Γιατρός δίνει φάρμακο σε άντρα ασθενή ο οποίος κάθεται στον καναπέ του.

Ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά πρόγραμμα για την ανακούφιση των πασχόντων

Την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων πέντε σοβαρών παθήσεων προς τους ασθενείς που το επιθυμούν σχεδίασε και ήδη υλοποιεί πιλοτικά ο ΕΟΠΥΥ με δικαιούχους τους ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν απαιτούν ψυγείο κατά τη μεταφορά τους και αφορούν παθήσεις όπως η θαλασσαιμία, η νόσος κινητικού νευρώνα, η πνευμονική υπέρταση, η κυστική ίνωση και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. «Με την ανάπτυξη του συστήματος της κατ’ οίκον παράδοσης, μέσω του ΕΟΠΥΥ, επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση της καθημερινής εξυπηρέτησης των ασθενών, διευρύνοντας τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες», δήλωσε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεανώ Καρποδίνη προανήγγειλε:

«Προτεραιότητά μας είναι να επεκτείνουμε την υπηρεσία αυτή στο σύνολο των δικαιούχων περίθαλψης οι οποίοι την επιθυμούν εντός του έτους. Εκτιμήσαμε δε ότι ο αριθμός των ασθενών που προμηθεύονται φάρμακα από τα φαρμακεία μας κυμαίνεται περί τους 120 χιλιάδες τον μήνα».

Η κατ’ οίκον παράδοση των φαρμάκων είναι μία μόνο από τις ωφέλειες του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ. «Μέσω μιας ενιαίας πύλης εμπλουτίζουμε τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες τόσο προς τους παρόχους όσο και προς τους πολίτες. Την ίδια στιγμή βελτιώνουμε τη διαλειτουργικότητα με τρίτα συστήματα όπως η διεπαφή με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ) και το Service Bus, το οποίο παρέχει στους ενδιαφερομένους τις απαραίτητες πληροφορίες για διασύνδεση», εξηγεί η κυρία Καρποδίνη, που σημειώνει πως στην ψηφιακή βάση δεδομένων «οι ασθενείς θα διαθέτουν τον προσωπικό ψηφιακό τους φάκελο, ο οποίος θα περιέχει σε ψηφιακή μορφή τις νοσηλείες τους, τα φάρμακά τους και τις θεραπείες που έχουν ακολουθήσει. Για όλους εμάς στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει ένας πρωταγωνιστικός παράγων, που λέγεται ασθενής. Αυτόν υπηρετούμε πρωτίστως».

Το έργο, ύψους 40.000.000 ευρώ, είναι εντός του χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2026.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας. «Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε τους ασφαλισμένους με την παραλαβή των φαρμάκων στο σπίτι, βελτιώνουμε τη συμμόρφωση προς τη χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή, εξοικονομώντας δημόσιους πόρους και μειώνοντας τις νοσηλείες που οφείλονται σε μη συμμόρφωση ή κίνδυνο διακοπής της θεραπείας», υπογραμμίζει η κυρία Καρποδίνη.

Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή