• Αρχική
  • Απόψεις – Παρεμβάσεις
  • Καταγγελία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των τυφλών επιστημόνων εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας
Ψαλίδι που κόβει χαρτονόμισμα των 50€

Αθήνα, 15/06/2021

Δελτίο Τύπου

Καταγγελία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των τυφλών επιστημόνων εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), καταγγέλλει με οργή και αγανάκτηση τη συνεχιζόμενη, εμπαθή και νομικά αστήρικτη δίωξη των τυφλών επιστημόνων που ασκούν επάγγελμα σύμφωνα με το πτυχίο τους.

Συγκεκριμένα, μεσούσης της πανδημίας της COVID-19, το Μάρτιο του 2020 ο Ο.Π.Ε.Κ.Α., φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, περιέκοψε, ως μη όφειλε, τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται από το 1973 σε τυφλούς δικηγόρους αρχικά και τυφλούς επιστήμονες στη συνέχεια που ασκούν επάγγελμα σύμφωνα με το πτυχίο τους και είναι ταυτόχρονα και συνταξιούχοι. Η απόφαση που ελήφθη εκ των υστέρων περί τα τέλη Απριλίου δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα και δε στηρίζεται σε καμία διάταξη Νόμου ή Υπουργική Απόφαση, παρά μόνο σε μία εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ο οποίος τυγχάνει και αναρμόδιος προς τούτο. Οι αδικηθέντες συνάδελφοι προέβησαν ορθώς σε άσκηση ενδικοφανών προσφυγών, οι οποίες εκδικάσθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 και στην τεράστια πλειοψηφία τους δικαιώθηκαν, έχοντας και τη θετική γνωμάτευση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ομοσπονδίας προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κο Κ. Χατζηδάκη και την αρμόδια Υφυπουργό κα Δ. Μιχαηλίδου για υλοποίηση των θετικών αποφάσεων, η Διεύθυνση του Ο.Π.Ε.Κ.Α. καλεί εκ νέου τους συναδέλφους για επανεξέταση των θετικών αποφάσεων, όχι δε και των απορριπτικών. Είναι πλέον προφανές ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως εποπτεύουσα αρχή, με εμπάθεια, αλαζονεία και καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου διώκει και στοχοποιεί τους τυφλούς επιστήμονες οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών. Εμμένει στη νομιζόμενη νομιμότητα της απόφασης για την περικοπή των προνοιακών επιδομάτων της ως άνω κατηγορίας παρά και τις επερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν επανειλημμένα καταθέσει όλα τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης πλην ΚΚΕ.

Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί τις ευθύνες του και με προσωπική του παρέμβαση να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα, να επανέλθουν τα προνοιακά επιδόματα στα νόμιμα επίπεδα και να αποδοθούν στους δικαιούχους τα περικοπέντα ποσά και να μην ωθήσει τους τυφλούς επιστήμονες σε δικαστικές περιπέτειες, οι οποίες είναι και ψυχοφθόρες και οικονομικά ασύμφορες.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή