μικρό παιδί που κάνει εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «βλέπει» επανεμφάνιση ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, πολιομυελίτιδας και τετάνου, καθώς η πανδημία είχε ως συνέπεια να ατονήσουν κάποια εμβολιαστικά προγράμματα.

Κίνδυνο να μείνουν ανεμβολίαστα ή ελλιπώς εμβολιασμένα τα παιδιά έναντι σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, διαβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αποδίδοντας τον κίνδυνο στην πανδημία του COVID-19 και τις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης που έχει επιβάλλει.

Δεκάδες χώρες αναφέρουν έλλειψη εμβολίων

Σε 68 χώρες αναφέρονται ήδη ελλείψεις εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, εξαιτίας των περιορισμών στις αεροπορικές και οδικές συνδέσεις με άλλες χώρες.

Τα εμβόλια που συστηματικά γίνονται στα παιδιά, τα προστατεύουν από 20 διαφορετικές λοιμώδεις παθήσεις. Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών υπολογίζεται (κατά μέσον όρο) σε 86%.

Εντούτοις, ο αριθμός των ανεμβολίαστων ή ελλιπώς εμβολιασμένων παιδιών αναμένεται ότι θα αυξηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ατονούν προγράμματα εμβολιασμού

Ήδη, λ.χ., έχουν ατονήσει σε αναπτυσσόμενες χώρες 14 εκστρατείες εμβολιασμού εναντίον της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της μηνιγγίτιδας και άλλων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας. Οι καθυστερήσεις σε αυτά τα προγράμματα αφήνουν περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά εκτεθειμένα στον υπαίτιο ιό. Ανυπολόγιστα, εξ άλλου, είναι τα παιδιά στις προηγμένες χώρες που έχουν μείνει πίσω στον εμβολιασμό τους.

Οι συνέπειες από τις καθυστερήσεις ή τις αναβολές των εμβολιασμών μπορεί να είναι ολέθριες. Στην πραγματικότητα «η τραγική αλήθεια είναι πως κάποια παιδιά θα πεθάνουν εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ποια εμβόλια μειώθηκαν

Σε μελέτη που πραγματοποίησε σε 107 χώρες διαπίστωσε ότι σε τουλάχιστον 68 από αυτές έχουν μειωθεί σημαντικά τα εμβόλια που γίνονται. Σύμφωνα με την έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο οι περισσότερες μειώσεις παρατηρούνται στα εμβόλια:

  • Ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς. Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί σε 27 χώρες.
  • Πολιομυελίτιδας. Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί σε 38 χώρες.
  • Τετάνου. Μειώθηκαν τα εμβόλια σε 7 χώρες.

Άλλα εμβόλια που γίνονται λιγότερο απ’ ό,τι κατά το παρελθόν είναι αυτά για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), τον ροταϊό κ.λπ.

Προ των πυλών και πάλι η απειλή της ιλαράς

«Η μείωση των προγραμμάτων εμβολιασμού που έχει επιφέρει ο νέος κορωνοϊός, απειλεί δεκαετίες προόδου εναντίον των λοιμωδών νοσημάτων όπως η ιλαρά», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ..

Οι ειδικοί τόνισαν πως δεν είναι δυνατόν η μάχη εναντίον μιας νόσου να γίνεται εις βάρος της μάχης εναντίον άλλων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπενθύμισε ότι πέρυσι υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας προγενέστερης μείωσης των εμβολιασμών. Η συνέπεια ήταν να πεθάνουν περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι. Τα περισσότερα θύματα ήταν μικρά παιδιά.

Φόβος και για επανεμφάνιση πολυομυελίτιδας

Όσον αφορά την πολιομυελίτιδα, εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στα πρόθυρα εξάλειψης. Επειδή, όμως, οι εμβολιασμοί είναι δύσκολοι σε μερικές περιοχές, όλο και πιο συχνά αναφέρονται κρούσματα. Πέρυσι αναφέρθηκαν συνολικά 33 περιπτώσεις. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία υπάρχει κίνδυνος να έχουν αυξηθεί σε χιλιάδες ετησίως.

Πηγή: www.eleftherostypos.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή