Φωτογραφία έξω από κινηματογράφο κόσμος

Πρόστιμο σε ένα κινηματογράφο, σύσταση από την αστυνομία σε άλλο σινεμά

Δύο κινηματογράφοι δέχθηκαν την «επίσκεψη» της αστυνομίας- και στον έναν επιβλήθηκε πρόστιμο- επειδή είχαν τοποθετήσει τουαλέτες για ΑμεΑ στο πεζοδρόμιο, καταγγέλλει η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Πολίτες έκαναν καταγγελία για δύο κινηματογράφους- ΑΘΗΝΑΙΑ και ΤΡΙΑΝΟΝ- που πραγματοποιούσαν προβολές στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας. Οι καταγγελίες αφορούσαν την τοποθέτηση τουαλέτας για ΑμεΑ έξω από τα δύο σινεμά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, η τοποθέτηση έγινε από τους υπεύθυνους του φεστιβάλ, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων. Παρόλα αυτά, η υπεύθυνη του κινηματογράφου ΤΡΙΑΝΟΝ εκλήθη για εξακρίβωση στοιχείων από την αστυνομία, της γνωστοποιήθηκε η καταγγελία και επιδόθηκε πρόστιμο 200 ευρώ, σύμφωνα με την καταγγελία. Την ίδια ώρα, στον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΑ έγινε σύσταση για «παράνομη αναπηρική τουαλέτα», χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών

«Μισαναπηρισμός με άλλοθι την κατάληψη τμήματος πεζοδρομίου και οδοστρώματος στις Νύχτες Πρεμιέρας – Athens International Film Festival.

Το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου «αγανακτισμένοι» σωματικά ικανοί πολίτες κατήγγειλαν επώνυμα δυο συνεργαζόμενους θερινούς κινηματογράφους που πραγματοποιούσαν προβολές του διεθνούς φεστιβάλ της Αθήνας, ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ.

Οι καταγγελίες αφορούσαν την τοποθέτηση αναπηρικής τουαλέτας έξω από τους κινηματογράφους, ώστε να διασφαλιστεί αυτό που εμείς ονομάζουμε ισότιμη πρόσβαση.

Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών έχει διατελέσει από το 2014 συνεργάτης προσβασιμότητας του φεστιβάλ, επιχειρώντας να εξασφαλίσει περισσότερη και ισότιμη πρόσβαση τόσο στο δομημένο περιβάλλον, όσο και στο περιεχόμενο της κινηματογραφικής τέχνης σε μια πόλη που δεν είναι φιλική και προσβάσιμη για τα ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα.

Ο κινηματογράφος CINE Trianon είναι από τις ελάχιστες αίθουσες που ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας για ανεμπόδιστη πρόσβαση και τοποθέτησε αναβατόριο το 2017, ενώ ταυτόχρονα πήρε και τη διανομή της πολυβραβευμένης ταινίας «Δολοφονικά αμαξίδια» του Ατίλα Τίλ, την οποία και παρουσιάσαμε στο κοινό.

Στο πλαίσιο της απρόσκοπτης και ισότιμης συμμετοχής των αναπήρων, οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ,σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας, τοποθέτησαν έξω από τον κινηματογράφο χημική τουαλέτα, προσβάσιμη σε ανθρώπους με κινητικές βλάβες.

Την ώρα της προβολής του ντοκιμαντέρ NO HEROES και ενώ στον θερινό κινηματογράφο ήταν περισσότερα από 15 ανάπηρα άτομα η υπεύθυνη του ΤΡΙΑΝΟΝ εκλήθη για εξακρίβωση στοιχείων από την ελληνική αστυνομία. Στη συνέχεια της έγινε η γνωστοποίηση της καταγγελίας και επιδόθηκε πρόστιμο 200 ευρώ για κατάληψη πεζοδρομίου.

Την ίδια ώρα και στον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΑ, έγινε σύσταση για την «παράνομη» αναπηρική τουαλέτα δίχως, όμως, να επιβληθεί πρόστιμο.

Καταγγέλλουμε το πρωτοφανές διπλό μισαναπηρικό χτύπημα. Καταγγέλλουμε τις εχθρικές κοινωνικές συμπεριφορές των σωματικά ικανών. Καταγγέλλουμε τις θεσμοποιημένες πρακτικές που απαξιώνουν τις δικές μας ανάγκες. Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών προτίθεται να αναλάβει την πληρωμή́ του μισαναπηρικού προστίμου. Όχι επειδή μας περισσεύουν τα χρήματα, αλλά γιατί δεν μας περισσεύει ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΜΙΑ και ΚΑΝΕΝΑ».

Πηγή: www.lifo.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή