διάδρομος νοσοκομείου

Ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, μιλώντας στην εκπομπή μας “Τα Πάντα Ρει” δεν κρύφτηκε καθόλου όταν μας επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του ότι το μαχαίρι στις δαπάνες υγείας μέσω του προϋπολογισμού του 2014, θα προκαλέσει την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων. Και δεν δυσκολεύτηκε, μιλώντας αβίαστα και με την εμπειρία τόσων χρόνων και στα νοσοκομεία αλλά και στο συνδικαλισμό να επαναλάβει την πεποίθησή του ότι οι πιστώσεις που προβλέπονται για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ επαρκούν το πολύ μέχρι τον Ιούνιο. Ότι δηλαδή στην ουσία έχει αρχίσει “η αντίστροφη μέτρηση” για την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας, θεωρώντας μάλιστα ότι όχι έχει απλώς αρχίσει “η αντίστροφη μέτρηση” αλλά ότι ήδη “βρίσκεται στη μέση της”.

Η συγκλονιστή αυτή παραδοχή, διαπίστωση και καταγγελία του Κ. Βαρνάβα έγινε μάλιστα σε μια στιγμή που όλοι διαπιστώναμε ότι έκλεινε ήδη εικοσαήμερο από τότε που το νοσοκομείο “Αττικόν” είχε σταματήσει να δέχεται νέους καρκινοπαθείς, επειδή έχει σταματήσει ο σχεδιαμός θεραπειών και η εξομοίωση ακτινοθεραπείας, λόγω παλαιότητας των συστημάτων.

Οι λίστες αναμονής επιβαρύνονται

Όλο αυτό το διάστημα, οι νέες διαγνώσεις στέλνονται σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, όπου όμως υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής, ενώ και εκεί αντίστοιχα μηχανήματα βγαίνουν εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα δεν λειτουργούσαν τα συστήματα σχεδιασμού θεραπειών στα νοσοκομεία “Άγιος Σάββας” και “Αρεταίειο”. Και φυσικά οι λίστες αναμονής επιβαρύνονται με δεκάδες ασθενείς που είναι σε μεγάλη ανάγκη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η θεραπεία των καρκινοπαθών, πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο και να ξεκινάει χωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά μειώνεται το προσδόκιμο ζωής, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε μήνα στο “Αττικόν” διαγιγνώσκονται με καρκίνο 200 ασθενείς.

Φαρμακευτική πολιτική

Την ίδια στιγμή περίπου κι ενώ στη Βουλή επρόκειτο να ψηφιστούν τροπολογίες για τη φαρμακευτική πολιτική, οι φαρμακοβιομήχανοι- που κάθε άλλο παρά ανεύθυνοι είναι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του φαρμάκου- συζητούσαν να μην γίνουν άλλες μειώσεις και άλλα οριζόντια μέτρα που υποβαθμίζουν το επίπεδο της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων ασθενών. Αυτό είναι γεγονός. Όπως γεγονός είναι ότι αυτός ο περίεργος “εκβιασμός των γενόσημων” τους προκαλεί την ανάγκη να κρούσουν των κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Και να καλέσουν για επαναπροσδιορισμό των διατάξεων που αφορούν στην νέα τιμολόγηση των φαρμάκων στη χώρα.

Πάνω σε όλα αυτά, να προσθέσουμε “το λουκέτο διαρκείας” στα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου αφού οι γιατροί αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, κηρύσσοντας 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κάτι που σημαίνει αφάνταστη ταλαιπωρία για τους ασθενείς αφού τα πρώην πολυϊτατρεία του ΙΚΑ με προσωπικό ασφαλείας ενώ θα αντιμετωπίζουν μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

Και βεβαίως, απ’ όπου και να το δει κανείς, είναι τουλάχιστον “άκομψο” για τους ταλαιπωρούμενους αρρώστους να παρακολοθούν τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τροπολογία για τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων που φέρνει ο Υπουργός Γεωργιάδης, σε μια στιγμή άγριας κόντρας με την αξιωματική αντιπολίτευση στην οποία και ο υπουργός κατήγγειλε ότι υιοθετεί τα αιτήματα των φαρμακοβιομηχάνων.

Κάπου υπάρχει αλήθεια χωρίς αμφιβολία.

Μόνο που η αλήθεια αυτή θα βρεθεί-όταν βρεθεί- με πολιτικά μέσα και τρόπους. Και ως τότε, ο απλός πολίτης θα παραμένει δέσμιος, αιχμάλωτος, κρατούμενος ενός συστήματος που τον οδηγεί όλο και πιο κοντά στο θάνατο. Κι αυτό δεν μπορεί τίποτε να το ανατρέψει. Ούτε το φημολογούμενο σοκ που σκοπεύει να προκαλέσει η κυβέρνηση στους πολίτες με ανατροπές στους κανόνες διακίνησης τεσσάρων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με στόχο-όπως ισχυρίζεται ο κ. Χατζιδάκις την “ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού”. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλείεται και να ξεφουσκώσουν πράγματι οι τιμές. Είναι όμως η κατάλληλη συγκυρία για τέτοιου είδους “πειράματα” που εκτός του ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει, θα γίνου και στου “κασίδη το κεφάλι”. Είναι σε θέση ο ελληνικός λαός να τα αντέξει όλα αυτά τη στιγμή που έχει λάβει το “ραβασάκι” του Γενικού Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που επισημαίνει στους φορολογούμενους ότι έχουν προθεσμία 15 ημερών για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, ενώ στο τέλος τους γνωστοποιεί πως η Εφορία μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Κι ας μην ξεχνάμε την πραγματικότητα.

Ότι δηλαδή “Υπερ-οκταπλασιαστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2014 που κατατέθηκε στη Βουλή”. Μα Το έμαθα πια ο κόσμος καλά ότι από 1ης Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή σειρά νέων επαχθών μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, όπως η επιβολή πόθεν έσχες με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν, η επιβολή φόρου υπεραξίας. Φρόντισε μάλιστα να παρουσιάσει τα στοιχεία ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Ένωση των ιδιοκτητών) Στράτος Παραδιάς, σύμφωνα με τα οποία, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 και 2,01 δισ. το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δις ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δις ευρώ.

Και το πιο κακό; “Κλείνουν” και τα ψυχιατρεία που να πάει κανείς;

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή