Αμαξίδιο με άτομο με αναπηρία και συνοδός που το κινεί (ασπρόμαυρη φωτογραφία)

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση επανεξέτασης οι πάσχοντες από μη αναστρέψιμες παθήσεις. Αυτό υπαγορεύει η νέα απόφαση για την πιστοποίηση της αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με νέο άρθρο ( άρθρο 22 του Νέου Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ), προβλέπεται απαλλαγή από επανεξέταση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) των πασχόντων από μη αναστρέψιμες παθήσεις, και αναγνώριση της οριστικοποίησης της αναπηρίας, τόσο από την κοινωνικοασφαλιστική όσο και από την φορολογική διοίκηση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή καθώς είχε προηγηθεί παρέμβασή του από το 2020. Πλέον, όταν η κύρια πάθηση του αιτούντος εμπίπτει στον Πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και αποδίδεται γι’ αυτήν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%:

(α) η διάρκεια ισχύος του συνολικού ποσοστού αναπηρίας που συνδιαμορφώνεται σε περίπτωση συνυπαρχουσών παθήσεων προσδιορίζεται επ’ αόριστον.

(β) για τη συγκεκριμένη πάθηση κατατίθεται εισηγητικός φάκελος παροχών αναπηρίας κατά την υποβολή της πρώτης αίτησης για αξιολόγηση, όπου και θα αξιολογηθεί. Στις επόμενες αξιολογήσεις δεν υποβάλλεται εκ νέου εισηγητικός φάκελος για τη συγκεκριμένη πάθηση, και το ποσοστό παραμένει το ίδιο με την αρχική αξιολόγηση, εκτός εάν πρόκειται για επιδείνωση αυτής.

Περαιτέρω, γίνεται αντιστοίχηση των παθήσεων με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας που καθορίζονται στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διεύρυνσης και συμπερίληψης και άλλων παθήσεων.

Τέλος με Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ διευκρινίζεται αφενός, ότι σε κάθε περίπτωση που ο φορολογούμενος λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, επειδή έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), γίνεται δεκτή για την χορήγηση των φοροαπαλλαγών η γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής η οποία δεσμεύει τον ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό φορέα που χορηγεί τη σύνταξη, καθώς και γνωμάτευση που περιέχει ιατρική κρίση ανικανότητας για κάθε εργασία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που γνωμάτευση περιέχει οριστική κρίση ως προς το ποσοστό αναπηρίας ή ισχύει εφ’ όρου ζωής, διατηρεί την ισχύ της και γίνεται δεκτή, ανεξαρτήτως του χρόνου έκδοσής της ή της κατάργησης της υγειονομικής επιτροπής που χορήγησε αυτή.

Εν κατακλείδι, σε συνέχεια των ενεργειών αυτών, δημοσιεύτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία αναθεωρείται ο Πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον. Ο Συνήγορος χαιρετίζει τις συγκεκριμένες πρόσφατες ρυθμίσεις, ως πολύ βοηθητικές για τα ΑμεΑ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “ΚΕΠΑ: Τέλος στην επανεξέταση για όσους πάσχουν από μη αναστρέψιμες παθήσεις

  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

    ΕΓΏ ΈΧΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80% ΕΊΜΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΚΌΨΑΝΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΉ ΣΎΝΤΑΞΗ… ΑΠΌ ΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΝΆΩ ΕΠΑΝΕΞΈΤΑΣΗ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΊΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΚΕΠΑ.. ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΚΌΠΗΚΕ Η ΣΎΝΤΑΞΗ ΜΟΥ?

    Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή