντίνα και έχει τίτλο «Γι’ Αγάπη Να Πεθαίνεις».

Ο Κώστας Τσιμπίδας στο στούντιο παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας

Όλα αυτά τα χρόνια έχεις συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του μουσικού στερεώματος. Μπορείς να μας μεταφέρεις κάποια στιγμιότυπα από αυτές τις συνεργασίες;

Κ.Τ.: Είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με σπουδαίους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισα πολλές εμπειρίες που καθόρισαν θετικά τη μουσική μου εξέλιξη. Μου είναι δύσκολο να αναφερθώ σε κάποιο συνάδελφο, γιατί δε θα ήθελα να αδικήσω τους υπόλοιπους. Όλοι για εμένα είναι εξίσου σημαντικοί.

Έχεις σπουδάσει Βυζαντινή Μουσική. Θεωρείς ότι στις μέρες μας κινδυνεύουν να χαθούν αυτά τα ακούσματα;

Κ.Τ.: Θεωρώ ότι στις μέρες μας αναπτύσσεται ένα νέο «φυτώριο» μουσικών που ασχολούνται με το αντικείμενο της βυζαντινής μουσικής. Σε αυτό συνετέλεσε και η αναγνώρισή της από την UNESCO, ως επίσημη μουσική γλώσσα.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου βήματα και, γενικότερα, ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Κ.Τ.: Όπως προανέφερα, πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο μου τραγούδι. Συνεπώς σχεδιάζω κάποιες εμφανίσεις, τόσο μόνος όσο και με τη «Δασκαλαϊκή Μούσα», υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα. Ευχή μου είναι να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε και να τραγουδήσουμε όπως παλιά.

♦ Βρείτε τον Κώστα Τσιμπίδα στο Facebook εδώ.

♦ Δείτε το κανάλι του Κώστα Τσιμπίδα στο Youtube εδώ. 

Ο Κώστας Τσιμπίδας σε ιερατικό ναό στη θέση του Ψάλτη

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή