Η Kathy Buckley
Πηγή εικόνας: kathybuckley.com

Σε αυτόν τον μαγικό κόσμο που ονομάζεται διαδίκτυο, όπου συχνά μοιάζει με χαοτική χωματερή, ενίοτε πέφτει κανείς πάνω σε διαμαντάκια άξια εκσκαφής. Μια τέτοια αποκάλυψη είχα πρόσφατα όταν παρακολούθησα ένα απόσπασμα από παράσταση stand-up στην αρχική μου. Πάντα κοντοστέκομαι σε τέτοια βιντεάκια, είναι μια καλή ευκαιρία για να ανακαλύψει κανείς νέους εμπνευσμένους καλλιτέχνες – και ποιος δεν αγαπά μια καλή κωμωδία άλλωστε; Ευτυχώς λοιπόν που το έκανα κι εκείνη τη μέρα.

Σε εκείνο το βίντεο, το οποίο ξεκίνησα να παρακολουθώ όπως πάντα στο mute, έβλεπα μια «φυσιολογική» γυναίκα να λέει ότι έχει ακουστική βλάβη. Και κατευθείαν ένιωσα το στερεότυπο των «κωφάλαλων» να ταρακουνιέται λιγάκι μέσα μου, γιατί τόσο εγώ, όσο και πολύς κόσμος ακόμα εκεί έξω, θεωρεί ότι οι άνθρωποι με ακουστική αναπηρία δεν μπορούν να μιλήσουν εξ ορισμού. Ανοίγοντας τον ήχο στο βίντεο συνειδητοποίησα ότι η Kathy Buckley, όχι απλώς μπορεί να μιλήσει κανονικά (εξηγεί, μάλιστα, και πώς έμαθε να μιλάει), αλλά έχει και μια ιδιαίτερα επιβλητική παρουσία και ένα καυστικό χιούμορ που πολλοί θα ζήλευαν – αν και αυτό το τελευταίο θα γινόταν αντιληπτό ακόμα κι αν ούτε εγώ άκουγα!

Μιλάει, λοιπόν, αυτοσαρκαστικά για την αναπηρία της, μια αρχικά «αόρατη» αναπηρία η οποία στην αρχή παρερμηνεύθηκε για υστέρηση λόγω μηνιγγίτιδας που πέρασε μικρή και πήρε 8 χρόνια να διαγνωστεί. Μιλάει για τις επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας που έκανε πριν καλά-καλά φτάσει στο λύκειο. Για τη δεύτερη αναπηρία που απέκτησε όταν την πάτησε ναυαγοσωστικό όχημα στην παραλία και την ανάγκασε να χρησιμοποιεί αμαξίδιο για 2 χρόνια, με την πρόγνωση να λέει ότι δεν θα περπατήσει ξανά. Μιλάει και για τον καρκίνο, που κι αυτόν τον νίκησε πριν καν μπει στα 30. Και σε δεύτερο βίντεο που ξετρύπωσα από άλλη παράστασή της, μιλάει και για την σεξουαλική κακοποίηση που βίωνε μες στα χρόνια από τον πατέρα της, και τον δύσκολο δρόμο της συγχώρεσης.

Έρχεται, λοιπόν, η Kathy Buckley με αυτή τη βαριά ιστορία ζωής, τη γεμάτη επίπονες εμπειρίες, αφού πρώτα καταξιώθηκε στον χώρο του stand-up comedy στις ΗΠΑ, να καταλήξει να είναι σήμερα στα 67 της motivational speaker και υποστηρίκτρια μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Να κάνει, με λίγα λόγια, τη φωνή της και την ιστορία της όχημα δύναμης και κινητοποίησης, για όποια ψυχή βρεθεί στο δρόμο της και χρειάζεται εκπροσώπηση.

Η Kathy και κάθε Kathy στον κόσμο μάς φοράνε τα γυαλιά.

Όχι όμως για την περίφημη «δύναμη ψυχής» που τόσο αποδίδεται στα ΑμεΑ όταν διαπρέπουν ή απλώς επιβιώνουν. Αυτή η δύναμη δεν είναι κάποιο μαγικό γονίδιο με το οποίο γεννιούνται τα άτομα με αναπηρία ή κάποια υπερδύναμη που αποκτούν στη συνέχεια λόγω της αναπηρίας τους. Είναι μια καθολικά ανθρώπινη ιδιότητα που ενεργοποιείται σε αντίξοες συνθήκες και κάνει ενίοτε να ξαναγεννιόμαστε από τις στάχτες μας. Απλώς, δεν έχουμε όλοι χρειαστεί να πέσουμε στη φωτιά για να αναγεννηθούμε. Η Kathy αποτελεί παράδειγμα, γιατί επέλεξε να μετουσιώσει την αντιξοότητα σε ζωή. Γιατί έμαθε από αυτήν και προσπαθεί με τον τρόπο της να μεταδώσει τη μάθηση και σε άλλους. Ας μάθουμε κι εμείς από ανθρώπους σαν αυτή, ας μάθουμε πριν χρειαστεί να μας επισκεφτεί η αντιξοότητα.

Σας ενθαρρύνω να κάνετε ένα μικρό δώρο στον εαυτό σας απόψε και να δείτε την ομιλία της.

Κι ίσως αύριο, ένα μεγαλύτερο: ένα βήμα προς τη συγχώρεση, ένα βήμα προς μια ζωή πιο κοντά σε αυτό που θέλετε.

Σχετικά με τον συντάκτη

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή