λούτρινο αρκουδάκι που έχει τα χέρια του στα μάτια του ακουμπισμένο σε ξύλινο πάτωμα
Απόστολος Λυκεσάς

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι οι καταγγελίες για τα γενόμενα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ) και τη διοικήτριά του, Βασιλική Νάκου.

Σύμφωνα με το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών ΑμεΑ, η επικεφαλής του Κέντρου διεκδικεί τη δικαστική συμπαράσταση παιδιού το οποίο έχει αναλάβει και μεγαλώνει οικογένεια που έχει δωρίσει διαμερίσματα στο ίδρυμα και που πρόσφατα κατήγγειλε τον τρόπο διαχείρισης των δωρεών.

Μετά τις αναφορές στην εισαγγελία Διαφθοράς για «περίεργες» αναθέσεις, μετά τις εισαγγελικές έρευνες για απόκρυψη κρουσμάτων Covid-19 και τους εκτός σειράς εμβολιασμούς συγγενών γιατρών του ιδρύματος, τώρα το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών ΑμεΑ αλλά και το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην οικογένεια» καταγγέλλουν τη διοικήτρια για εκδικητική συμπεριφορά σε ανάδοχο οικογένεια από την οποία προσπαθεί να πάρει την επιμέλεια παιδιού.

Όπως αναφέρει σε αναλυτική ανακοίνωσή του το Σωματείο Γονέων, «σε συνάντηση της Εισαγγελέως Ανηλίκων Θεσσαλονίκης με τη Διοίκηση του ΚΚΠΠΚΜ και του Σωματείου μας καταγγέλθηκαν από μέλος του σωματείου μας και ανάδοχη μητέρα ότι υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας του ΚΚΠΠΚΜ, δηλαδή ακινήτων που διαθέτες καταλείπουν στο Κέντρο για να ωφεληθούν οι περιθαλπόμενοι».

‘Oσα το σωματείο καταγγέλλει είναι ανατριχιαστικά διότι μετά τη συνάντηση «ξεκίνησε το μένος της Διοικήτριας».

Πώς; «“Εκδικήθηκε” την ανάδοχη μητέρα που έκανε τις καταγγελίες [σ.σ.: η οικογένεια έχει προχωρήσει σε δωρεές διαμερισμάτων στο ίδρυμα] διεκδικώντας τη δικαστική συμπαράσταση του παιδιού της από αναδοχή, που περιθάλπεται στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, για να της “κλείσει το στόμα” και να την αποκόψει από κάθε επαφή με το ίδρυμα, αδιαφορώντας για τον πολυανάπηρο Νικόλα Της, που τους μόνους γονείς που γνώρισε στη ζωή του από τότε που γεννήθηκε είναι οι ανάδοχοι γονείς του! Η Ρ.Τ. και ο Θ.Τ., μέλη του σωματείου μας, ανέλαβαν ως ανάδοχοι γονείς από τον “Αγιο Στυλιανό” σε ηλικία μόλις μερικών μηνών ένα βρέφος εγκαταλελειμμένο και πολυανάπηρο.

Ο Νικόλας ήταν ένα εγκαταλειμμένο παιδί από τη γέννησή του λόγω της αναπηρίας του. Το μεγάλωσαν, το αγάπησαν, το φρόντισαν μέσα στην οικογένειά τους, η ανάπτυξή του ήταν έκπληξη τόσο για τους θεράποντες ιατρούς του όσο και για τους θεραπευτές του, καθώς οι προγνώσεις για το παιδί ήταν πολύ κακές, και το παιδί μίλησε, περπάτησε και αγάπησε τους ανθρώπους που αποκαλεί “μαμά” και “μπαμπά”».

Γι’ αυτό το παιδί, για το οποίο οι ανάδοχοι γονείς δεν λαμβάνουν καμιά οικονομική ενίσχυση, καθώς το επίδομά του κατευθύνεται στο ΚΚΠΠΚΜ, και το οποίο χωρίς να εγκαταλειφθεί από τους αναδόχους μπήκε στο ίδρυμα διότι «στην εφηβεία παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, μη διαχειρίσιμα από την οικογένεια, κυρίως για λόγους υγείας των ίδιων των μελών της οικογένειας», γι’ αυτό το παιδί «η Διοικήτρια Β. Νάκου, αντί να εκτιμήσει τον αγώνα της ανάδοχης οικογένειας και να τη στηρίξει στον δύσκολο προσωπικό της αγώνα, έκανε δικαστική παρέμβαση για να πάρει η ίδια τη δικαστική συμπαράσταση του παιδιού και όχι η ανάδοχη μητέρα του!!! Θεωρεί δηλαδή ότι το ίδρυμα είναι καταλληλότερο από τους ανάδοχους γονείς να επιβλέπει για το συμφέρον του παιδιού. Γιατί; Γιατί έτσι θέλει».

Το σωματείο θυμίζει ότι η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου «υπερηφανεύεται για το πρόγραμμα Αναδοχής και Υιοθεσίας που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα έχει αναθέσει στο ΚΚΠΠΚΜ την υλοποίηση προγράμματος υποκατάστασης της γονεϊκής φροντίδας μέσα από τον θεσμό της Αναδοχής και Υιοθεσίας», ωστόσο «η συγκεκριμένη Διοίκηση είναι η μόνη που δεν στηρίζει τις ήδη υπάρχουσες ανάδοχες και θετές οικογένειες του ιδρύματος.

Αντ’ αυτού έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό εκδίκησης και εκβιασμού των οικογενειών ότι θα τη βρουν μπροστά της!». Και ζητεί «από την αρμόδια υπουργό να λάβει κάθε μέτρο ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά της Διοικήτριας, που εκθέτει την ίδια την πολιτική για τους θεσμούς αποϊδρυματοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητούν κάποιος να πάρει μέτρα, τα οποία φαίνεται ότι στην περίπτωση της κ. Νάκου δεν ισχύουν αφού διατυμπανίζει σε κάθε κατεύθυνση τις στενές σχέσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Θεανώ Φωτίου

Ερώτηση με αυτό το θέμα κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου.

Το θέμα αποκαλύφθηκε στις 27/3/21 από Δελτίο Τύπου του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων των ΑμεΑ του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» «Αρωγοί του Ιδρύματος» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας: Εκεί καταγγέλλονται τα εξής: στις 1/3/2021 το Σωματείο ΔΤ για τους παράτυπους, εκτός σειράς εμβολιασμούς στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (ΠΑΑΠΑΘ) “Άγιος Δημήτριος”, υπόθεση που διερευνάται από την Εισαγγελία. Τηλεφωνικά οι γονείς ενημερώθηκαν ότι τα ανάπηρα παιδιά τους (ενήλικες στην πλειοψηφία τους) δεν θα εμβολιαστούν.

Στη συνέχεια, σε συνάντηση της Εισαγγελέως Ανηλίκων Θεσσαλονίκης με τη Διοίκηση του ΚΚΠΠΚΜ και του Σωματείου, καταγγέλθηκαν από μέλος του σωματείου και ανάδοχη μητέρα πολλά σοβαρά ζητήματα ως προς τη διαχείριση ακινήτων που διαθέτες αφήνουν στο ΚΚΠΠ για να ωφεληθούν οι περιθαλπόμενοι.

Μετά από αυτό η Διοικήτρια κα Νάκου, για να εκδικηθεί τη συγκεκριμένη μητέρα, ξεκίνησε την προσπάθεια, με δικαστικά μέσα, να πάρει η ίδια, δηλαδή το ίδρυμα, τη συμπαράσταση του ενήλικου πλέον ανάπηρου παιδιού. Του παιδιού που είχε εγκαταλειφθεί στο ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» και που από μηνών ανέθρεψε η ανάδοχη οικογένεια, η μόνη που γνωρίζει το παιδί ως «μαμά» και «μπαμπά».

Η οικογένεια αυτή φρόντισε το παιδί τόσο καλά που, αντίθετα με τις προβλέψεις γιατρών και θεραπευτών, μπόρεσε να περπατήσει και να μιλήσει. Λόγω προβλημάτων υγείας των ανάδοχων γονιών αυτοί αναγκάστηκαν πριν λίγα χρόνια να το τοποθετήσουν στην κλειστή δομή «Άγιος Δημήτριος», για 4 ημέρες εβδομαδιαίως, φροντίζοντάς το στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα, Χριστούγεννα, Πάσχα, και ένα μήνα το καλοκαίρι μετά την κατασκήνωση, και φροντίζοντας ανελλιπώς για την υγεία και τις συνθήκες περίθαλψής του, όπως και των άλλων παιδιών στο ίδρυμα. Η ανάδοχη οικογένεια δεν πήρε ποτέ οικονομική ενίσχυση για την αναδοχή και το αναπηρικό επίδομα του παιδιού το έχει παραχωρήσει στο ίδρυμα.

Το Σωματείο των γονέων καταγγέλλει επίσης ότι η υπό την κα Νάκου διοίκηση  είναι η μόνη που δεν στηρίζει τις ήδη υπάρχουσες ανάδοχες και θετές οικογένειες του ιδρύματος αλλά έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό εκδίκησης και εκβιασμού των οικογενειών ότι “θα τη βρουν μπροστά τους”.

Η κα Νάκου, γνωστή για τη στενή σχέση της με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, έχει πρωταγωνιστήσει από τα μέσα του 2020 σε οικονομικές ατασθαλίες με το πρόσχημα της πανδημίας και σε σκάνδαλο εκτός σειράς εμβολιασμών φίλων, γνωστών της και γαλάζιων στελεχών, δύο εκ των οποίων, αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους και διαγράφτηκαν από τη ΝΔ.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  είχαμε καταγγείλει ότι ακύρωσαν για άλλη μια φορά τον εμβολιασμό των παιδιών και των εργαζομένων, με τη δικαιολογία ότι ο Υπουργός Υγείας απαγόρευσε τους εμβολιασμούς με κινητές μονάδες σε ιδρύματα, κάτι που ο κ. Κονταζαμάνης διέψευσε κατά την ενημέρωση για τον covid19 στις 24/3/21. Η  δε υφυπουργός κα Μιχαηλίδου απαξιοί να επικοινωνήσει, έστω τηλεφωνικά, με τους γονείς των παιδιών.

Άλλωστε, σε όλη την περίοδο που η κα Νάκου ξετυλίγει το κουβάρι παράνομων, παράτυπων και αντίθετων προς το συμφέρον των ωφελούμενων ενεργειών και η αντιπολίτευση ζητά την αποπομπή της, η πολιτική της Προϊσταμένη κα Μιχαηλίδου τηρεί «σιγήν ιχθύος» και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, ως όφειλε, προφανώς γιατί η «άνωθεν» προστασία της κας Νάκου είναι πολύ ισχυρή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων:

1. Αν είναι ενήμερος των πράξεων και ενεργειών της Διοικήτριας του ΚΚΠΠ Κ. Μακεδονίας κας Νάκου σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας και το εκδικητικό αίτημα αφαίρεσης της δικαστικής συμπαράστασης ανάπηρου παιδιού της δομής «Άγιος Δημήτριος» υπέρ του ιδρύματος

2. Αν κατανοεί ότι οι πράξεις αυτές ανατρέπουν και υπονομεύουν πλήρως τις προσπάθειες προώθησης στην κοινωνία της αναδοχής και υιοθεσίας ανάπηρων παιδιών ως μείζονος μέσου αποϊδρυματοποίησης και φροντίδας στην κοινότητα.

3. Αν προτίθεται να απαλλάξει των καθηκόντων της την κα Νάκου αποκαθιστώντας  στο ΚΚΠΠΚΜ κλίμα ηρεμίας, αρμονίας και συνεργασίας διοίκησης – οικογενειών των ωφελούμενων προς το  συμφέρον αμφοτέρων των πλευρών.

Πηγή: www.efsyn.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή