σακουλάκι/φιάλη αίματος
Πηγή εικόνας: pixabay AhmadArdity

 Σοβαρή καταγγελία για ύποπτες δοσοληψίες πολυμεταγγιζόμενων, προκειμένου να εξασφαλίσουν αίμα, κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ).

Ο Σύλλογος εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις δραματικές ελλείψεις αίματος που παρατηρούνται από τα μέσα Ιουλίου έως σήμερα ιδιαίτερα στα νοσοκομεία του νομού Αττικής.

Κάνει λόγο για αναζήτηση αγνώστων αιμοδοτών από τους ασθενείς, τονίζοντας πως ηλικιωμένοι πάσχοντες έχουν πληρώσει προκειμένου να εξασφαλίσουν αίμα.

Οι πολυμεταγγιζόμενοι καταγγέλλουν την ανεπάρκεια της διοίκησης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του υπουργείου Υγείας στην εξεύρεση λύσεων:

“Παρουσιάζουν την έλλειψη αίματος στα ΜΜΕ ως ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα μόνο τη θερινή περίοδο κάνοντας λόγο για ΄αυξημένες ανάγκες αίματος΄, και αποκρύπτοντας σκόπιμα την πραγματικότητα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχουμε περιέλθει”, αναφέρουν.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τονίζουν ότι η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαιμία και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος (Δρεπανοκυτταρική Αναιμία και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία) είναι βαρύτατης μορφής γενετικά δυσίατα νοσήματα, με πολυοργανικές επιπλοκές.

Γίνονται – σημειώνουν – αναβολές των μεταγγίσεων “επ’ αόριστον” ή στην καλύτερη περίπτωση πραγματοποιούνται υπομεταγγίσεις, που κρατούν όμηρους τους πάσχοντες στα νοσοκομεία, καθώς αναγκάζονται να προσέρχονται ανά εβδομάδα ή και συχνότερα στις Μονάδες ακόμα και αν μένουν σε επαρχία. Παρατηρούνται, έτσι, φαινόμενα συνωστισμού και συγχρωτισμού, παρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας >1,5 μέτρο με τον κίνδυνο της διασποράς του covid-19.

Ελλείψεις

Καταγγέλλουν ότι στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Παίδων “Η Αγία Σοφία”, όπου εξυπηρετείται ο μεγαλύτερος αριθμός των πασχόντων (700 περίπου), υπάρχουν συχνές ελλείψεις αίματος και όχι μόνο εποχικές. Ο Σύλλογος επανειλημμένα έχει αναφέρει την κατάσταση στο ΕΚΕΑ και στο υπουργείο Υγείας, χωρίς αποτέλεσμα:

“Η αιμοδοσία του εν λόγω νοσοκομείου ζητεί επιτακτικά από τους πάσχοντες να εξεύρουν αιμοδότες, οι οποίοι θα αιμοδοτήσουν στο νοσοκομείο επ΄ ονόματί τους, προκειμένου η αιμοδοσία να χορηγήσει κατά μέγιστον σε αυτούς μία μονάδα αίματος για την προσεχή τους μετάγγιση. Από πότε οι μεταγγίσεις ασθενών και η αιμοδοσία τελούν σε σχέση παροχής – αντιπαροχής;”, αναρωτιέται το προεδρείο του ΠΑΣΠΑΜΑ.

Εξαιτίας τούτου – σημειώνει – οι ασθενείς φοβούμενοι για την υγεία τους και τις επιπτώσεις από τις συστηματικές επιπλοκές που επιδεινώνονται, εξαναγκάζονται – παρά τη θέλησή τους – στη γνωστοποίηση και κοινοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας σε κάθε πιθανό αιμοδότη, προκειμένου να εξεύρουν την αιτούμενη από την αιμοδοσία του νοσοκομείου ποσότητα αίματος ελπίζοντας να μεταγγιστούν επαρκώς, σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους, κάτι που δυστυχώς δεν πραγματοποιείται.

Αμειβόμενη

Η δε τακτική αυτή, θυμίζει σε γηραιότερους ασθενείς τακτικές αμειβόμενης αιμοδοσίας της μεταπολεμικής εποχής, ενώ δυστυχώς ενημέρωσαν τους πάσχοντες ότι υπήρξαν και τέτοια κρούσματα γεγονός που μένει να αποδειχτεί.

Ασθενείς που κατάφεραν κατόπιν κοπιώδους και εναγώνιας προσπάθειας, καθιστώντας τους εαυτούς επαίτες για το αγαθό της υγείας, να εξεύρουν περισσότερους του ενός αιμοδότες προκειμένου να ικανοποιήσουν την ως άνω εκβιαστική, εφ΄ όσον ισχύει, απαίτηση της αιμοδοσίας για εξεύρεση αιμοδοτών δήλωσαν ότι λαμβάνουν από την αιμοδοσία την απάντηση “όσους αιμοδότες και να φέρετε μία φιάλη θα πάρετε”, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο τους πολυμεταγγιζόμενους ως το μέσον για την εξεύρεση αιμοδοτών που θα καλύψουν τις ελλείψεις αίματος σε όλο το ΕΣΥ, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να φροντίσει το ΕΣΥ με την ανάληψη τοπικών και πανελλαδικών δράσεων.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν ότι η αιμοδοσία του νοσοκομείου τηρεί ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά ο αριθμός των αιμοδοτών που αιμοδοτούν για κάθε ασθενή με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο και τη δημιουργία “λογιστικού υπολοίπου” μονάδων αίματος για τον κάθε ασθενή.

Άδικη

Η πρακτική αυτή που εν τοις πράγμασι είναι κατάφωρα άδικη για ανθρώπους που χρειάζονται ανά 15ημερο μετάγγιση αίματος και άρα “υπολείπονται” στο λογιστικό υπόλοιπο με αποτέλεσμα αντί για ωφελούμενοι να φαίνονται οφειλέτες, οδηγεί τελικά στη δημιουργία μίας ανταποδοτικής αιμοδοσίας η οποία όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του ασθενούς σύμφωνα με την ορθή ιατρική πρακτική αλλά καταλήγει να είναι σχέση παροχής αντιπαροχής – ή χειρότερα – σχέση τραπεζικού δανείου με εξόφληση δόσεων και τοκοχρεωλύσιων και όχι θεραπευτική αγωγή.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΑΣΠΑΜΑ, στο “Λαϊκό” παραμένουν πάνω από 70 εξαθλιωμένοι ασθενείς αμετάγγιστοι αγγίζοντας επικίνδυνα επίπεδα αιμοσφαιρίνης <8mg/dl, ιατρικώς ασύμβατο και απαράδεκτο για τα νοσήματά τους και τις συστηματικές επιπλοκές, οι οποίοι εναγωνίως προσπαθούν να μεταγγιστούν προσερχόμενοι στις εφημερίες άλλων νοσοκομείων ώστε να μεταγγιστούν εκ του επείγοντος, επιτείνοντας την ταλαιπωρία τους με το να παραπέμπονται σε νοσοκομεία Γενικής Εφημερίας.

Στις υπόλοιπες Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας κα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου (Ιπποκράτειο, Γεννηματάς και Νίκαια) που διατηρούσαν ένα αποδεκτό έως άριστο επίπεδο διαχείρισης αίματος αναφορικά με την κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε αίμα, πλέον η υπομετάγγιση δηλαδή η λήψη μιας μονάδας αίματος από τους πάσχοντες τείνει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

Δημ.Κ.

Πηγή: www.iatronet.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή