• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • Κορωνοϊός: Αλλαγή πλεύσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σχετικά με την χρήση μάσκας από το ευρύ κοινό.
γυναίκα με μαντήλι με τη σημαία των ΗΠΑ

Διχασμένη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα

Η χρήση χειρουργικών μασκών από το ευρύ κοινό έχει διχάσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και κάποιοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις απόψεις τους. Οι υποστηρικτές της χρήσης μάσκας από όλους, αναφέρουν πως μπορεί να είναι χρήσιμες για αυτή την πανδημία, ενώ οι πολέμιοι πιστεύουν ότι αυτή η στρατηγική είναι λάθος όταν υπάρχει αφενός τεράστια έλλειψη μασκών στην αγορά, αφετέρου ενέχει κινδύνους γιατί δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ ή κατά αυτών των στρατηγικών.

Ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστούν πως οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκες. Ενώ τονίζουν πως η χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά:

  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.

γυναίκα με χειρουργική μάσκα

Επί του παρόντος ο ιστότοπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) – που αποτελεί τον κορυφαίο οργανισμό παγκοσμίως – συστήνει πως οι μόνοι που πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα προσώπου είναι οι επαγγελματίες υγείας, αυτοί που είναι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος και ανίκανος να φορέσει μάσκα. Συμπληρώνοντας όμως, πως υπάρχει έλλειψη ιατρικών μασκών και πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός για το υγειονομικό προσωπικό. Αυτή η συμπληρωματική δήλωση, μας επιτρέπει να υποθέσουμε πως έχει στόχο την αποφυγή δημιουργίας ελλείψεων στην διεθνή αγορά και την εξασφάλιση επάρκειας μασκών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που τις έχει περισσότερο ανάγκη.

Στις 3 Απριλίου το CDC να αλλάζει τις οδηγίες προς του Αμερικανούς πολίτες.

Ο Διευθυντής του CDC, Robert Redfield, πριν λίγες μέρες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δήλωσε ότι ο οργανισμός εξετάζει όλα τα δεδομένα γύρω από τη χρήση μάσκας από το ευρύ κοινό. Με αποτέλεσμα μόλις χθες, στις 3 Απριλίου του 2020, το CDC να αλλάξει τις οδηγίες προς του Αμερικανούς πολίτες. Συγκεκριμένα, συστήνει την χρήση υφασμάτινων καλυμμάτων προσώπου από πολίτες ακόμη και εάν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, ειδικά στις περιοχές υψηλού κινδύνου για διασπορά στην κοινότητα. Η σχετική σύσταση προέκυψε μετά τις πρόσφατες μελέτες του CDC που ανέδειξαν πως ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με κορωνοϊό δεν έχει συμπτώματα (ασυμπτωματικοί), ενώ ακόμη και αυτοί που θα αναπτύξουν συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους πριν παρουσιάσουν συμπτώματα (προσυμπτωματικοί).

Είναι κρίσιμο να τονιστεί ότι η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης των 2 μέτρων παραμένει σημαντική για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Οι υφασμάτινες μάσκες από οικιακά υλικά με χαμηλό κόστος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετο εθελοντικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με την τρέχουσα οδηγία του CDC, οι υφασμάτινες μάσκες, δεν είναι οι χειρουργικές μάσκες, αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

“Πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων”.

Υπό το πρίσμα αυτών των νέων στοιχείων, το CDC συνιστά στους πολίτες να φορούν υφασμάτινα καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους, όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν άλλα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης (π.χ. παντοπωλεία και φαρμακεία), ειδικά σε περιοχές αυξημένου κινδύνου για διασπορά στην κοινότητα. Αναμένεται η επιστημονική τεκμηρίωση των συστάσεων, μιας και όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας, πρόκειται για μια “πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων”.

Αναλυτικά οι νέες οδηγίες του CDC:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover.htmlttps://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover.html

Σχετικά με τον συντάκτη

Νοσηλεύτρια Αιμοδυναμικού και Ηλεκτροφυσιολογικού Εργαστηρίου και μέλος της Επιτροπής Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στο Γ.Ν.Ε. “Θριάσιο”.

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή