Οι μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, τρία κορίτσια και ένα αγόρι, κρατώντας το κιτ κηπουρικής

Κιτ κηπουρικής για τυφλούς δημιούργησαν μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, με το οποίο κατεβαίνουν σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας τον ερχόμενο Μάρτιο.

Κιτ καλλιέργειας λαχανικών από ανακυκλώσιμα υλικά ιδανικό προς χρήση από τυφλούς δημιούργησαν μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ) στη Θεσσαλονίκη, με το οποίο κατεβαίνουν σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ομάδας «Oculus» που έφτιαξαν το συγκεκριμένο κιτ, στόχος τους είναι να δώσουν τη δυνατότητα και την καθοδήγηση σε άτομα με οπτική αναπηρία να ασχοληθούν με την καλλιέργεια μικρολαχανικών (microgreens). Ως προς αυτή την κατεύθυνση, η εικονική επιχείρηση «Oculus», που αποτελείται από 15 μαθητές του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου της ΑΓΣ, εφηύρε το κιτ που αποτελείται από ένα ορθογώνιο πλαστικό δοχείο, ποτιστήρι, συμπιεσμένο χώμα, σπόρους microgreens, MP3 με ακουστικές εντολές και οδηγίες σε γραφή Braille, με το οποίο θα συμμετάσχει την 1η Μαρτίου στην εμπορική έκθεση και στον διαγωνισμό που «τρέχει» το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων «Junior Achievement Greece» για την ανάδειξη των καλύτερων εικονικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της «Oculus» Βενετία Γεωργάκη, «όραμά μας είναι η εισαγωγή στην αγορά ενός καινοτόμου -και φιλικού προς το περιβάλλον- προϊόντος, το οποίο θα έχει παράλληλα κοινωνικό αντίκτυπο, προσφέροντας σε ανθρώπους με οπτικές δυσκολίες τη δυνατότητα να ασχοληθούν με μια δραστηριότητα που προσφέρει πλήθος πνευματικών οφελών».

Η λειτουργία του

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εικονικής εταιρίας Μυρτώ Μπεληγιάννη εξηγεί τη λειτουργία του κιτ: «Αναπτύξαμε ένα blind-friendly kit κηπουρικής για χρήση εντός και εκτός του σπιτιού. Καθοδηγεί την καλλιέργεια microgreens, νεαρών χόρτων λαχανικών που συλλέγονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τα οποία αποτελούν εναλλακτική καλλιέργεια με υψηλή διατροφική αξία. Το κιτ συμπεριλαμβάνει τις οδηγίες καλλιέργειας, χρήσιμες οδηγίες και οφέλη κατανάλωσης, σε γραφή Braille και σε ηχογραφημένα μηνύματα σε mp3 player».

Τονίζει ότι μπορεί το προϊόν να απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ωστόσο η έμφαση δίνεται στα άτομα με οπτική αναπηρία, και συγκεκριμένα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Αναφορικά με τα οφέλη των μαθητών από την ενασχόλησή τους με τον όμιλο, η υπεύθυνη και συντονίστρια του ομίλου επιχειρηματικότητας της ΑΓΣ και μαθηματικός με ειδίκευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Γιώτα Χατζοπούλου εξηγεί ότι οι μαθητές εκπαιδεύονται στο πώς λειτουργεί μια κανονική επιχείρηση, αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους κι εκτιμούν την αξία της συνεργασίας για τον κοινό σκοπό της επιτυχίας της επιχείρησης, ενώ ενισχύουν τη συνέπειά τους και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση και άνεση στην έκφραση των ιδεών τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μικρολαχανικά ονομάζονται όλα τα είδη λαχανικών, οσπρίων και σιτηρών που καλλιεργούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να αναπτυχθούν οι κοτυληδόνες. Τότε, συγκομίζονται και καταναλώνεται ολόκληρο το υπέργειο τμήμα τους, ενώ μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι πως η καλλιέργειά τους δεν γίνεται στο έδαφος, αλλά σε δοχεία σποράς και ανάπτυξης των φυτών, μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού, ενώ συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Τέλος, ενδέχεται να έχουν μέχρι και 40 φορές μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε σχέση με τα συμβατικά λαχανικά, παρόλο που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Πηγή: Εφημερίδα “Δημοκρατία”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή