• Αρχική
  • Η Ζωή Με Άλλα Μάτια
  • Κωνσταντίνος Ταχτσίδης: «Η προσέλκυση νευροδιαφορετικών ατόμων είναι μία ουσιαστικά έξυπνη κίνηση, για κάθε εταιρεία»
Αριστερά φωτογραφία του Κωνσταντίνου Ταχτσίδη και δεξιά του όνομά του και ο τίτλος «Η προσέλκυση νευροδιαφορετικών ατόμων είναι μία ουσιαστικά έξυπνη κίνηση, για κάθε εταιρεία»

Κωνσταντίνος Ταχτσίδης, δημοσιογράφος, Neurodiversity Advocate

«Η προσέλκυση νευροδιαφορετικών ατόμων είναι μία ουσιαστικά έξυπνη κίνηση, για κάθε εταιρεία»

«Δεν στερούνται ικανοτήτων και ταλέντου οι εργαζόμενοι με διαφορές στη νευρολογική ανάπτυξη. Αντιθέτως, μπορούν να εμπλουτίσουν τον τρόπο σκέψης των επιχειρήσεων», αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο. Ταυτόχρονα, μοιράζεται το όραμά του για τη δημιουργία ενός ειδικού Κέντρου Υποστήριξης, για άτομα με νευρολογικές διαταραχές και τις οικογένειές τους.

Της Πέννυς Κούτρα

Περιθωριοποιημένοι παραμένουν οι εργαζόμενοι με νευροαναπτυξιακές διαφορές στην Ελλάδα, καθώς διατηρείται ένα ακόμη εργασιακό «ταμπού», το οποίο ωστόσο δείχνει να αποδυναμώνεται διεθνώς, μετά από πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στις επιχειρήσεις. Ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης, δημοσιογράφος και neurodiversity advocate, διαγνωσμένος και ο ίδιος με ΔΕΠΥ πριν από μόλις 4 χρόνια, σημειώνει πως η καλλιέργεια ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους με νευροαναπτυξιακές διαφορές έχει μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες της επιχειρήσεις, που -έστω και δειλά- αρχίζουν να αναγνωρίζουν το μέρος αυτό του ανθρώπινου δυναμικού και πώς μπορούν να το αξιοποιήσουν. Σημειώνει, ωστόσο, πως πέρα από τους ιδιωτικούς οργανισμούς, η χώρα υπολείπεται στον θεσμικό ρόλο της, όσον αφορά στην προστασία και την καταπολέμηση του στίγματος.

🔸 Υφίσταται εργασιακός αποκλεισμός ατόμων με νευρολογικές και αναπτυξιακές διαφορές στην Ελλάδα και πού αποδίδεται; Πρόκειται για ταμπού, άγνοια των δυνατοτήτων, ή έλλειψη εταιρικής κουλτούρας συμπερίληψης;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας, εν συντομία, πως η νευροδιαφορετικότητα είναι ένας όρος που περιγράφει τη φυσική διαφοροποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας, της συμπεριφοράς και της διάδρασης μεταξύ των ατόμων. Ο όρος περιλαμβάνει νευροαναπτυξιακές καταστάσεις, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), η Δυσλεξία, το φάσμα του αυτισμού κ.ά.

Όσον αφορά στην ερώτησή σας, η απάντηση είναι απολύτως καταφατική. Ναι, υπάρχει στην Ελλάδα εργασιακός αποκλεισμός ατόμων με νευρολογικές και αναπτυξιακές προκλήσεις, δυστυχώς σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σίγουρα αυτή η κατάσταση είναι πολυπαραγοντική. Βασική αιτία είναι η άγνοια των δυνατοτήτων και των αναγκών αυτών των ατόμων από τους εργοδότες και τους συναδέλφους τους. Η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη διαφορετικότητα αυτών των ατόμων μπορεί να οδηγήσει σε προκαταλήψεις, στιγματισμό και δυσκολίες αποδοχής τους στον χώρο εργασίας.

Επιπλέον, η έλλειψη εταιρικής κουλτούρας συμπερίληψης αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εταιρείες δεν έχουν αναπτύξει πολιτικές και πρακτικές που να προωθούν την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρότυπα συμπεριφοράς και διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με νευροδιαφορετικότητα.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι σχετικά με τη διαφορετικότητα και τις ανάγκες των ατόμων με νευρολογικές και αναπτυξιακές διαφορές, ενώ οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν περιβάλλοντα εργασίας που προσφέρουν ίσες ευκαιρίες για όλους τους εργαζομένους.

Στην Ελλάδα, υπάρχει εργασιακός αποκλεισμός ατόμων με νευρολογικές και αναπτυξιακές προκλήσεις, δυστυχώς σε μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βασική αιτία είναι η άγνοια των δυνατοτήτων και των αναγκών αυτών των ατόμων από τους εργοδότες και τους συναδέλφους τους.

🔸 Που εστιάζει το «κίνημα της νευροδιαφορετικότητας» και πώς εκτιμάτε ότι προσλαμβάνεται από τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα;

Το ραγδαία αναπτυσσόμενο κίνημα της νευροδιαφορετικότητας, αντί να θεωρεί αυτές τις καταστάσεις ως προβλήματα ή ασθένειες που χρειάζονται θεραπεία ή «διόρθωση», τις αποδέχεται ως μέρος της ανθρώπινης εγκεφαλικής φυσιολογίας και συμπεριφοράς.

Οι νευροαναπτυξιακές διαφορές είναι παραλλαγές της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, όπως και οι διαφορές σε εθνικότητα, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό και θα πρέπει να τις εκτιμούμε ως μέρη αυτής της πολυμορφίας. Η υιοθέτηση της νευροδιαφορετικότητας σημαίνει ότι τα άτομα αυτά έχουν μοναδικές ικανότητες, που μπορούν να συμβάλλουν στον εργασιακό χώρο και, συνεπώς, σε κάθε επιχείρηση.

Οφείλω να ομολογήσω πως, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τις μεθόδους υιοθέτησης της νευροδιαφορετικότητας στον χώρο εργασίας και στην Ελλάδα. Πλέον, πολλές εταιρείες δεν επικεντρώνονται μόνο στην πρόσληψη ταλέντων με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά αντιλαμβάνονται τα οφέλη από την προσέλκυση ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαφορές.

Αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά, έχοντας προσωπική εμπειρία, καθώς, το τελευταίο έτος, έχω κληθεί πολλές φορές από μεγάλες επιχειρήσεις, να μιλήσω για το θέμα αυτό σε εργαζομένους και διοίκηση, ενώ πέρυσι τον Απρίλιο είχα διοργανώσει ημερίδα με τίτλο «Η Αθήνα αγκαλιάζει τη Νευροδιαφορετικότητα».

Η πρωτοβουλία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς στη συζήτηση συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών που αντιμετωπίζουν νευροαναπτυξιακές προκλήσεις, όπως επίσης και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος και αποκάλυψε πως αντιμετωπίζει από παιδί μία βαριάς μορφής δυσλεξία.

Φέτος, η τιμητική πρόσκληση και η συμμετοχή μου στην κριτική επιτροπή των «Diversity, Equity & Inclusion Awards 2024», που διοργανώνουν η Boussias Events και το Diversity Charter Greece, αναδεικνύει την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει πλέον ο επιχειρηματικός κόσμος την πρόκληση της νευροδιαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον.

🔸 Πέρα από το ηθικό ζήτημα αποδοχής και παροχής ίσων ευκαιριών προς τα άτομα με νευροαναπτυξιακές διαφορές, υπάρχουν οφέλη για τις επιχειρήσεις από την προσέλκυσή τους;

Σε αντίθεση ίσως με άλλες διαφορετικότητες, η υιοθέτηση ενός φιλικού περιβάλλοντος για νευροδιαφορετικά άτομα, έχει μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις εταιρείες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω συμβουλεύσει επιχειρηματίες να έχουν ένα ποσοστό, τουλάχιστον 15% του ανθρώπινου δυναμικού τους, αποτελούμενο από νευροδιαφορετικά άτομα. Χαίρομαι, μάλιστα, που βλέπω πολλές εταιρείες να διαμορφώνουν τη διαδικασία πρόσληψης ταλέντων αποκλίνοντας από τους παραδοσιακούς τρόπους και να αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα οφέλη της προσέλκυσης ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαφορές. Διερευνώντας λίγο πιο σχολαστικά τα οφέλη της νευροδιαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε γιατί η προσέλκυση νευροδιαφορετικών ατόμων είναι μία ουσιαστικά έξυπνη κίνηση, κυριολεκτικά, για κάθε εταιρεία. Τα άτομα με νευροδιαφορετικότητα συχνά εφαρμόζουν διαφορετικούς τρόπους σκέψης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν δημιουργικές ιδέες και λύσεις που δεν είχαν εξεταστεί προηγουμένως.

Η μοναδική σκέψη και οι ειδικές τους ικανότητες, τους επιτρέπουν να αναγνωρίζουν και να λύνουν περίπλοκα προβλήματα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από νευροτυπικούς συναδέλφους τους.

Αυτά τα άτομα διαθέτουν μία ιδιαίτερη ματιά στη λεπτομέρεια και μπορούν να παρατηρούν μοτίβα που άλλοι παραβλέπουν, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε διάφορους τομείς, όπως η επεξεργασία δεδομένων.

Πολλά άτομα με νευροαναπτυξιακές προκλήσεις διαθέτουν μεγάλο ταλέντο και έχουν αξιοσημείωτες ικανότητες, όμως ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, λόγω προκαταλήψεων ή έλλειψης κατάλληλων προσαρμογών και υποστήριξης από την επιχείρηση και τους συναδέλφους τους.

Η αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας μπορεί να ενισχύσει το loyalty και το workethic αυτών των ατόμων, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί win-win για όλες τις πλευρές.

Όταν οι νευροδιαφορετικοί εργαζόμενοι νιώθουν να εκτιμώνται οι δυνατότητές τους και να συμπεριλαμβάνονται στο εργασιακό περιβάλλον, είναι σίγουρο πως θα επιδείξουν αφοσίωση και προσωπική δέσμευση προς την εταιρεία.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τις μεθόδους υιοθέτησης της νευροδιαφορετικότητας στον χώρο εργασίας και στη χώρα μας. Πλέον, πολλές εταιρείες δεν επικεντρώνονται μόνο στην πρόσληψη ταλέντων με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά αντιλαμβάνονται τα οφέλη από την προσέλκυση ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαφορές.

🔸 Χρειάζονται θεσμικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της νευροδιαφορετικότητας;

Δυστυχώς, στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πολύ πίσω όσον αφορά στη θεσμική προστασία και την καταπολέμηση του στίγματος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα. Κάτι που, δυστυχώς, εντάσσεται στην γενικότερη υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος Υγείας και την απουσία στοιχειώδους μέριμνας για την ψυχική υγεία.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης είναι πως το μοναδικό Ειδικό Ιατρείο Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών, του Αιγινητείου Νοσοκομείου, για τη διάγνωση ΔΕΠΥ ή ΔΑΦ, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει νέα αιτήματα από τον Αύγουστο του 2022.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τα βασικά, θα έλεγα πως πρέπει να δούμε τη δημιουργία ειδικών workshops εκπαίδευσης για εργοδότες και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση για τη νευροδιαφορετικότητα.

Να υπάρχει παροχή και οικονομικών κινήτρων για εταιρείες που υιοθετούν πολιτικές που προάγουν τη συμπερίληψη και την ανοχή στον εργασιακό τους χώρο. Να ενισχυθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης και της κοινωνικής υποστήριξης για τα άτομα με νευρολογικές προκλήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω ένα κάλεσμα στον ιδιωτικό τομέα και σε εταιρείες που δείχνουν ευαισθησία στα θέματα συμπερίληψης, για ένα προσωπικό όραμα: τη δημιουργία ενός μεγάλου ειδικού Κέντρου Υποστήριξης, που θα παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και εξειδικευμένη υποστήριξη σε άτομα με νευρολογικές διαταραχές και τις οικογένειές τους.

Πηγή: Ειδική Έκδοση “Το Βήμα της Κυριακής”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή