Ο Δημήτρης Μπουλέρος, κρατώντας το μεταπτυχιακό τον στη Θεολογία, με τον μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον πνευματικό του π. Ιωάννη Καραμοόζη
Ο Δημήτρης Μπουλέρος, κρατώντας το μεταπτυχιακό τον στη Θεολογία, με τον μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον πνευματικό του π. Ιωάννη Καραμοόζη

Ο 41xpovos Δημήτρης Μπουλέρος κάνει μαθήματα νοηματικής στη Σχολή τns Μητρόπολη Χαλκίδας .

Ο δάσκαλος και πνευματικός  του π. Ιωάννης Καραμούζης μιλά για τη συγκλονιστική πορεία του.

Από τον Σωτήρη Λέτσιο (dimokratia@dimokratianews.gr)

Τον πρώτο κωφό μεταπτυχιακό φοιτητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών υποδέχθηκε πρόσφατα στο γραφείο του ο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Ο 41xpovos Δημήτρης Μπουλέρος είχε προσέλθει για να επιδώσει στον σεβασμιότατο κ. Χρυσόστομο τη μεταπτυχιακή εργασία του με θέμα: «Η εν Χριστώ ζωή στις ομιλίες του Θεοφάνους Κεραμέως», την οποία είχε συγγράφει την περίοδο που παρακολουθούσε μαθήματα ως φοιτητής του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τομέα Πατερικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, λαμβάνοντας, μάλιστα, με βαθμό άριστα το μεταπτυχιακό του.

Στη συνάντηση αυτή ο κ. Μπουλέρος συνοδευόταν από τον πνευματικό του πατέρα, αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη, γραμματέα παρά τω Αρχιγραμματεί της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διευθυντή της Σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας της I. Μητροπόλεως Χαλκίδος. Ο Δημήτρης Μπουλέρος είχε χοροθετηθεί Αναγνώστης της I. Μητρόπολης Χαλκίδος από τον κ. Χρυσόστομο πριν από 15 χρόνια.

Άρχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή με τις ευχές και την ευλογία του κ. Χρυσοστόμου και το 2014 πήρε το πτυχίο του. Και πάλι τότε ήταν ο πρώτος κωφάλαλος φοιτητής που επιτύγχανε κάτι τέτοιο, αποσπώντας τον καλύτερο βαθμό από όλους τους συμφοιτητές του. Αξιοσημείωτο ασφαλώς υπήρξε και το γεγονός ότι λόγω του ότι είχε πρωτεύσει ήταν αυτός που επιλέχθηκε για να εκφωνήσει τον όρκο στη νοηματική γλώσσα! Γεγονός ασφαλώς πρωτοφανές για τα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα.

Η στιγμή που ο Δημήτρης Μπουλέρος ορκίζεται

Δεν απογοητεύεται

Αυτός που καλύτερα από όλους τον γνωρίζει και μπορεί να περιγράφει ακριβοδίκαια τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του κ. Μπουλέρου είναι σαφώς ο π. Ιωάννης Καραμούζης, διευθυντής της Σχολής Νοηματικής της Ι.Μ. Χαλκίδος, στην οποία παρακολούθησε μαθήματα. «Ο Δημήτρης έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Μέσω της οπτικής οδού προσλαμβάνει τις πληροφορίες της καθημερινότητας, ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι η ελληνική νοηματική, όπως και όλοι οι κωφοί» σημειώνει ο π. Ιωάννης και προσθέτει: «Όλη η έως τώρα πορεία του είναι συγκλονιστική! Με έχει εντυπωσιάσει πρώτα από όλα η επιθυμία του για μάθηση. Δεν απογοητεύεται, παρότι δεν έχει πολύ μεγάλη αναγνωστική και αντιληπτική ικανότητα των κειμένων, κάτι που βεβαίως αφορά όλους τους κωφούς. Είναι όμως μεγάλη η επιθυμία του για ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων σε καθημερινή βάση. Και αυτό τον βοηθά σε σημαντικό βαθμό»

Πλην της συγκεκριμένης σχολής εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας, που λειτουργεί με τη μορφή σεμιναρίων και υπό την ευθύνη της Μητρόπολης Χαλκίδος, καμιά άλλη Μητρόπολη στην Ελλάδα δεν διαθέτει παρόμοια σχολή.

Ωστόσο διδάσκονται μαθήματα νοηματικής γλώσσας στα διάφορα Παιδαγωγικά Τμήματα ανά την Ελλάδα, ενώ συγχρόνως λειτουργούν και ιδιωτικές σχολές. Η σχολή ιδρύθηκε το 2003 -αμέσως μετά την ανάρρηση στον μητροπολιτικό θρόνο του κ. Χρυσοστόμου- και όσοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτήν δεν καταβάλλουν δίδακτρα, ενώ σκοπός της σαφώς και αποτελεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα αυτό. Κατά μέσον όρο οι φοιτούντες κάθε χρόνο είναι γύρω στα 40 άτομα.

«Θεώρησε ο Μητροπολίτης μας απαραίτητη τη δημιουργία αυτής της σχολής, έτσι ώστε να μην παραμένουν εκτός της θείας λατρείας οι κωφοί αδελφοί μας και να έχουν ενεργή συμμετοχή. Οι κωφοί είναι άνθρωποι καθ’ όλα ισάξιοι με τους ακούοντες. Και η Εκκλησία είναι πάντα κοντά τους και τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επικοινωνία τους με τους υπόλοιπους ανθρώπους» υπογραμμίζει ο π. Ιωάννης.

Και προσθέτει: «Η σχολή λειτουργεί σε δύο εξάμηνα υπό τη μορφή σεμιναρίων

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν βασικό λεξιλόγιο της νοηματικής γλώσσας και εκμάθηση του πολιτισμού των κωφών. Οι κωφοί δεν είναι ομάδα αναπήρων ή μειονεκτούντων ανθρώπων, αλλά αποτελούν μια πολιτισμική μειονότητα. Επομένως, οι ακούοντες καλούνται να τους προσεγγίσουν μέσω της γλώσσας των κωφών, αλλά και, οι ίδιοι οι κωφοί να αποκτήσουν υπερηφάνεια και ικανοποίηση για τουδς εαυτούς τους». Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες αυτής της γλώσσας τονίζει: «Επειδή αυτή η γλώσσα αποτελεί μια αυθόρμητη δημιουργία της κοινότητας των κωφών, κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει ζωντανή τη σχέση του με την κοινότητα αυτή. Επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να ανανεώνει τις γνώσεις του ως προς το λεξιλόγιο και να αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίον οι κωφοί ορίζουν την πραγματικότητα. Η νοηματική είναι μια ολοκληρωμένη γλώσσα με δικό της συντακτικό και δική της γραμματική»

Η Ιερή στιγμή της εξομολόγησης

ΕΞΙΣΟΥ συγκλονιστική είναι και η πτυχή που σχετίζεται με την ιερή στιγμή της εξομολόγησης ενός κωφού ανθρώπου, έτσι όπως την καταθέτει μέσα από την εμπειρία του ο π. Ιωάννης: «Ο ιερέας και ο κωφός επικοινωνούν μέσω της νοηματικής. Η νοηματική είναι η γλώσσα της καρδιάς και της αλήθειας! Γι’ αυτό και ο κωφός δεν μπορεί να κρύψει αυτό που νιώθει. Αυτό που βιώνει ο κωφός ως συνέχεια της μετανοίας του το βλέπεις να διαχέεται σε όλη την ύπαρξη ενός τέτοιου ατόμου. Δεν το κρατά για τον εαυτό του, αλλά το μεταδίδει στον εξομολόγο του μέσα από τις κινήσεις του σώματος».

Πηγή: Εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή