Το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και η πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε στο Σαρωνικό είχε δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία για την ποιότητα του νερού στους παραλιακούς δήμους της Αττικής. Θυμόμαστε όλοι εκείνες τις πραγματικά τραγικές πρώτες εβδομάδες μετά το ναυάγιο καθώς εκτός από τις εικόνες με το «μαύρο» νερό, σε όλη την παραλιακή ζώνη, έντονη ήταν η μυρωδιά του πετρελαίου. Μήνες μετά, έχει αρθεί η απαγόρευση κολύμβησης μετά από τις προσπάθειες δήμων και αρμόδιων φορέων. Άλλωστε, οι λουόμενοι κατακλύζουν ήδη τις παραλίες στα νότια της Αττικής.
Στο δήμο Σαρωνικού που περιλαμβάνει τις παραλίες Γαλάζια Ακτή, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος και Παλαιά Φώκαια, λόγω του ναυαγίου είχαν εμφανιστεί συμπαγείς μάζες πίσσας οι οποίες έβγαιναν στις ακτές. «Για το λόγο αυτό είχαμε ενεργοποιημένες όλες τις υπηρεσίες του δήμου, οπότε και τις συλλέγαμε. Ωστόσο μετά και από επικοινωνία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών αλλά και από αναλύσεις του νερού που κάναμε όλη την περσινή περίοδο αλλά και φέτος, κάθε μήνα όλο το καλοκαίρι, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, από τις παραλίες μας, δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα με ύπαρξη ορυκτελαίων λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης.
Στον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης τα επίπεδα πετρελαϊκών υδρογοναθράκων κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα σύμφωνα με έρευνα επίσης του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΛΕ.Θ.Ε) μετά από ανάλυση δειγμάτων από εφτά διαφορετικά σημεία εντός των ορίων του δήμου. «Χάρη στις έγκαιρες και συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατά τις πρώτες μέρες μετά το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ”, οι ακτές της πόλης μας γλύτωσαν τα χειρότερα και η περιβαλλοντική καταστροφή που είδαμε σε πολλές περιοχές του Σαρωνικού αποτράπηκε. Στις παραλίες μας δεν υπάρχει κανένα ίχνος μόλυνσης από την πετρελαιοκηλίδα και είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους λουόμενος που μας επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Στη Γλυφάδα η κινητοποίηση ήταν μεγάλη. Τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, έγινε ρίψη αντιρρυπαντικού υλικού (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), στήθηκε απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος βοήθησε στον καθαρισμό των υδάτων. Τελικά, μήνες μετά απονεμήθηκε Γαλάζια Σημαία στην παραλία του δήμου.
«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο καθημερινά κάναμε τα πάντα για να καθαρίσουμε τις ακτές μας από τη θαλάσσια ρύπανση, για να μετράμε διαρκώς την ποιότητα των υδάτων και ταυτόχρονα να εκπληρώσουμε και τα 33 αυστηρά κριτήρια του προγράμματος της γαλάζιας σημαίας: Καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων, προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ και πολλά ακόμα. Πλέον όλοι οι λουόμενοι μπορούν άφοβα να κάνουν μπάνιο στις δημοτικές παραλίες της Γλυφάδας, που παραμένουν φυσικά ελεύθερες και ανοιχτές για όλους. δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.
Πράσινο φως έχει δοθεί και για τις παραλίες του Παλαιού Φαλήρου. «Οι παραλίες του Παλαιού Φαλήρου μετά από έλεγχο που έκανε η Επιτροπή Θαλασσίου Ελέγχου βρέθηκε ότι είναι εντός των επιτρεπτών ορίων και δόθηκε εντολή από το υπουργείο άρσης απαγόρευσης κολύμβησης. Οι παραλίες έχουν δοθεί στον κόσμο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης.
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκλήρωσε και δημοσιοποίησε την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας για το έτος 2017 σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτυπώνεται στην αντίστοιχη Εθνική Έκθεση αξιολόγησης για το 2017 που μαζί με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης γνωστοποιήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή :
«Το 95,9% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το σύνολο (100%) των υδάτων αποτελούν ύδατα κατάλληλα για κολύμβηση, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Πενήντα τρία επιπλέον σημεία για τα οποία διεξάγονται μετρήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση και τη στατιστική επεξεργασία, διότι τα 52 από αυτά εντάχθηκαν στο δίκτυο παρακολούθησης το 2015 και επομένως δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα τα 4 χρόνια παρακολούθησης που απαιτεί η Οδηγία. Όσον αφορά στο 53ο υπάρχουν κενά στις μετρήσεις λόγω δυσκολίας πρόσβασης και δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός δειγμάτων που απαιτεί η νομοθεσία της Ε.Ε. Σημειώνεται, όμως, ότι όλες οι μετρήσεις και στα 53 αυτά σημεία είναι εξαιρετικές».
Πηγή: έρευνα-ρεπορτάζ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ