Νοσηλευτής και εθελοντής αιμοδότης, τη στιγμή της αιμοληψίας
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τη στιγμή που οι ανάγκες της χώρας είναι αυξημένες σε αίμα και τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζει να δηλώνει παρούσα και να μας απειλεί έκλεισε (από 1/2) για ένα μήνα η μοναδική αίθουσα του ΕΚΕΑ για αιμοληψίες εκτός νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την Ιωάννα – Βάνα Μυρίλλα, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, αιματολογικό εργαστήριο Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, από την αρχή της λειτουργίας της αίθουσας τον Δεκέμβριο του 2019 και μετά δεν δόθηκε βιώσιμη λύση με μόνιμο προσωπικό έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε σήμερα αυτή να κατεβάσει ρολά, έστω και για το διάστημα του ενός μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας”. Η σταθερή αίθουσα αιμοληψιών σηματοδότησε μία νέα εποχή στην προσέλκυση του Εθελοντή Αιμοδότη, σε ένα περιβάλλον κατάλληλα εξοπλισμένο με εύκολη πρόσβαση σε ευχάριστο χώρο, με εξειδικευμένο προσωπικό και διευρυμένο συνεχές ωράριο.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, όπως αναφέρει στο iatronet.gr, δημιουργεί αναταράξεις στις σχέσεις του αιμοδότη με την προσφορά αίματος προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ενώ γεμίζει ανασφάλεια τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς τη στιγμή μάλιστα που η νέα σύμβαση τριετούς διάρκειας με τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό για την προμήθεια αίματος προβλέπει μειωμένες ποσότητες.

Ξεκινήσαμε, κατά την ίδια με περίπου 30.000 μονάδες αίματος να εισάγουμε από την Ελβετία και η νέα σύμβαση που υπογράφηκε πριν λίγους μήνες θα είναι 20.000 μονάδες ετησίως, η οποία όμως ποσότητα θα βαίνει μειούμενη κατά 1.000 μονάδες κατ’ έτος οι οποίες καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών των ατόμων με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Σημειώνεται ότι οι ανάγκες μας ως χώρα σε αίμα ανέρχονται περίπου στις 650.000 μονάδες σε ετήσια βάση.

Και καταλήγει “δεν γνωρίζουμε τι ενέργειες έχουν γίνει για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της αίθουσας και επίσης πότε θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του 2018 που προέβλεπε τη λειτουργία επιπλέον τριών αιθουσών αιμοληψίας εκτός νοσοκομείων, εντός Αττικής. Καθώς βασικό μέλημα του σχεδιασμού ήταν η συγκεντροποίηση και η κεντρική διαχείριση του αίματος ξεκινώντας πιλοτικά από την Αττική”.

Πηγή: www.iatronet.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή