Δύο χέρια που κρατάνε ένα φακό φωτογραφικής

Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας; Πως αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ένας τυφλός; Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Κλικ-able Project – Εξοικείωση ατόμων με οπτική αναπηρία με την τέχνη της φωτογραφίας.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018, ολοκληρώνεται με μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας των συμμετεχόντων. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι, με και χωρίς οπτική αναπηρία εκθέτουν τα αποτελέσματα των φωτογραφικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας

Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία, μέσω υπηρεσίας ακουστικής περιγραφής και ανάγλυφη απεικόνιση φωτογραφιών. Επίσης, θα υπάρχει υλικό σε γραφή braille και μεγαλογράμματη σειρά. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς όλες τις ημέρες θα πραγματοποιούνται βιωματικές ξεναγήσεις της έκθεσης. Επιπλέον, στα εγκαίνια και σε επιλεγμένες ημερομηνίες θα πραγματοποιηθεί μικρός αριθμός βιωματικών εργαστηρίων Blindfold φωτογραφίας.

H δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το Πρόγραμμα

Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας;

Πώς αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ένας τυφλός;

Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που εύλογα ρωτούσε κάποιος όταν άκουγε για το Κλικable Project! Σε έναν ασφαλή χώρο, μέσα στην μικτή ομάδα που δημιουργήθηκε, ο ένας μαθαίνει από τον άλλον, μοιράζεται εμπειρίες και γνώσεις, λειτουργεί με ενσυναίσθηση και αποδοχή της διαφορετικότητας ώστε να συν-δημιουργήσει μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.

Η τέχνη και η δημιουργία έχει την ικανότητα να ξεπερνάει οποιοδήποτε φυσικό ή κοινωνικό χαρακτηριστικό. Η τέχνη της φωτογραφίας, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της όρασης, μπλέκεται με τις άλλες αισθήσεις όπως την ακοή, την αφή και την αίσθηση της θερμότητας. Η φωτογραφία επαναπροσδιορίζεται μέσα από μια νέα οπτική και ανοίγει καινούργιους δρόμους δημιουργίας και αντίληψης.

Το Κλικ-able Project απευθύνεται σε άτομα με οπτική αναπηρία και σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν νέα μονοπάτια της τέχνης της φωτογραφίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 με ένα τετραήμερο βιωματικό σεμινάριο και εκπαιδευτή τον Partha Bhowmick, ιδρυτή του οργανισμού “Beyond Sight Foundation” από την Ινδία. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν πάνω σε προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογραφίας και πειραματίστηκαν φωτογραφίζοντας ενδιαφέροντα σημεία της πόλης. Η μικτή ομάδα που δημιουργήθηκε στο σεμινάριο συνέχισε, για τους επόμενους έξι μήνες, να κάνει φωτογραφικές συναντήσεις και να συν-εκπαιδεύεται. Τώρα, η ομάδα, με χαρά παρουσιάζει το έργο της σε μια πρωτότυπη ομαδική έκθεση φωτογραφίας από τις 31 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου, στον Χώρο στην Πλατεία Θεάτρου.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

– Η εξοικείωση και η εκπαίδευση ατόμων με οπτική αναπηρία πάνω σε τεχνικές φωτογραφίας και η ενδυνάμωση τους με δεξιότητες που ενισχύουν τα εκφραστικά τους μέσα

– Η εκπαίδευση επαγγελματιών φωτογράφων πάνω στην προσαρμοσμένη μεθοδολογία εκμάθησης φωτογραφίας που καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της παραπάνω ομάδας και διεύρυνση-εμπλουτισμός του κοινού στο οποίο απευθύνονται

– Η καταγραφή και η απόκτηση τεχνογνωσίας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για την τέχνη της φωτογραφίας

– Η ενημέρωση της καλλιτεχνικής κοινότητας πάνω σε θέματα που αφορούν την συμπερίληψη στον πολιτισμό

– Η επαφή και η ενεργή συμμετοχή ατόμων με οπτική αναπηρία στην πολιτιστική και καλλιτεχνική πραγματικότητα.

Η ομάδα του Κλικable Project

Η μικτή ομάδα του Κλικable Project πήρε μέρος σε όλα τα στάδια του προγράμματος, από τον συντονισμό των μηνιαίων συναντήσεων και την φωτογράφιση εως και την διοργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης φωτογραφίας και των υπηρεσιών προσβασιμότητας.

Τα μέλη της ομάδας είναι:

Ελπίδα Άμπου, Ευγενία Αντωνίου, Sabina Badžová, Anna Balan, Angel Ballesteros, Στέλλα Γαροφαλάκη, Κώστας Γκιώκας, Όλγα Γόγολου, Μαριάννα Δεσύπρη, Ρέα Κατσανεβάκη, Έμμα Κυριακοπούλου, Μαρίνα Μπεσίρη, Αθανασία Παναγέα, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Γεωργία Πολίτη, Γρηγόρης Σταθόπουλος, Χρήστος Τσιούρης.

Στο τετραήμερο εργαστήριο που υλοποιήθηκε από τις 8-11 Νοεμβρίου 2018 με εκπαιδευτή τον Partha Bhowmick σε συνεργασία με τον οργανισμό από Ινδία συμμετείχαν επίσης οι: Ανθή Βαλιάκου, Φωτεινή Βαλιάκου, Δάφνη Διβάρη, Βασίλης Κάντας, Μαρία Κάτρη.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος η Ακουστική Περιγραφέας Κερασία Μιχαλοπούλου ανέλαβε την εκπαίδευση των συμμετεχόντων της ομάδας στην Ακουστική Περιγραφή και την επιμέλεια των υπηρεσιών προσβασιμότητας.

Συντονισμός: Κατερίνα Σαραντίδου, Χρίστος Παπαμιχαήλ
Επιμέλεια αφίσας: Βίκυ Καπέτα
Φωτογραφία αφίσας: Κώστας Γκιώκας

Liminal – Πρόσβαση στον Πολιτισμό

O πολιτιστικός οργανισμός Liminal, από το 2016, δημιουργεί τις συνθήκες για την ισότιμη συμμετοχή όλων στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Σήμερα, συνάνθρωποι μας αποκλείονται συστηματικά ως αποδέκτες πολιτιστικών αγαθών αλλά και ως δημιουργοί αυτών. Για αυτό τον λόγο, η δράση μας επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, την Παροχή Υπηρεσιών Προσβασιμότητας και την Παραγωγή Θεαμάτων.

Μέσω κοινών εμπειριών πολιτισμού διαμορφώνουμε καθημερινά ένα δυναμικό και δίκαιο πεδίο δημιουργίας. Τα κοινωνικά, σωματικά, γλωσσικά και άλλα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, είναι για εμάς πολύτιμες πηγές γνώσης και όχι εμπόδια.

Μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών και επιστημονικών συνεργατών, έχοντας ως όχημα μας την τέχνη και επίκεντρο τον άνθρωπο, οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Έλα μαζί μας!

*Ο Χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο – Επιτρέπονται οι σκύλοι οδηγοί τυφλών.

Αφίσα έκθεσης

Πηγή: www.culturenow.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή