Πλακάτ σε διαδήλωση που αναγράφει "The climate is change! So should we #ACTNOW"
Πηγή Εικόνας: Canva.com

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τις καταστροφές σε όλο το κόσμο με αιτία την Κλιματική Αλλαγή. Καύσωνες, χιονοπτώσεις, βροχές με ένταση που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Το ποσοστό μόλυνσης σε όλο τον κόσμο αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια. Οι κυβερνήσεις και οι αφανείς “άρχοντες” κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους, φροντίζοντας με κάθε τρόπο να κλείσουν και τα δικά μας.

Η ατελείωτη αποψίλωση των δασών για εμπορικούς λόγους, οι “αθώες” από αμέλεια φωτιές, η καύση πετρελαιοειδών, η τεράστια απόρριψη οποιονδήποτε αποβλήτων χωρίς καμία επεξεργασία στη θάλασσα, η αλόγιστη χρήση καρκινογόνων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων είναι κάποια ελάχιστα παραδείγματα που αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω με τραγικά αποτελέσματα που επιβαρύνουν όχι μόνο εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές.

Εκτός από αυτά οι “μεγάλοι” χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή.

Κατά συνθήκη “ψέματα”, που αν το σκεφτείς λίγο είναι για γέλια και για κλάματα. Ένα από αυτά είναι ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την Κλιματική Αλλαγή, το έχουν οι αγελάδες που μολύνουν το περιβάλλον.

Και σε αυτό το πρόβλημα όμως κλείνουμε τα μάτια, φτάνει να κάνουμε τη δουλειά μας εύκολα και γρήγορα.

Όλοι βάζουμε το χεράκι μας με καθημερινές “λεπτομέρειες” να δημιουργήσουμε το τεράστιο πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί.

Ξέρετε κάτι κάνεις δεν είναι “ασφαλής”, μπροστά στο “τέρας”, όσο μεγάλο αξίωμα κι αν έχει, όσα λεφτά κι αν έχει. Πολλά από τα παιδιά του μέλλοντος θα πεθάνουν από συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνο αυτά των φτωχών, “κατώτερης” τάξης οικογενειών.

Μπροστά στο κέρδος δεν ενδιαφέρει τους “άρχοντες” τι θα γίνει στο μέλλον, γιατί “μέχρι να γίνει όλη αυτή η καταστροφή εμείς έτσι κι αλλιώς θα έχουμε πεθάνει”, ή “θα σωθούμε με τα λεφτά που έχουμε” .

Για να λυθεί το μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα χρειάζεται πρώτα από όλα θα θέλουμε να γίνει. Να μας γίνει βίωμα, συνήθεια, καθημερινότητα. Να μην χρειαζόμαστε “χωροφύλακα” για να κάνουμε τα αυτονόητα. Στο μυαλό μας να έχουμε την μείωση χρήσης ενέργειας σε όλα τα επίπεδα (από τα φώτα στο σπίτι έως την αλόγιστη χρήση αυτοκινήτου).

Δεν φτάνει όμως μόνο η δική μας προσπάθεια.

Τα κράτη και οι κυβερνήσεις αν θέλουν να λένε ότι κόπτονται για τον απλό λαό, θα πρέπει να θωρακίσουν τις προσπάθειες μας, με νομοθέτηση “έξυπνων” νόμων που θα αποτρέπουν την τεράστια ρύπανση στα νοικοκυριά, τις μικρές – μεγάλες επιχειρήσεις και τις τεράστιες πολυεθνικές. Νόμους που θα προβλέπουν εκτός από “πρόστιμα”, αμφιβόλου είσπραξης και διάθεσης στα περιβαλλοντικά προβλήματα, και την υλική αποκατάσταση τους υποχρεωτικά. (Με απορρύπανση θαλασσών, καθαρισμό πόσιμου νερού, αναδάσωση δασών, καθαρισμό ρεμάτων, με την ενίσχυση του γόνου ψαριών σε λίμνες και ποτάμια).

Αυτό βέβαια θα ήταν το ιδανικό σενάριο σε ένα κράτος δημοκρατικό, “κανονικό” που  θα σέβεται το λαό και θα κάνει τη δουλειά που τους έβαλε να κάνουν με την ψήφο του.

Τώρα θα μου πείτε “τι μας λες ρε φίλε, εγώ θα σώσω τον κόσμο;”

“Να χαλάσω την ζαχαρένια μου, τις διακοπές μου;”

“Επειδή έχεις εσύ την τρέλα σου θα την πληρώσουμε εμείς;”

Σκοπός μου είναι να γίνω εκείνο το “κουνουπάκι” της συνείδησης που στριφογυρίζει στο αυτί μας και δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε τον ύπνο του δικαίου.
Τώρα αν θα τα καταφέρω ή όχι, λίγο με απασχολεί. Μετράει η προσπάθεια. Θα βάλω όλες τις μικρές μου δυνάμεις γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κι άλλοι, φτάνει να αφυπνίσουμε κι άλλους. Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο.

Να ξεκινήσει ένας αγώνας, τίμιος με ευθύνη στις μελλοντικές γενιές!

Διαβάστε επίσης:

Δήμοι και Προσβασιμότητα

Σχετικά με τον συντάκτη

Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου ΑμεΑ Ιλίου

One comment for “Κλιματική Αλλαγή

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή