Η Κατερίνα Βρανά και ο Βαγγέλης Αυγουλάς

Καλεσμένη στην εκπομπή «Με Άλλα Μάτια Live» βρέθηκε η πολυτάλαντη Κατερίνα Βρανά.

Η αγαπημένη stand up κωμικός συναντήθηκε με τον τυφλό δικηγόρο και παρουσιαστή των εκπομπών Βαγγέλη Αυγουλά και συζητήσαν τόσο για την προσωπική της πορεία όσο και για την πολύπλευρη δουλειά της που αναδεικνύει πτυχές της αναπηρικής πραγματικότητας.

Μέσα από πολύ γέλιο και αυτοσαρκασμό, η Κατερίνα και ο Βαγγέλης διερεύνησαν τα όρια της σάτιρας σε σχέση με τη διαφορετικότητα και τις κοινωνικές διακρίσεις.

Η συζήτησή τους ανέδειξε την ανάγκη για ορατότητα ανάπηρων καλλιτεχνών και δημιουργών περιεχομένου, ώστε η αναπηρία να παρουσιάζεται ορθώς και να μην διαιωνίζονται στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η ίδια η κωμικός διηγήθηκε τη δική της πορεία στον χώρο της αναπηρίας αναφέροντας ότι είναι “μικρή” μόλις 5 έτων —σε σχέση με την βλάβη της— και πόσο σημαντικό είναι να μεταφέρει το βίωμά της δημόσια, να το αποδομεί και να αυτοσαρκάζεται.

Μοιράστηκε μαζί μας το “μάθημα” που της πρόσφερε η αναπηρία σε σχέση με την υπομονή και το πως, μέσα από την περιπέτειά της, επιβεβαιώθηκε η αγάπη της για το επάγγελμά της, εφόσον δήλωνε έτοιμη να βγει στη σκηνή, ακόμα και πάνω σε νοσοκομειακό κρεββάτι.

Η Κατερίνα Βρανά και ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τους διερμηνείς Γιώργο Στάθη και Μανουέλα Καγιοπούλου

Πειράζοντας τους διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας αναδείχθηκε η ανάγκη για προσβάσιμο περιεχόμενο στην τέχνη και στην σκηνή, ενώ δεν έλειψε η αναφορά στο σεξ, ένα θέμα ταμπού για τον χώρο της αναπηρίας που λίγοι έχουν τολμήσει να αγγίξουν και να μοιραστούν. Θυμηθήκαμε την εκπομπή μας “Σεξ και Αναπηρία” και υποσχεθήκαμε ότι θα επιστρέψουμε μαζί για το δεύτερο μέρος που θα έρθει σύντομα.

Οι δύο ανάπηροι πρωταγωνιστές της εκπομπής συζητήσαν για το δίπολο συντηρητισμός και πρόοδος σε σχέση με τους ανθρώπους και την κοινωνία σήμερα, για την εχθρικότητα της Ελλάδας προς τα ανάπηρα άτομα και για το πώς ζούμε σε έναν κόσμο που δεν είναι φτιαγμένος για τη διαφορετικότητα. Συγκεκριμένα, η κωμικός με σεβασμό και ταυτόχρονα τρομερή αυτοπεποίθηση απέδειξε ότι ο οίκτος και η αναπηρία δεν πάνε απαραίτητα πακέτο.

Στο κλείσιμο της εκπομπής, η Κατερίνα Βρανά ευχήθηκε να μπορούμε όλες και όλοι να βλέπουμε τα πάντα “με άλλα μάτια” και κυρίως τον εαυτό μας τον ίδιο.

🤘 Η εκπομπή μεταδόθηκε με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από το πρακτορείο διερμηνέων HandsUp και τους διερμηνείς Μανουέλα Κάια Καγιοπούλου και Γιώργο Στάθη. 

Παρακολουθήστε όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Βαγγέλη Αυγουλά,  με υποτίτλους SDH για κωφά και βαρήκοα άτομα από την Atlas E.P. εδώ ⇓

🙏🏽 Η εκπομπή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development).

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή