Ο Αντώνης Ρέλλας

Ο Σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας, μιλάει στο meallamatia.gr

Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και ως σκηνοθέτης-μοντέρ σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, των οποίων η φιλοσοφία διαπνέεται από το κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία. Μεταξύ αυτών, και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «Αιγαίου Κύματα». Οραματίστηκε και συμμετείχε στην υλοποίηση του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «Emotion Pictures, Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία». Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ με την τελευταία του δουλειά στη σκηνοθεσία της παράστασης «Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν» προτείνει σε παιδιά και μεγάλους να αναστοχαστούν πάνω σε θέματα αναπηρίας και να διερευνήσουν τυχόν προκαταλήψεις και φόβους.

Διετέλεσε σύμβουλος του «Θεάτρου Κωφών Ελλάδος» και σύμβουλος προσβασιμότητας στο Ίδρυμα Ευγενίδου ενώ υπήρξε και συνδιοργανωτής του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο Ελεύθερο και Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Νύχτες Πρεμιέρας” της Αθήνας καθώς και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία προσβασιμότητας στο περιβάλλον και στο περιεχόμενο για όλες και όλους. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε, τα τελευταία χρόνια, το «Cinema4All» και το «Art for All» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ παράλληλα σχεδίασε και συνδιοργάνωσε τις πρώτες καθολικά προσβάσιμες συναυλίες. Υπήρξε συμπαρουσιαστής της εκπομπής «Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας» στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

Από το Νοέμβριο του 2015, καταγράφει κινηματογραφικά την προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης στη χώρα μας. Κατέθεσε ως μάρτυρας της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφορικά με τις θέσεις της εγκληματικής οργάνωσης για τα ανάπηρα άτομα. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών» και της ακτιβιστικής συλλογικότητας «Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική ανοχή».

Η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή» έστησε ένα δίκτυο υποστήριξης των αναπήρων και εμποδιζόμενων ατόμων, ενόψει των περιορισμών κυκλοφορίας και του Κορωναιού.

Μιλήστε μας γι’αυτό; Που αποσκοπείτε; Τι έχετε πετύχει ως σήμερα και πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει ή να λάβει υποστήριξη;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πλήττονται περισσότερο κάποιες ομάδες του πληθυσμού τις οποίες συνήθως χαρακτηρίζουμε ως ευπαθείς ή ευάλωτες. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με χρόνιες ή άλλες βλάβες δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα, ενώ λείπει κάθε μέριμνα και η ανάδειξη των αναγκών τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η συλλογικότητά μας, η Μηδενική Ανοχή – Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων αποτελείται από ανάπηρα και μη ανάπηρα μέλη και έχει ως στόχο τη χειραφέτηση των ίδιων των αναπήρων, τον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και αγωνίζεται για μια κοινωνία αποδοχής της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις ανάγκες των αναπήρων και στην παρούσα φάση με όσες δυνάμεις διαθέτουμε να συνδράμουμε ώστε κανένας και καμία να μην μείνει μόνος/η και αβοήθητος/η. Η δράση «Κανένα ανάπηρο ή εμποδιζόμενο άτομο μόνο του» έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει σε σχέση με τα ανάπηρα άτομα και τα άτομα με χρόνιες βλάβες που εξαιτίας της πανδημίας βρίσκονται στα σπίτια τους. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων αναγκών. Έχουμε ανακοινώσει από τα μέσα Μαρτίου μία πρόσκληση για ανάπηρες/ους, εμποδιζόμενα και άτομα με χρόνιες βλάβες να δηλώσουν εάν χρειάζονται υποστήριξη για την προμήθεια βασικών ειδών, φαρμάκων κλπ. Παράλληλα καλέσαμε αλληλέγγυους και αλληλέγγυες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες των αναπήρων που μένουν στα σπίτια τους.
Έχει υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση από ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν δράση και μέχρι στιγμής έχουμε διαθέσιμα περίπου 100 άτομα, τα οποία μπορούν να καλύψουν διάφορες περιοχές. Ο κατάλογος των περιοχών που καλύπτονται συμπληρώνεται συνεχώς με νέες συμμετοχές στη δράση μας και παράλληλα, όταν προκύπτει αίτημα σε νέα περιοχή, φροντίζουμε να ενεργοποιηθεί ο τοπικός πληθυσμός.

Όποιος/α θέλει να συμμετέχει :

Αποστολή email στη διεύθυνση mideniki.anoxi@gmail.com

– Αποστολή ιδιωτικού μηνύματος στη σελίδα της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ στο Facebook

– Επικοινωνία στην ΕΝΓ (μέσω βιντεοκλήσης) ή με γραπτό μήνυμα στον αριθμό 6972945470

– Επικοινωνία με τηλεφωνική κλήση στον αριθμό 6993507553

Για την συνοχή της κοινωνίας οφείλουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.

Κορωναιός: Μελετώντας τη διεθνή πρακτική, είστε ευχαριστημένος από τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την προστασία των ευπαθών ομάδων; Που υστερούμε και που πρωτοπορούμε σαν χώρα;

Δίχως να είμαι ειδικός, έχω την αίσθηση ότι λάβαμε, ως χώρα, έγκαιρα μέτρα. Τα περισσότερα όμως κατασταλτικού χαρακτήρα. Η ανάγκη θωράκισης με ιατρικό και επικουρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πιο ξεκάθαρη και επιτακτική από ποτέ και οφείλουμε να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, επίσης, οφείλει να πραγματοποιηθεί σεβόμενη τα ανθρωπινά δικαιώματα. Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κοινωνική ομάδα που βιώνει ρατσισμό και διακρίσεις, πολύ πριν τον COVID-19, βρέθηκε δίχως ουσιαστική προστασία από την πολιτεία. Νομίζω ότι σε αυτό υστερούμε ως χώρα.

Τι μηνύματα λαμβάνετε καθημερινά από τους αναπήρους και τις οικογένειές τους; Ποια τα αιτήματα, ποια τα παράπονα και ποιες οι ανάγκες τους;

Έχουν γίνει ελάχιστες ενέργειες για να παρέχεται στα ανάπηρα άτομα καθοδήγηση και υποστήριξη που απαιτείται για την προστασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρόλο που πολλοί από αυτούς αποτελούν μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου. Τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από άτομα χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες. Η κοινωνία μας είναι φτιαγμένη για ανθρώπους με «κανονικές» ικανότητες και αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται τα ανάπηρα άτομα από την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Πώς θα βγούμε δυνατότεροι από την κρίση της πανδημίας; Τα μέτρα ενίσχυσης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση καλύπτουν και τα άτομα με αναπηρία και αν όχι, ποια τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν;

Πιστεύω ότι η κρίση αυτή θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα για τον τρόπο λειτουργίας του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου και των αποτελεσμάτων που διαφαίνεται να έχει στις ζωές μας. Τα συστήματα υγείας και οι δημόσιες αρχές βρέθηκαν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν την πανδημία διεθνώς. Οι οικονομικές επιπτώσεις δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα αλλά οι δυσμενείς συνέπειες στην απασχόληση αρχίζουν να γίνονται ορατές. Οι κοινωνικές επιπτώσεις και οι διακρίσεις θα αποτελέσουν την αφετηρία για νέους κοινωνικούς αγώνες. Δεν είμαι σίγουρος ότι από την κρίση θα βγούμε δυνατότεροι αλλά σίγουρα οφείλουμε να βγούμε ενωμένοι.

Μένουμε Σπίτι: Μεταξύ άλλων, είναι και μια ευκαιρία για την αυτό-βελτίωσή μας. Ποια βιβλία, ταινίες και άλλα καλλιτεχνικά έργα προτείνετε με κοινωνικό περιεχόμενο να απολαύσουμε μέσω διαδικτύου;

Προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο, αγόρευση στη δίκη της ΧΑ, του Θανάση Καμπαγιάννη από τις εκδόσεις «Αντίποδες» με τίτλο: «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους».

Επίσης τις ταινίες του Κεν Λόουτς. O διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης ανακοίνωσε πως προσφέρει, εντελώς δωρεάν, τις ταινίες του προκειμένου να κρατήσουν συντροφιά σε όλους όσοι βρίσκονται απομονωμένοι στα σπίτια τους.

https://www.youtube.com/user/KenLoachFilms

Τέλος, από την ΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ και τον σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο μπορείτε να παρακολουθήσετε την θεατρική παράσταση ΒΟΫΤΣΕΚ.

https://vimeo.com/118295082?fbclid=IwAR1KhV9kc_A7TZ0F5jeNKLdg83ABbvdAc3daJn_7K4CBGlkoCFnvEazmaHc

Αφίσα μηδενικής ανοχής με πληροφορίες: αναφέρονται όλες στο άρθρο

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή