Έντυπα με γραφήματα και τάμπλετ που στην οθόνη του δείχνει πάλι γραφήματα.

398.000 άτομα επιπλέον θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας με τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι η έλλειψη εργαζομένων, η οποία δεν βοηθάει την ανάπτυξη, ενώ θα συνεχίζει να προκαλείται δυσχέρεια εξαιτίας του Δημογραφικού.

Η κυβέρνηση εξετάζει ορισμένα μέτρα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση κατά 398.000 ατόμων στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει στις γυναίκες, τους νέους, τους συνταξιούχους, τα ΑμεΑ αλλά και στην αναστροφή του brain drain, που ειδικά τα προηγούμενα χρόνια είχε πάρει την ανιούσα.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

Α) Σε μεγάλες επιχειρήσεις να γίνει είτε υποχρεωτική η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, ή να επιδοτούνται οι γονείς με voucher. Μάλιστα για να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί προβλέπεται να υπάρξει επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο προς το παρόν καμία επιχείρηση δεν έχει δείξει ενδιαφέρον.

Β) Να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στο σκέλος των γονικών αδειών.

Γ) Υποχρεωτική τηλεργασία, για γονείς που έχουν μικρά παιδιά, ή μερική απασχόληση, όπως γίνεται και στην Ολλανδία.

Δ) Να υπάρξει εξίσωση γονεϊκών αδειών μητέρας και πατέρα.

Ε) Να εφαρμοστεί η οδηγία που σχετίζεται με ποσόστωση στα Διοικητικά Συμβούλια εισηγμένων εταιρειών, σε ποσοστό 33% όλων των μελών ή 40% των μη εκτελεστικών μελών και επέκτασή της στις εταιρείες του Δημοσίου και στις μεγάλες, μη εισηγμένες.

Στ) Να υπάρξει πρόγραμμα σχετικό με τη φροντίδα ηλικιωμένων της γειτονιάς από νέους και γυναίκες, ακολουθώντας τα πρότυπα των «νταντάδων της γειτονιάς».

Ζ) Να ενισχυθούν τα προγράμματα που αφορούν τη φροντίδα ηλικιωμένων, έτσι ώστε να πάψουν να ασχολούνται κυρίως γυναίκες των οικογενειών.

Η) «Ημέρες καριέρας» στα Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Εξαίρεση

Ακόμη στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται η εξαίρεση -μέχρι ενός ποσού- της αμοιβής του νέου έως 25 ετών που πιάνει δουλειά, ώστε να μη χάνονται επιδόματα, όπως το στέγασης ή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνει κανονικά ο ίδιος ή οι γονείς του, όπως επίσης και ημέρες καριέρας στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού για όσους θέλουν να επιστρέψουν.

Εν τω μεταξύ ένα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως υπάρχει διαφορά όσον αφορά τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Την ώρα που το 84,4% των ανδρών 20-64 ετών είναι σχεδόν ίδιο με τον ευρωπαϊκό μ.ό., στις γυναίκες είναι μόνο 67,2%. Σημειώνεται πως στην Ε.Ε. τις χειρότερες επιδόσεις έχουν μόνο η Ρουμανία και η Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής νέων 15-29 ετών στο εργατικό δυναμικό (41,2% έναντι 56% στην Ε.Ε.). Μάλιστα το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 7,3 ποσοστιαίες μονάδες από το 2009 έως το 2022. Σε χαμηλότερες θέσεις είναι μόνο η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ιταλία. Αν φτάναμε το 56%, το εργατικό δυναμικό θα αυξανόταν κατά 182.000 άτομα. Σημειωτέον ότι η Ολλανδία έχει ποσοστό συμμετοχής 86%, το υψηλότερο στην Ε.Ε.

Πηγή: Απογευματινή της Κυριακής

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή